Pregled tjedna

Papirnate misterije

Slika je to društva koje ne zanima ni što se događa u parlamentarnim klupama ni u kakvim su im rukama djeca. Svi buntovi u BiH, kao i uvijek, su zakašnjeli.
Kolumna / Pregled tjedna | 25. 11. 2019. u 09:47 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

18.11. – Ponedjeljak

Tri sindikata koja broje oko 20 tisuća članova, žele ukazati na težak položaj zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine i odnos poslodavca prema njima. Riječ je o državnim službenicima i o državi BiH koja je, sve je očitije, sve nezadovoljnija sama sam sobom. Država se prazni, nad jaslama je gužva, a jasle se prazne.

Kao i uvijek, raspalila se vatra među koalicijskim partnerima, koji će nam uskoro krojiti politike za budućnost, o Herceg-Bosni. Pali su u sjenu i Vukovar i A.B. Šimić i razmijenili su se rafali o tome tko je koliko prolio nečije krvi. Gledajući komentare na politička prepucavanja, rekao bi čovjek da nevina stada misle da je nije proliveno dovoljno.

19.11. – Utorak

Trebalo je liderima više od 13 mjeseci nakon općih izbora da naprave korak naprijed pa je Predsjedništvo BiH, preko noći, dalo zeleno svjetlo za formiranje državne vlasti. Samo dan ranije natezali su se vječiti ljubavnici u svojim bračnim svađama a onda je, vjerojatno s tihim naredbama međunarodnih vladara, odlučeno da se krene kao da godinu dana nismo bacili u vjetar.

Misterija će ostati što piše u papiru koji nije ANP nego nekakav popis reformi. Da sve bude žalosnije, i ANP a i taj misteriozni popis, samo su želje za ovu godinu, pa se eto koplja lome za mjesec dana posla, koji se ionako neće obaviti.

A Ministarstvo vanjskih poslova službeno je obznanilo da je obavilo posao provjere buduće veleposlanice u Češkoj. Nedostaje, kaže ministarstvo, dokaz o visokoj stručnoj spremi Martine Mlinarević.

Jerko Ivanković Lijanović kaže kako čistog obraza ide u zatvor. Ali ide.

20.11. – Srijeda

U federalnom parlamentu pa u medijima objavljene su fotografije vezivanja djece u Zavodu Pazarić. Slika je to društva koje ne zanima ni što se događa u parlamentarnim klupama ni u kakvim su im rukama djeca. Svi buntovi u BiH, kao i uvijek, su zakašnjeli.

Predsjedništvo BiH je u foteljama provelo točno godinu dana. Jedino što je doneseno zajedničkim glasom je izraz zabrinutosti zbog Kašmira. A onda su prekinuli sjednicu.

21.11. – Četvrtak

Prošle su 24 godine od dogovora u Daytonu. Točno toliko stojimo na mjestu.

Predsjedništvo BiH održalo je prijem povodom Dana državnosti kojeg mnogi ne slave ili jer ne znaju što se dogodilo taj dan ili jer moraju raditi. Naravno, na prijemu nije bilo trećeg.

Čuli smo najave novog predsjedatelja Vijeća ministara. Kao i svi do sada, rekao je da će na prvom mjestu biti ekonomija. Što bi s nama bilo da im je na drugom.

22.11. – Petak

Inspekciji je naložena provjera diplome veleposlanice u Češkoj  samo se u Ministarstvo vanjskih poslova ne može dogovoriti tko je naložio inspekciju baš kao što se javnost ne može dogovoriti je li uredu da netko može na natječaju proći mimo pravila ili bi oni koji galame da je sve u ovoj zemlji nakaradno trebali prekinuti nakaradu na svojoj karici. Mlinarević tvrdi kako nikada nije tvrdila da ima diplomu. Društvene mreže pune su dokaza da jeste. Predsjedništvo BiH šuti jer svako se pitanje kod nas svede na Tko, a ne na Kako i kakvo je to Kako.

Prosvjeduje se zbog Pazarića. A toliko je čvorova stegnutih a da nitko nije maknuo prstom.

23.11. – Subota

Još jedan pomor ribe u Mostaru. Oni koji ne poznaju skraćenice, reći će kako je riječ o još jednom političkom podmetanju, jeftinim poenima i kako su ribe došle tamo gdje nisu trebale.

Mostar, koji je u kakvom takvom broju izašao na ulicu zbog čvorova u Pazariću, nikako da se prestane sramiti i zagalami za sebe. Nevjerojatno je da se toliko mjeseci čeka na zaključak lebde li nad Mostarom tako ozbiljni otrovi i da nitko nije iznio nikakvu strategiju za upravljanjem otpadom koji je Mostarce pretvorio u prizemne zvijeri. Jer ga proizvode i bacaju kao stoka i jer kao stoka žive u njemu.

24.11. – Nedjelja

Natežu se natezatelji iz Predsjedništva BiH o tome što se potpisalo u papiru zbog kojeg smo čekali mjesecima da istekne odluka o privremenom financiranju pa da se dogovori vlast.

Natezat će se pametnjakovići a obrijano stado će se nabrijavati o tome tko to više voli zemlju i je li BiH bliže NATO-u ili nije i koji lider vodi u pravom smjeru.

Predsjedništvo se, čini se, zaklelo na šutnju kad su u pitanju papiru. Jednostavnije bi bilo da pokažu papir i da svima bude jasno što to velike glave odlučuju o ovom malom, sve praznijem komadiću Zemlje.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close