Pregled tjedna

Prokleti dio Svijeta

Najprovidnije predstave ovdje se umotavaju u neizvjesnost. A izvjesno je samo jedno – nakrivo nasađenoj državi ništa ne ide od ruke.
Kolumna / Pregled tjedna | 27. 09. 2021. u 08:32 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

20.9. – Ponedjeljak

Država prosvjeduje protiv države. Uposlenici s državnih jasli upozoravaju kako je na jaslama dobro samo onima koje stranka pošalje na ispašu. Oni koji državi služe s nebitnih pozicija, kakvo je recimo čišćenje prostorija u kojima se sipa prljavština u život, s jasli dobiju samo 475 KM.

BiH je dobila novu pozornicu za stare svađe. Željko Komšić otputovao je u New York. Kažu, svojom voljom, ali našim novcem. Opet slušamo isto. Svijet nikada neće čuti što BiH misli o sebi. Ako BiH uopće misli.

Država i oni koji je plaćaju još uvijek ne znaju imaju li snimljenu glavnu državnu tužiteljicu. Ne zna se ni tko je snimao pa su opet stranci pozvani da daju odgovore umjesno nas. Najprovidnije predstave ovdje se umotavaju u neizvjesnost. A izvjesno je samo jedno – nakrivo nasađenoj državi ništa ne ide od ruke. Osim pojedinih džepova.

21.9. – Utorak

Visoki predstavnik u BiH nada se dogovoru oko Izbornog zakona. Čovjek u čijim je rukama puno toga, a toga je previše, ponovno umotava rješenje. Bakir Izetbegović opet kaže da Hrvati imaju previše. Njegov fikus u Predsjedništvu BiH, Šefik Džaferović, optužuje u New Yorku svijet da nije učinio dovoljno za BiH. Ogledala se opet ne nose na diplomatska putovanja. 

Nikoga ne zanima laž u Predsjedništvu niti će bilo tko odgovarati zbog telefonske sjednice koja nije održana iako je s nje odaslano priopćenje. Nebitni vrh države nebitne svijetu ali i onima koji žive u njoj je još jednom dokazao da je dno.

Loptanje u BiH proživljava novi kaos. U tunelu, u sred mraka, planuo je automobil nakon prekinute utakmice. Ni igrati se ne znamo.

22.9. – Srijeda

Željko Komšić govorio je pred Generalnom skupštinom UN-a. Govorio je pred svijetom čovjek koji ne može govoriti u cijeloj svojoj zemlji o tome kako ostajemo bez ljudi, kako su svi drugi krivi i kako nećemo imati dovoljno struje. Govorio je o borbi s Covidom, ali nije spomenuo kako su se borci borili s javnim nabavkama dok je otupjeli narod pljeskao s prozora. Komšić je zatražio od međunarodne zajednice da primjerom pokaže dobre namjere. Sebe nije uzimao kao primjer niti su mu jasne njegove namjere.

Govorio je u New Yorku i Zoran Milanović, koji je u nekom ranijem mandatu stajao uz Komšića. Ovog puta je raspalio po bivšem drugu s ljevice pa počastio Hrvate u BiH još jednim likom i djelom kojeg bi trebali štovati. On je, kaže, predsjednik i Hrvata u BiH. Uskoro će Hrvati imati više predsjednika nečega nego što će ih biti u BiH.

23.9. – Četvrtak

Krizi u BiH ulje na vatru dolijeva i odluka o šumama. Diže se frka kao da šume volimo najviše na svijetu i kao da štujemo stabla kao bogove, više od drvenih likova u foteljama.

Europska unija odlučila je da građani BiH neće moći putovati u europske zemlje tek tako. Proglašeni smo nesigurnom zemljom, ali radi koronavirusa. Po svemu ostalom, smatraju nas sigurnom državom.

Napokon je objavljeno. BiH nema glavnu državnu tužiteljicu. Smijenjena je Gordana Tadić koju smo čuli kako se čudom čudi o spletkama na snimci koju su snimili vanzemaljci u njezinom uredu i na kojoj Tajnoviti Diplomant govori sve i svašta osim da ima diplomu.

Milorad Dodik poručio je Europi da je kriva jer ljudi s Balkana iseljavaju, a Vojin Mitrović, uzdanica ljevice koja dešnjači, hrvatskom predsjedniku, diplomatskim jezikom, da odjebe.

24.9. – Petak

Kad je ponestalo priče o tome tko ruši nikad izgrađenu BiH, veliki govornik Bakir Izetbegović rekao je da veliki govornik Milorad Dodik ruši Europu.

O tome tko gradi BiH bolje da se ne priča. Takve priče završavaju na 37 posto odrađenog posla uz skoro 100 posto potrošenog novca. I nikom ništa – ni graditeljima ni rušiteljima ni Bosni i Hercegovini u koju se svi kunu.

25.9. – Subota

Nastavljaju se politička istresanja. BiH je ponovno u žaru predizborne kampanja ma koliko svi akteri, koji glume političare, tvrdili da nije. Skače svatko na svakoga, svatko svakome čita lekciju a nitko se, po dobrom starom običaju, ne gleda ogledalo niti bilo kome pada na pamet da je u zemlji kakva je BiH život moguć jedino uz manjak inata.

Fikus opet poručuje Košarkašu kako se BiH neće raspasti, Košarkaš poručuje svima kako ima plan, samo Plemić S Grbom šuti.

26.9. – Nedjelja

I dok se BiH neprestano raspada, pogled izdaleka na regiju pokazuje kako se ljulja sve oko nas uljuljanih. Ponovno se griju krvi, ponovno se maše zastavama, galami o slobodama dok se skupljaju kamenja i blokiraju ceste. Prokleti dio Svijeta, koji je sebi umislio da je važniji od svih drugih dok je nevažan samome sebi, ne odustaje od rješavanja nikad riješenog i nerješivog.

Zabavljamo se snimkom jahanja. Draško Stanivuković, koji kaže da nema ništa loše u tome da misli kao Mrski Dodik, glumio je konja. Samo što Dodika nitko nije jahao.

Nama, zauzdanima, sve je to smiješno. A jašu nas. Bez sedla.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close