Pregled tjedna

Preko leđa otupjelog grada

Potrčali su neki pa objavili da Mostar više nije grad slučaj. No, dogovor - povijesni kako ga predstaviše - od Mostara je tek sad službeno napravio slučaj.
Kolumna / Pregled tjedna | 22. 06. 2020. u 09:54 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

15.6. – Ponedjeljak

Naučila je (Federacija) BiH nešto iz stožernih nebuloza zbog koronavirusa pa u drugom valu neće biti strogih mjera zatvaranja i blokiranja gospodarstva. Potvrdio je to federalni premijer Fadil Novalić, koji zna da je Federacija nemoćna i da bi potonulo gospodarstvo bilo kojom mjerom potonulo još dublje. Usput, nitko ni usput ne spominje da se gospodarstvenicima još uvijek nikako nije pomoglo.

Grad Mostar objavio je da, po tko zna koji put, obnavlja fontane koje nakon obnove pusti da se usmrde. I tako ukrug.

No, nije Grad objavio da sad njegovim financijama upravlja netko drugi. Grad misli da građani ne trebaju znati. Nije Grad, čije G postaje sve manje, objavio niti druge promjene u svojim Odjelima. Ni to građani ne trebaju znati. Građani, čije G postaje sve iskrivljenije u leđima, trebaju samo obavljati poslove za koje već plaćaju Gradu. Grad će ih onda javno pohvaliti da čiste.

16.6. – Utorak

Uhićen je savjetnik premijera Unsko-sanskog kantona. Premijer i savjetnik nisu iz SDA. Zbog toga se oglasila Stranka demokratske akcije koja je pozvala je premijera Unsko-sanskog kantona da ''podnese neopozivu ostavku i suoči se s posljedicama narušenog autoriteta'' jer mu je uhićen savjetnik.

Licemjerna stranka nije zatražila od federalnog premijera Fadila Novalića da podnese ostavku. Novalić autoriteta nije imao ni prije afere respiratori, a ''dihalice'' koje su mutnim poslovima nabavili 3F, sva trojica povezana s SDA, nisu licemjerima iz SDA bile dovoljan vjetar u pluća da zatraže i od posrnulog Novalića ostavku.

Za njih je sve vezano uz respiratore udar na Bošnjake, a svaki drugi udar nema nikakve veze s njihovim obrazom jer očito je, osim onima koji ih zaokružuju, da ta stranka obraza nema. Isto je s drugim strankama i drugim obrazima koji su iz dupeta pustili korijenje u vlasti.

17.6. Srijeda

Potrčali su neki pa objavili da Mostar više nije grad slučaj. No, dogovor - povijesni kako ga predstaviše - od Mostara je tek sad službeno napravio slučaj.

Stranke, koje desetljeće mrcvare ovaj grad, u kojem sve stoji zbog nepostojanja Gradskog vijeća, osim zidanja zgrada, potpisale su dogovor da će ponijeti papir u parlament. I to je, otprilike, svečano objavljeno dok je mostarsko nebo plakalo.

Dogovoreno je, po tko zna koji put, da će se dogovoriti o, po tko zna koji put, poplavljenom Mostaru.

To što je umotano u sporazumu i u izmijenjenom statutu ne znači nikome ništa. Sporazumu trebaju ruke baš kao i statuu u kojem, sami su priznali, nema baš puno toga novoga. Mostarci će birati. Ako već nisu odabrali da dignu ruke od svega.

18.6. – Četvrtak

SDA u parlamentu odbija aferu s respiratorima nazvati kriminalom nego je zove društvenim problemom. Uhodano je to pravilo izvrtanja stvarnosti koje smo popušili kao i napad na kameru i herojstvo 3F.

Ne prestaju reakcije na potpis o Mostaru. Svi, osim potpisnika, govore kako dogovor nije dobar i predizborna koplja već su se počela lomiti preko leđa otupjelog grada.

U sjenama političkog glupiranja i mazanja očiju da se, osim krađa, nešto i radi, nižu se afera za aferom.

Uhićen je Babo. Sada nema udara pravosuđa na Bošnjake.

19.6. – Petak

O Mostaru još uvijek svi pričaju osim mostarskog gradonačelnika koji se nije pojavio ni kad je padao povijesni potpis. Oni koji pričaju, bolje da ne pričaju.

Država se nateže oko pravosuđa. Pravosuđe se brani da se otima rukama politike, politika se jada kako se pravosuđe otima svemu. U međuvremenu se otima novac otetoj državi.

20.6. – Subota

Ljubo Bešlić je napokon rekao kako mu je laknulo zbog dogovora o Mostaru. Dodao je kako je zadovoljan onim što je urađeno za njegovog mandata. Bešlić, očito, malo šeta gradom.

Objavljene su porazne brojke o tome kako su škole i fakulteti sve prazniji.

BiH je ostala bez 430 odjeljenja u osnovnim školama. Ništa nije bolje ni u srednjoškolskim klupama ni na fakultetima. Javna poduzeća zato pucaju po šavovima.

21.6. – Nedjelja

Diže se frka što je po drugi put samoizolirani Željko Komšić proglašen počasnim građaninom Živinica.

Kao da će Živinicama biti bolje što je Komšić, koji još nije progovorio o respiratorima ili napravio ozbiljnu posjetu bilo čemu, počasni građanin. Isto tako, ni područjima gdje je Komšić proglašen svime osim građaninom nije bilo bolje. Samo je Komšiću dobro.

Ugušit ćemo se od prašina koje samo bezveze praše, a ne aktiviraju prave usisivače nego šupljake, šuplje poput respiratora koje nitko neće ni da uskladišti kamoli da na njih diše.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close