Pregled tjedna

Poslušajmo savjetnika ministra: Ovo nije naš virus

''...Nema mjesta panici i treba raditi na širenju činjenica, te se pridržavati uputa'', napisao je savjetnik na svojem Twitteru, a onda se pridržao za čašu i ritmove u disku.
Kolumna / Pregled tjedna | 16. 03. 2020. u 09:54 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

9.3. – Ponedjeljak

U godinu dana BiH je ostala bez 11.860 katolika. Tako u Bosni i Hercegovini sada živi njih 353.872, pokazuju podaci Vrhbosanske nadbiskupije.

''Budući da svi Hrvati nisu katolici, odnosno da su manji postotak ateisti, broj Hrvata je nešto veći od broja katolika, ali ne puno'', navodi se. To bi trebalo značiti liderima Hrvata. Ali ne puno.

U BiH raste broj zaraženih virusom korona. Preporučuje se zabrana okupljanja. Mnogi opet tvrde kako ovo nije naš rat.

10.3. – Utorak

Nakon što smo upozoreni da peremo ruke, sad nas je policija upozorila da ne otvaramo vrata nepoznatima. Čini se kako zbilja moramo krenuti ispočetka.

Mostarski Aluminij dobio je još jednog zainteresiranog kupca, ali je ostao bez direktora. Ta priča malo koga više zanima baš kao što je i mostarsko smeće umorilo javnost, a prepucavanja u kojima se maše ozbiljnim papirima i odmahuje obranama da je sve politika ne pomažu u čišćenju.

11.3. – Srijeda

Kaos. Predlaže se obustava nastave u Federaciji BiH. Kantoni donose odluke po svojim procjenama.

Roditelji kukaju na ''državu'' kako uopće ne brine o njihovoj djeci i kako u nas uvijek sve ide naopako.

12.3. - Četvrtak

Nastava se neće održavati. Roditelji kukaju na državu kako im nije rekla gdje će s djecom dok nema nastave i vrtića.

Po tko zna koji put gledamo predstavu u kojoj uvrijeđeni Fahrudin Radončić najavljuje kidanje srca na kojem stoji SDA + SBB. Otkazat će, veli Radončić – čovjek koji je toliko puta pregazio svoju ljutnju kad je trebalo ući u vlast – partnerstvo stranci Bakira Izetbegovića jer je opet pripremila mehanizme za krađu izbora.

Valja se podsjetiti da se Radončić preko Avaza razbacivao epitetima za Prvog u Bošnjaka pa ćemo se prisjetiti da je Izetbegovića mlađeg nazvao gospodarem bosanskih prstenova aludirajući na prikupljanje pomoći u islamskim zemljama za vrijeme rata te običnim kretenom.

Nakon koalicijskih sapuničenja, pitanje je kome zalijepiti ovaj posljednji epitet. Prstenja ionako nemamo.

U Predsjedništvu BiH zavladala je panika. Nakon što su se vratili iz Kanade, gdje su se rukovali s virusno sumnjivim kanadskim premijerom, ekipa Željka Komšića nije do kraja ispoštovala mjere pa se ušetala u zgradu Predsjedništva. Virus je opet državu mogao zahvatiti s vrha.

13.3. – Petak

Stado je nakon deset dana saznalo da je Prva Dama dala ostavku na mjesto zastupnice u federalnom parlamentu kako bi se posvetila pacijentima. Slučajno smo, eto, saznali da nam je parlament ostao bez jedne zastupnice i još pojma nemamo tko će je zamijeniti. Stado ionako ne zna koja je uloga parlamenta u jednoj državi niti da je uloga Velike Supruge Malog Princa u politici veća i od njegove.

Krizni stožer u Hercegovačko-neretvanskoj županiji odlučio je da se spasi djecu u školskim klupama i u vrtićima od moguće zaraze virusom, ali je zato propustio donijeti odluku da se zatvore diskoteke. Samo nek' je veselo.

14.3. – Subota

Umjesto striktne zabrane, koju je trebao donijeti stožer, Civilna zaštita moli disko klubove da ne rade. Klubovi ne čuju od b(r)uke.

Veliki umovi, koji iz normalnog svijeta dođu u BiH, ne žele se javiti liječnicima zbog samoizolacije nego ih mora loviti policija. Da se ti isti umovi nađu u svojoj ''drugoj domovini'' bili bi manji od makova zrna i strahovali bi od virusa jednako kao od države. Ovdje ni virus ne može biti ozbiljan.

15.3. – Nedjelja

Savjetnik federalnog ministra zdravstva, koji je preko društvenih mreža uvjeravao javnost kako treba vjerovati ministarstvu i kako se treba pridržavati uputa, pokazao je koliko smo dorasli biti dio sustava i od kakvih je karika načinjen taj lanac kohjeg plaćaju oni u okovima.

Naime, iako je njegov ministar – a mnogi su mu se zbog toga smijali – zavapio da se sve zatvori jer (F)BiH neće moći odgovoriti izazovima epidemije, savjetnik se nakon radnog tjedna odlučio zabaviti u mostarskom disku.

''...Nema mjesta panici i treba raditi na širenju činjenica, te se pridržavati uputa'', napisao je savjetnik na svojem Twitteru, a onda se pridržao za čašu i ritmove u disku.

Naravno, da je, kad su ga neki pokušali prozvati, netko dobio upute za pridržavanje i uklonio njegove fotografije iz pretrpane, bezbrižne diskoteke. No, za brisanje je kasno.

Dovoljno je onih koji su se uvjerili da ni oni ozbiljni ne znaju biti ozbiljni. U nekoj pak ozbiljnoj zemlji, ministar i javnost bi zatražili odgovornost čovjeka kojeg plaćaju za ismijavanje sustava. Ali, ovo kao da nije naš virus, naša država i naš novac.

Ozbiljnost traži i Prva Dama Medicine. Sebija Izetbegović zatražila je od države da zatvori granice. Država još čeka na ozbiljne mjere i savjet nekog savjetnika.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close