Pregled tjedna

Potrebe izmišljanja lijepih vijesti

Mostar je oprao ulice. Njih pet odabranih. Ostale, kuda ne prolaze gospoda što donose odluke, neka se ljepkaju i smrduckaju.
Kolumna / Pregled tjedna | 26. 08. 2019. u 10:35 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

19.8. – Ponedjeljak

Prosvjetari i liječnici upozoravaju vlasti na neispunjena obećanja. Obećanog novca nema pa ćemo znanje i zdravlje primati iz nezadovoljnih glava i ruku. Zato puno znamo i zato smo zdravi.

Vlasti još nema na vidiku. Analiziraju se poruke i zagrijava se već zagrijano pred sjednicu koja bi trebala pokazati jesu li uz šuplje priče i zagrljaji šuplji.

Nitko ne brine. Vrijeme je kupanja. Iako je javno zakukano kako nitko ne može sa sigurnošću reći koliko bh Jadran ima smještajnih kapaciteta, objavljeno je kako su svi kreveti zauzeti.

Netko je, za potrebe izmišljanja lijepih vijesti, prebrojao jastuke. Nitko nije prebrojao lažna obećanja o spajanju juga sa ostatkom zemlje niti potrošene godine na predizborne šuplje o cestovnom povezivanju.

20.8. – Utorak

Da bi utvrdili koliko su daleko jedan, drugi i treći otkazali su čak dvije sjednice Predsjedništva BiH u jednom danu. Dogovorili su se opet da se neće dogovoriti i tako je još jednom propao pokušaj da se kofol potpisani kofol sporazum provede u djelo. Potvrdilo se kako je ostvariv samo 12. princip sporazuma – stavka o roku trajanja papira za dogovor.

Nedogovaranje dobija o(d)govaranje pa se analizira tko je kriv i preko čega nitko neće prijeći. Narod se zabavlja fotografijom tri predsjednika i četiri pića za stolom. Valjalo bi baciti na papir te boce vode i soka i vidjeti koliko je potrošio nevidljivi netko sve ove godine. Možda bi s tim novcem liječnici bili zadovoljni.

21.8. – Srijeda

Nitko ne reagira na ljuljanje u navodno najjačoj koaliciji na poljuljanog bh sceni. Milorad Dodik otvoreno napada stranku Dragana Čovića da preko livanjskog ogranka stranke, koji želi slaviti oslobođenje Drvara, maltretira Srbe. Dodik smije reći, Čović šuti i trpi.

Šuti, ali ne trpjeli narod. Nižu se vijesti o tome kako odlasci ne prestaju i kako se u devet od deset kantona u Federaciji bilježi veća smrtnost od broja rođenih. Godinama. Oni koji broje, šute. Šute i oni koji bi trebali reći da smo u recesiji. Šuti i recesija.

Šuti i država iako joj je nepoznat netko ušao u prostorije i zamijenio ekrane po dvoranama.

Ekrani šute i trpe.

Mostar je oprao ulice. Njih pet odabranih. Ostale, kuda ne prolaze gospoda što donose odluke, neka se ljepkaju i smrduckaju.

22.8. – Četvrtak

Milijun maraka odobreno je za nove službene automobile. Bez preglasavanja.

Radnici gube nadu, ako su je ikad i imali, da će mostarski Aluminij opet krenuti u proizvodnju. Umjesto toga, najavili su nove prosvjede tamo gdje se ne smije.

Uprava, koja nije sigurna tko je poslao pismo hvale i zahvale, kaže da novca za dio otpremnina ima, a dio traži. Traži se i investitor. Život ne pita jesu li ga našli.

23.8. – Petak

Najavljena je nova sjednica Predsjedništva. Samo su zamijenjene uloge tko kofol želi dogovor.

Aluminij moli za strpljenje. Netko se opet pozabavio ljudima koji odlaze iz BiH. Navodno, 11 ljudi dnevno izbriše ovu zemlju iz svojih dokumenata.

24.8. – Subota

Neke druge brojke govore kako je ponovno poskupilo življenje u BiH. Život je opet jeftiniji.

25.8. – Nedjelja

Iako se godinama zanemaruju službeni podaci da Neretva nije za kupanje jer se prebrojani skokovi moraju održavati, rijeka je sama odlučila progovoriti.

Objavljena je fotografija što rijeka nakon obilnih kiša sve guta i trpi. Valjda je opet neka skraćenica.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close