Pregled tjedna

Samo nam mrak s očiju nikad nije skinut

Ne da se nikome zagalamiti ni zbog toga što će 'slučaj Soldo' iz Širokog Brijega ostati bez odgovora. Pristali smo na svašta pa ćemo nijemo i na to da djecu premlaćuju golovi.
Kolumna / Pregled tjedna | 07. 01. 2019. u 11:08 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

31.12. – Ponedjeljak

Živ je i zadnji dan kalendarske godine u BiH. U Banja Luci se nastavio lov na neulovljivo – istinu, pravdu i odgovorne. Neulovljiv je i Davor Dragičević kojeg policija traži. Pala su uhićenja, pale su i odluke da potencijalna prijestolnica kulture, a zadnjih dana prijestolnica truleži ove države, u Novu godinu ulazi u tišini.

A poput tišine zvučale su riječi predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je u oproštaju od 2018. godine rekao kako se napredak u BiH može izmjeriti. Ne znam na što je mislio. Evo, recimo, kako bi premijer izmjerio napredak u izgradnji autoputova u godini koji ćemo svi htjeti zaboraviti.

A Fadil Novalić, prvi čovjek Federacije BiH, osim što je rekao kako bi volio ostati na čelu entiteta (neki bi voljeli da ga nikad na čelu nisu vidjeli) ispalio je žestoka obećanja – ''veće plaće i bolji standard života građana''. Pitanje je samo kojih.

Tiho je usvojen i proračun HNŽ-a. Zadnjeg dana u godini dignute su ruke. Upitnici o tome kako se troši su spušteni.

 1.1. – Utorak

Iako vrijeme u BiH stoji, Nova godina ipak je došla. U Mostaru nije bilo zabranjeno Pušenje, a brzopleti zli jezici nisu se ispričali.

Vesela vijest dolazi iz Vareša. Iris se na temperaturi blizu nule okupala u jezeru Nula. Da su barem mediji ovoliko pratili dramu oko netransparentnog pokušaja da se u tom vareškom jezeru vrši eksperiment za koji je jedino bilo sigurno da će zagaditi jezero. Srećom, mi koji smo pratili, uspjeli smo skrenuti pozornost na Nulu i projekt zagađenja natjerati da se pomnoži s nulom.

2.1. – Srijeda

Da će 2019. biti kao 2018. potvrđuje i činjenica da je zimske službe ponovno iznenadio snijeg. Regiju potresa vijest o smrti dvojice glumačkih velikana. Sve je jasnije da likove koje sada

Gledamo i koji nam se nameću nitko neće htjeti pamtiti i žaliti za njima. Ufoteljeni komentatori čestitaju Albaniji koja je zabranila kladionice. I kod nas bi neki da se zabrane, ali im je lijeno i zagalamiti što je kladionica, nezakonito, preko puta škole.

Ne da se nikome zagalamiti ni zbog toga što će 'slučaj Soldo' iz Širokog Brijega ostati bez odgovora. Pristali smo na svašta pa ćemo nijemo i na to da djecu premlaćuju golovi.

3.1. – Četvrtak

Kinezi stigli na tamnu stranu Mjeseca, BiH ostaje na tamnoj strani Zemlje. Još je jedna snimka uzburkala javnost. Razgovor patologa i prvog čovjeka Predsjedništva malo je koga iznenadila. Kao da su kod nas snimke, a naslušali smo ih se i nagledali, pomakle išta osim onog mraka iz kojeg se ne mičemo.

U BiH nikog ne brine prestanak tiskanja novčanice od 500 eura.

4.1. – Petak

Da se ne ohladimo, zagrijava se opet priča o vezi Kosova i Republike Srpske. Galamdžije galame, narodi se opraštaju s onima koji odlaze. Oni kojima se da ratuju s Carlom Bildtom i razmotavaju Sarajevo i umotavaju Švedsku. Napredovali smo. Samo nam mrak s očiju nikad nije skinut niti je upaljeno svjetlo pred ogledalom.

5.1. – Subota

Nakon što je Razim postao Hrvat, i Zvonko je postao Bošnjak. Vrtoglavica do mučnine nastavlja se. A mučninu je izazvala i objava da se uz melos Mile Kitića dogodila neviđena prošnja. No, potom je nastao kaos. Sve je, kažu bila pijana igra. I trijeznima se smučilo.

Mostar, koji nespretno nije uspio predstaviti široj javnosti svoje zimske radosti, još jednom je pozvao narod na lajkanje.

6.1. – Nedjelja

Dok se u predizbornim govorima i predblagdanskim čestitkama govorilo kako su, unatoč rupama u policiji, Mostar i HNŽ sigurni, rubrika crne kronike govori kako je crno počela ova godina. Naime, dvije nepoznate osobe napale su, valjda uz pucnjeve, tri od ranije poznate osobe. Opljačkana je opet, po tko zna koji put, benzinska crpka na izlazu iz grada. Mladić je završio u bolnici nakon tuluma punog opijata. Pala je i oružana pljačka jedne prodavaonice koja je i ranije bila meta. Naravno, da poznati i nepoznati nisu pali.

No, pala je klapa za novo ulje na nikad ugašenu vatru. Epizoda: Pravoslavni Badnjak i svinjski otpad u Potočarima.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close