Pregled tjedna

Puštanje vode za životom

Važnije je, naučeni su, nijemo i tupo čekati da nakon lakšeg puta do diplome, zasja svjetlo u kakvom javnom poduzeću nego se boriti za to da vas netko, praveći se pametan, ne pravi budalama…
Kolumna / Pregled tjedna | 12. 10. 2020. u 09:58 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

5.10. – Ponedjeljak

Hercegovačko-neretvanski ministar prosvjete napokon se oglasio. Ali ne da odgovori na zahtjeve roditelja nego da brucošima kaže kako nema ništa bez rada ni truda. Ako budu učili, borit će se za radno mjesto s onima koji ne uče. I ta borba bit će uzaludna. Ministar kaže da se u današnje vrijeme traže samo oni najbolji. U to mogu povjerovati samo brucoši.

Ma koliko se ljudi, doduše sve manje njih, zgražali nad revizorskim izvješćima, zastupnici su pokazali što misle o analizama rada pa se uopće nisu pojavili na povjerenstvu koje je zaduženo za revizije.

Zato stradavaju oni najmanji. Vozač koji je urinirao po gradskom autobusu u Mostaru dobio je otkaz. Oni što uriniraju po svemu ostalom bit će nagrađeni.

Očekivalo se da će pravi Mostarci slaviti na ulicama. Sud je, naime, zabranio gradnju mini-hidrocentrala na Bunskim kanalima. Sud će vjerojatno kasnije popustiti, pravi Mostarci već jesu.

6.10. – Utorak

Da biste postali važniji u svojim očima i da biste opravdali kaos u kojem sudjelujete, najlakše je zazvati susjede i udruženi zločinački poduhvat.

''Službe susjednih zemalja udruženim zločinačkim poduhvatom rade na zloupotrebi biračkog prava bh. glasača'', kaže član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Suad Arnautović ne rekavši da će povjerenstvo išta riješiti po tom pitanju i ne spominjući da je Povjerenstvo ikad išta riješilo po pitanju povjerenja u izbore i sve ono što se događa kad se zatvore birališta.

Nitko ne reče da će se išta poduzeti ni na Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije nakon što je glavni tužitelj prozvao to tijelo da ne čini ništa kad je u pitanju policija. Glavni županijski tužitelj nije štedio riječi da kaže koliko je nerad politike srozao rad policije. No, nije to dotaklo puno one što odlučuju. Njih više brinu koncesije i ono što bi im trebalo kapati u džepove. To je pravi poduhvat i pravo udruživanje.

Milorad Dodik je popio pivo.

7.10. – Srijeda

Kad se ne testira na korona virus, Željko Komšić piše pisma u kojima napada HDZ s obje strane granice. Isto to radi, kad ne krpi rupe u SDA, i Bakir Izetbegović, optužujući Dragana Čovića, bez kojeg ne može, kako sve ruši u državi. Kao da zajedno nešto grade.

Zato je Čović sjeo i napisao pismo strancima u kojem govori tko su krivci. No, stado ostaje bez bezbroj odgovora koja je Čovićeva stranka obećala i to s vremenskim odrednicama kojih se lider HDZ-a i HNS-a nikako da otarasi.

No, čuda se događaju. Mostarski studenti izaći će na ulice i prosvjedovati jer im se mozgovi ispiru po paprenoj cijeni. Čak i online, cijena studiranja ostaje ista. Studenti u Mostaru, naime, financiraju profesore. Pisce pisama to ne zanima.

Javio se Leonardo DiCaprio. Smatra da treba zaštititi rijeke od podivljalih investitora koji bi na svakom koraku hidrocentralu. Još samo da javnost pohvata na kojim se to rijekama gradi. Za DiCapria su čuli. Za rijeke baš i ne.

8.10. – Četvrtak

Iako je rekao da neće, Izetbegović je opet Hrvate nazvao manjinom. ''Hrvati, kao manjina, vrše blokade odluka i krše principe demokracije'', rekao je Mali Princ.

Jedan drugi princ, Fadil Novalić, iznenadio se kad je čuo da nas veliki prate. "Nisam mislio da taj veliki svijet uopće gleda šta radi ovaj naš mali'', rekao je premijer Federacije BiH nakon što je čuo za pismo hollywoodskog glumca. Obećao je i da će se zalagati da se rijeke ne diraju. Pitanje je što će reći naši veliki na to.

HDZ nije, kao što kuka na neke naslove, zakukao na objave da je BiH ostala bez preko 300 tisuća Hrvata. Stožernu stranku ne zanima ništa dalje od stožera.

Predizborni skupovi će napokon i službeno ličiti na jeftine svadbe. Maštoviti je stožer naredio da će se na predizbornim skupovima morati voditi računa o ''gustini rasporeda osoba'' kao i da će se morati dostavljati popisi onih koji će sjediti, pljeskati i mahati zastavama. Jabuku su dali građani.

I dok jedan ministar govori kako treba učiti, dok studenti dižu bunu zbog skupog, lošeg znanja, Tužiteljstvo kaže da možete kupiti diplomu i da vam nitko neće ništa.

9.10. – Petak

Po provjerenom receptu, Aljoša Čampara je sačekao da ga stranka izbaci a ne da je on napusti. Radili su to isto i buntovni HDZ-ovci u Duvnu. Čini se da ''pobunjenici'' u BiH čekaju da se ipak nad jaslama koje im život znače dogodi neko čudo samo da oni ne budu ti koji će preuzeti odgovornost.

Slično je i sa studentima. Mostarski Studentski zbor, hvaleći se organizacijom događaja koje ne utječu na znanje, usprotivio se prosvjedima svojih kolega. Važnije je, naučeni su, nijemo i tupo čekati da nakon lakšeg puta do diplome, zasja svjetlo u kakvom javnom poduzeću nego se boriti za to da vas netko, praveći se pametan, ne pravi budalama i ne muze vas kunući se u znanje.

Organizatori prosvjeda su im potom odgovorili da su miševi. Mačka sve gleda.

10.10. – Subota

Tjednima već vlada kaos po hercegovačkim školama na kojeg nitko ne reagira. Dok premijer i zastupnik u Skupštini u jednom tvrdi kako su digli život prosvjetara na višu razinu, prosvjetari tvrde kako su na rubu. Što fizičkom, što psihičkom.

Ministar, koji je prepustio školovanje Bogu, kaže kako se radi na rješenju. Samo da školstvo u HNŽ-u dođe na red kod Boga i sve će biti bolje.

Amen.

11.10. – Nedjelja

Dok revizori, koji nikoga ne zanimaju, siju slova o tome kako nitko ne zna kako se troši novac u poduzećima u koja ga trpamo, stižu nam nove radosne vijesti. Od 1. listopada računi za struju će biti viši budući da je na njima povećan iznos na posebnoj stavci naknade za obnovljive izvore energije.

I dok mi plaćamo račune, oni kojima plaćamo naknade novac ne prosljeđuju na prave adrese. Primjer je mostarski Vodovod koji nema pojma gdje je utrošen novac od posebnih vodnih naknada koje žedno stado bez riječi plaća. I pušta vodu za životom.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close