Pregled tjedna

Popišana zemlja i izbirljivi patriotizam

Od toliko galame oko mise za Bleiburg vidjeli smo, umjesto razjarenih fašista, nebitne likove u prvim redovima.
Kolumna / Pregled tjedna | 18. 05. 2020. u 10:13 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

11.5. – Ponedjeljak

Još slušamo propovijedi o misi i o pravim stranama povijesti. Potrudio se netko pa podsjetio što su zaštitnici naših duša pričali o svemu koju godinu ranije pa je ispalo da Željko Komšić, ta vertikala naslonjena na SDA, jako suosjeća s Bleiburgom. Samo to ovog puta upirač prsta u obraz ne smije reći.

Izlizano je i bljutavo ponavljati kako će nas dotući dvostruka mjerila u ovoj zemlji. Ovog puta najglasnije je neko antifašističko Sarajevo koje ne želi mijenjati imena ulica svojih omiljenih fašista.

A nema se što reći ni o rupetinama koje postaju sve veće kad su u pitanju nabavke medicinske opreme. Čini se kako ni cjenik nije kupljen po normalnoj cijeni. Zbog toga i, jasno je svima, a valjda i biračkim tjelesima, antifašistička galama, tolika da se, čerčilovski, pretvorila u fašističku.

12.5. – Utorak

U pauzama galame začuje se stvarnost. Federacija se ne šali. Potvrđeno je zaduživanje na 32 godine. Fahrudin Solak maknut je s mjesta glavnog šerifa. No, primat će punu plaću. To nije nikakva kazna. To je godišnji odmor.

Ministarstvo u Mostaru pokazuje koliko nas ozbiljno vode. Ne pokazuju i gdje. Tako je ministar obrazovanja priznao da ne upravlja obrazovanjem rekavši da škole trebaju otvoriti oni koji su ih zatvorili. Mi smo cijelo vrijeme mislili da oni svi upravljaju svojim situacijama.

Širi se mostarska deponija, po mostarski, bez dozvole. Bez dozvole se i po mostarskim odjelima vrše premještaji. Za neke stvari ipak se ne šljivi Gradsko vijeće.

13.5. – Srijeda

Stigao je novi video uradak. Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, koji sve više galami na svoju SDA, pojasnio je pred kamerama kako je krhko znanje.

"Moguće da je netko znao, ali isto tako je moguće da ja ne znam da je to netko znao", kaže Čampara.

Hercegovina je izgubila 6.000 radnih mjesta. Vjerojatno ćemo, kad prođe ludilo na granicama, govoriti o istom broju onih koji odlaze.

Sve je, da poslušamo Čapmaru, moguće.

14.5. – Četvrtak

Patriotima smeta popišana BiH. Naime, Stranka demokratske akcije iz Viteza, reagirala je na fontanu u obliku Bosne i Hercegovine u koju svoje mjehure prazne tri statute, baš kao što godinama mjehure prazne po nama uvijek neke tri strane. Naravno, svako po svojima, pa se to izmiješa u zajedničku bljuvotinu u kojoj svi skupa šljapkamo.

No, uvrijedio je taj prikaz stranku koja se ovih dana iz petnih žila trudi galamiti o nečemu drugom osim o malinama i respiratorima. I upravo ta stranka ima obraza objaviti kako je vrijeđa prikaz zemlje koju oni i slični njima zapišavaju kako im drago.

Jer, ako afera s respiratorima nije pišanje po narodu i to svom kojeg, najmnogobrojnijeg, smatraju vječitom žrtvom koju je potrebno braniti od svih drugih osim od njih. Smeta patriotima iz stranke koja se godinama ispišavala na sudbine prikaz zemlje koja nije umotana u njihove pohlepne boje i što pišači u fontanu ne skaču. Jer 'ko ne skače, mrzi Bosnu. Ko je voli, on se piša po njoj.

15.5. – Petak

Bosna i Hercegovina je, nakon ministra koji je s YouTubea zasjeo u fotelju i ministrice koja je za prvi posao u životu dobila resor unutarnjih poslova, dobila ministra ''đaka prvaka''. Pao je razred, studirao više od desetljeća i skromno naveo da je radio u banci. Škola, naravno, nije bitna. Padali su i veći. No, prema svemu sudeći, bit će to jedan skroman mandat s dvije godine zakašnjenja.

Vlast u Hercegovačko-neretvanskoj županiji se hvali kako je pripremila najbolji korona-zakon. Tako se, recimo, kao jedna od mjera navodi da će izabrani dužnosnici dobiti plaće umanjene za 20 posto i to samo dva mjeseca.

Likovi u nadzornim odborima i ostalim foteljama u kojima se raducka, žrtvovat će se više pa će im primanja za sjedenja biti umanjena do kraja godine.

Štednja je to za mazanje očiju, ne za spas gospodarstva i radnih mjesta.

16.5. – Subota

Od toliko galame oko mise za Bleiburg vidjeli smo, umjesto razjarenih fašista, nebitne likove u prvim redovima. Predsjednik Federacije Marinko Čavara i čelnik opozicije koja klima glavom poziciji Ilija Cvitanović branili su hrvatske boje u Sarajevu. Nismo vidjeli nikoga s krvavim očima, žednog krvi, osim u ''publici'' pred katedralom.

Dragan Čović se mudro nije pojavio. Tek je iz Mostara poslao poruku o nekakvom odgovoru.

''To je odgovor svima onima koji bi željeli utkati neku novu dimenziju života, imati jedno novo razočarenje prilikama, a osobito evo kod nas u Bosni i Hercegovini", rekao je Čović koji Sarajevu, ma koliko se pravio važan i strog, uvijek odgovara iz daleka.

17.5. – Nedjelja

Raspravljat će se o fašizmu, dičiti antifašizmom, tuđe žrtve zvati tobože žrtvama i samo sebe vidjeti kao nekoga kome je naneseno zlo.

Jedino što znamo je trpati se stvarima koje nas drže daleko od ogledala i istine da smo nesposobni preuzeti stvari za svoje živote.

Jer, da je sreće i da je stvarne želje za brisanjem zla iz ovog društva, gospodarstvenici se ne bi prepali i odustali od prosvjeda nakon što se policija zakašljala, a fašizam skriven u malinama izvukao bi na ulice sve one koji žele normalne živote.

Ovako smo samo pokazali da galamdžije vole galamiti protiv nevidljivog neprijatelja i da će, taman kad se učinilo da je stado malo promućkalo glavom i otvorilo snene oči, afera velikih patriota postajati sve manja dok se potpuno ne pretvori u pekmez.

Do tada, slijepci neka galame i neka izdresirani skaču da ih što manje mrzi Bosnu. Veliki će, ma koliko se skakalo, nastaviti pišati. Izbirljivi patriotizam ionako ništa ne zaslužuje nego da ga se popiša.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close