Pregled tjedna

Palatalizacija Emira K. i otrov Mostara M.

Glumac je, uz praznu slamu o Thompsonu, dokazao kako se u ovoj, polupismenoj zemlji razlika između katoličanstva i pravoslavlja može svesti na palatalizaciju.
Kolumna / Pregled tjedna | 03. 06. 2019. u 10:16 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

27.5. - Ponedjeljak

Još uvijek traje prebacivanje loptice odgovornosti za formiranje vlasti. Nejasno je kako će oni što su planirali voditi ovu državu napraviti i jedan korak naprijed kad se ne mogu dogovoriti da sjednu.

Jedna stranka napada drugu, druga treću, treća prvu. Potom dvije strane zategnu partnerstvo, pa olabave ljubavne veze. Okreće se svatko u prljavoj postelji bh politike, bez tragova nevinosti, kako mu paše. Sve drugo, okreće se prema vani…

Srećom, postoje stvari koje nas nasmijavaju u svom ovom jadu. Recimo, tko se nije nasmijao na vijest da je jednom sudu u BiH trebalo dvije godine da zaključi da su optuženi gluhi. Poslije se može i zaplakati.

28.5. – Utorak

U mulju mostarskih pročistača postoje najmanje četiri jako opasna otrova koja ozbiljno ugrožavaju zdravlje građana. Rečenica je to koja je na teren uzbunila uspavani Mostar.

Neustrašivom Mostaru ni potvrde da se među tim otrovima krije piralen, kojem nitko ne može ništa, ne mogu utjerati strah u kosti. Ali ni odgovornima koji se brane ponavljanjem kako je riječ o plaćenim i naručenim napadima. Ne znaju reći tko plaća i tko naručuje.

29.5. – Srijeda

Licemjerje u BiH ne prestaje. SDA tvrdi kako pravni sustav nije jelovnik da se s njega uzima ono što nekome odgovara. Kad oni uzimaju, nikom ništa. Recimo, tako je sa krovovima iznad škola. Negdje bi da je jedna škola pod jednim krovom, negdje da su dvije škole. Tamo gdje su bez krova, ne zanima ih. Jer, ruku na srce, sve patriote čerupaju zemlju onako kako njima paše a da se nikada ne pogledaju u ogledalo.

Mišljenje Europe stiglo je u BiH. Kao da nama netko tamo daleko treba govoriti u čemu smo do grla. Problem je što ti što govore, papagajski ponavljaju, kako je do nas. Mi pak hipnotizirano govorimo kako je do njih.

Političari komentiraju komentare Europe. Kao da je njima ikada bilo stalo do nečijeg mišljenja.

30.5. – Četvrtak

Grad Mostar, koji još nije dao razuman odgovor za tvrdnje o piralenu u postrojenjima pročistača i odlaganju otrovnog mulja na deponiji, ponosno je rekao da građanima neće plaćati štetu nastalu u nevremenu. Zna Grad, kad to njemu paše, povući strateški potez. +Jasno je sad svima zašto nije proglašeno stanje prirodne nesreće.

Slučaj ''potkivanje'' još uvijek zabavlja BiH. Prvi čovjek pravosuđa neće da mrdne s mjesta. Da je licemjerima stalo do bilo kakvog mišljenja, većina bi ih se makla s puta ovoj zemlji.

31.5. – Petak

Svega smo se nagledali u ovoj zemlji ali da sud odluči da netko nije dobar televizijski urednik do sada nismo. Tvrtko Milović, odlučio je Sud, zaposlen je, a nije trebao. Nevjerojatno je na što se sveo državni mlohavi organ dok predmeti godinama leže u ladicama, dok se čekićem lupa za slobode onih koji svojim čekićima kucaju u lijes ove zemlje, sud analizira nečiju profesiju. Novinari šute o svojem kolegi. Neka udruženja likuju, druga, koja se kunu u Milovića, a koji se ne krije kao oni, unatoč statutima kako će braniti, šute.

Šute i oni koji se diče velikim slovom H, jer je za njih veliko slovo P. Početni dan vikenda kad idu u svoje rajeve a H provjere šuška li im u džepu. S velikim Dž.

A slovima se pozabavio i Emir Hadžihafisbegović. Glumac je, uz praznu slamu o Thompsonu, dokazao kako se u ovoj, polupismenoj zemlji razlika između katoličanstva i pravoslavlja može svesti na palatalizaciju. Emir Kadžikafisbegović.

1.6. – Subota

Bilo bi bolje da službeni Mostar šuti. Opravdanje za trovanje građana svelo se na odmahivanje rukom. Kao da se ništa nije dogodilo, a izjava gradonačelnikove savjetnice samo je dokaz koliko njih boli ona stvar što ljude boli grad u kojem se koprcaju.

''Nitko nije od nas u Gradskoj upravi koji smo vidjeli taj dokument nije kompetentan da tumači skraćenice i neke standarde koje mi zaista ne poznajemo i nismo vidjeli ništa alarmantno u tome'', rekla je za FTV Radmila Komadina, savjetnica gradonačelnika Mostara govoreći o mulju iz pročistača.

U nekom normalnom gradu, u nekoj normalnoj zemlji, u nekom normalnom vremenu, ovakve izjave mogu se nagraditi samo skraćenicom za otkaz. Po skraćenom postupku.

2.6. – Nedjelja

Moglo bi se petljanje s formiranjem vlasti ubrzo raspetljati. Naime, MMF je rekao kako bez vlasti, neće biti novca. Budući da je našim vladarima novac ipak na prvom mjestu, možda pruže korak do stolica i požure s potpisima za nove kredite koje će uložiti onda u sebe.

Do tada, tužne sudbine nikoga ne diraju. Mladić se ubio zbog kredita. Odmahnut ćemo na to. Kao što Mostar odmahuje na otrov, vlast na vlast i palatalizacija na razum.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close