Pregled tjedna

Prodaje naroda i loptica pod bubrege

Ozbiljne životne probleme opet je istopila vrućina pa se umjesto jadikovki nad stvarnim izgaranjima naslušavamo temperaturnih rekorada.
Kolumna / Pregled tjedna | 19. 08. 2019. u 10:11 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

12.7. – Ponedjeljak

Policija nikako da ulovi bankomat-mafiju u BiH pa još uvijek ''zidovi plača'' lete u zrak. Ozbiljne životne probleme opet je istopila vrućina pa se umjesto jadikovki nad stvarnim izgaranjima naslušavamo temperaturnih rekorada. Kao da svih neobičnih rekorada nemamo dovoljno i bez toga.

Rekord je, valjda, i više od 53 tisuće ljudi iz BiH koji su lani dobili boravišnu dozvolu u EU. Mnogima se više ne da čekati koračanje na europskom putu koje se svodi na mlaćenje prazne slame i priču tko je više za EU a tko koči zakočenu i ukočenu zemlju.

13.7. – Utorak

Više od polovice radnika želi nastaviti raditi u Aluminiju kad i ako se pokrene proizvodnja. Ostali ne vjeruju obećanjima.

Formiranje vlasti, koje se u BiH redovito odigrava prepucavanjem preko medija, ne mrda s mjesta. Samo se mijenjaju optužbe i natežu se nenategnuti lideri s mudrolijama kakav nam je put u NATO. Građane BiH, naravno, nitko nije pitao žele li oni da njihova zemlja bude članica vojnog saveza. Građane BiH nitko ništa ne pita.

14.7. – Srijeda

Nije baš nekog pretjerano zabrinula vijest da rudari ne žele napustiti jamu niti da je mostarska bolnica sve bliže aluminijskom scenariju.

Vrućine i dalje zadaju probleme, a igre velikana koji se ne mogu dogovoriti oko upravljanja ovom zemljom sve bacaju u sjenu. Stranke prijete jedna drugoj, drže se lekcije o patriotizmu, domoljublju, spremnosti na dogovor, posljedicama i kaznama. Vrijeme, naravno prolazi.

15.7. – Četvrtak

Prvi čovjek obavještajne službe, čini se, da diplomu nije stekao onako kako se inače stječe diploma. Znanjem. Svi se pitaju kako je Osmica dobivao desetke.

Otkazano je predstavljanje knjige Martine Mlinarević Sopta u Čitluku. Književni kritičari, zabrinuti za ono što se njima i njihovoj djeci pumpa u glave ne žele da nekad njihov ponos održi predstavljanje knjige. Ustvari, ispalo je da se ne zna tko ne želi knjigu i koga su poruke i prijetnje ponukale na ovakvu odluku. Nije ni bitno.

Bitno je da glumimo da brinemo i da nam je stalo. I do nas, i do budućnosti i do naše djece. Puno gorih prodaja i naroda i loptica pod bubrege smo vidjeli i puno gorih ispiranja mozgova na koje nitko nije mrdnuo ni malim p od malog prsta, kamoli da je pokazao ozbiljno nekome srednjak.

Glumljenje snaga i veličina, izigravanje mudraca dok smo sve tuplji, koštat će nas glave. Glavonja nikako. Amen.

16.7. – Petak

Svatko sa svakim i svatko protiv svakoga. Najjednostavnija je to definicija dječje igre velikih likova koji će nas voditi u nekakvu budućnost u ostatku već potrošenog četverogodišnjeg mandata.

17.7. – Subota

Ako Dragan Čović nije ranije znao što se događa u Aluminiju, sada zna. Naime, Uprava i Nadzorni odbor uputili su mu zahvale, a kad nekom zahvalite onda on zna i zašto. Naime, vrh Aluminija, koji će, kažu, biti bolji nego ikad, zahvalio je Čoviću na svemu. Tako se priča o prosvjeda pred središnjicom, povika i boca, okrenula na hvalospjeve. Epizoda je završena. Čeka se još samo da se otkrije tko je ''vrlo, vrlo'' ozbiljan investitor pa da Hercegovina odahne. I uzdahne.

Željko Komšić, čovjek koji je upirao prstom i htio lomiti prste Srbiji ide u službenu posjetu našim susjedima nakon osam godina što nije službena pozadina vidjela službenog puta. Sigurno će reći nešto što nije službeni stav države i Predsjedništva.

18.7. – Nedjelja

Dodik je u Srbiji, gledajući kako se tamo grade autoceste, govorio kako će se cestama doći do jedinstva Srpske i Srbije. Samo Srpska treba doći do cestogradnje.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close