Pregled tjedna

Ovdje samo narod guta

Javljaju se generali nakon bitke. Izetbegović na domaćem terenu poručuje Hrvatskoj kako pojma nema.
Kolumna / Pregled tjedna | 05. 10. 2020. u 09:04 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

28.9. – Ponedjeljak

Ništa nova nismo otkrili nakon sastanka vječitih neplodnih sasnatndžija Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Sve što smo već čuli, ponovilo se. Morao se ponavljati i nigdje pozvani Željko Komšić. Ponavljanje, prelijevanje iz šupljeg u prazno, jedini je način da se netko u BiH bavi politikom.

Hrvatska, dakle, razumije Hrvate u BiH. Hrvate u BiH razumije i Bakir Izetbegović, ali Bakira Izetbegovića ne razumije Dragan Čović kojeg opet ne razumije Bakir Izetbegović. Željko Komšić ništa ne razumije.

Objavljena je revizija poslovanja mostarskog Vodovoda. Osim što ne znamo kakvu vodu pijemo, sad ne znamo ni gdje završava naš novac kojim plaćamo vodu i vodne naknade. Ne zna to očito ni Vodovod. Ali se zna šutjeti. Kao da svi drže gutljaj vode u ustima i ne gutaju.

Ovdje samo narod guta.

29.9. – Utorak

Javljaju se generali nakon bitke. Izetbegović na domaćem terenu poručuje Hrvatskoj kako pojma nema.

Da pojma ima pravi se napokon pozvani Komšić. Rekao je da ga je iznenadio poziv iz Bruxellesa članovima Predsjedništva BiH, da ga nije očekivao zbog pandemije i poteškoća u putovanju, ali da je "očigledno da ljudi koji ih zovu žele nešto i da im kažu". Napokon Komšić negdje putuje, bez poteškoća i bez odijela.

A putuje i zaboravljeni Jerko Ivanković Lijanović. Čovjek čijim je titulama trebalo tri reda da se nabroje, krenuo je izdržavati kaznu u zeničkom zatvoru. Spora je ova zemlja, a titule su ništa.

Skupi Mercedes parkiran na pločniku i nije neka vijest u BiH. No, kad se nepropisno parkira Sebija Izetbegović, to je skandal. Čak i onima koji svaki dan parkiraju kao ona.

Opet samo narod guta.

30.9. – Srijeda

Nevjerojatno. Dok slušamo s jedne strane kako su lideri na svim razinama jadni i žalosni i kako su oni krivci za sve zastoje, Europa je tročlanom, bezglavom Predsjedništvu poručila kako bismo mogli dobiti kandidatski status sljedeće godine.

Kad su vidjeli da kod nas ništa ne pali, krenuli su s nagradama. Pitanje je samo, tko je ovdje lud. Oni što nas umaraju, opet će sebi pripisati zasluge baš kao što je Mislioc Sa Sarajevskih Kamenja pripisao sebi mudre misli.  

Naime, brani Aliju Izetbegovića njegova unuka koja kaže kako je njezin djed do istih saznanja kao neki velikani došao s 200 godina zakašnjenja. Bitno je prosipati biserje pred svinje. A kad to ne odgovara simbolici, onda se može prosuti i kamenje pred slijepe birače.

Opet narod jede kamenje.

1.10. – Četvrtak

Upravo ona Europa koja će nam dati status iako nismo zaslužili ništa osim statusa vječitog pacijenta, podržava vlasti koje diskriminiraju učenike po BiH. Odabrao je OSCE stranu – čvrsto stoje uz ministra koji se, nakon zazivanja Boga pred školsku godinu, još nikome nije obratio. Osim glasačima u dijaspori.

Radnici u Federaciji BiH su nakon 30 godina dobili novi zakon o zaštiti na radu. Teško da to nekoga od radnika zanima.

Opet narod jede prava na papiru.

2.10. – Petak

Novi skandal trese SDA samo se SDA trudi galamiti oko drugih stvari da bi prikrila sve ono što ga trese. Naime, Selmo Cikotić je prijavljen da je ometao istragu Tužiteljstva. Stranka šuti. Šuti i HDZ BiH koji još uvijek nije rekao kakav će stav zauzeti prema ministru s bugojanskom mrljom iako su to obećali još 24. kolovoza.

Nikoga ne zanima što su lokalne zajednice rekle da ne mogu provesti mjere koje se traže za vrijeme glasovanja. Ove je izbore ionako bespotrebno dezinficirati. Pokrast će se i bez rukavica.

Vučić i studentskim klupama zabavlja javnost. Njemu se smijemo. Ne smijemo se našima s diplomama a da ni klupe vidjeli nisu.

Narod guta i diplome.

3.10. – Subota

Izetbegović opet okreće ploču pa sad za medije preko granice tepa Hrvatima. Radončić se hvali uspjesima, spominje prevare SDA i govori o novini kao da je njezin vlasnik. A kao nije.

Komšić je opet u glavnoj ulozi. Milorad Dodik otkrio je, naime, da je Komšićev inat bio pucanj u vlastitu nogu. Povlačenje pitanja priznanja Kosova da bi se kao napakostilo Dodiku zapravo će koštati BiH u koju se Komšić kune. Sada priznanje Kosova ima službeno Ne. Do sada se njime moglo i igrati.

Opet narod nitko ništa ne pita.

4.10. – Nedjelja

Prati se zdravstveno stanje Donalda Trumpa. Prati se i broj uzvanika u svatovima. Broj onih što umiru od nebrige, nitko ne prati.

A svi bi, kao, bolje sutra.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close