Pregled tjedna

Ostali smo samo krdo

Kako to redovito biva, lokalni izbori padaju u sjenu velikih natezanja. Umjesto planova za bolji život onih koji se još nisu odlučili pobjeći, slušamo velike strategije umišljenih lidera naroda.
Kolumna / Pregled tjedna | 02. 11. 2020. u 08:55 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

26.10. – Ponedjeljak

Amerikanci su, iako im se Rusi smiju, potvrdili da su pronašli vodu na Mjesecu. Kod nas, u predizbornim blebletanjima, čujemo kako se osiguravaju novci, kopaju kanali ili samo blebleće o vodovodima i normalnoj vodoopskrbi.

Dok se tamo neki svijet nateže s kapljicama u Svemiru, kod nas se oni što u javnost izlaze s velikom brigom za širenje zaraze slikaju kako uživaju u kapljicama i kapljičnim prijetnjama u noćnim klubovima.

A noćni klubovi su nevidljiviji od virusa. Svi govore kako su oni glavni krivci za rast broja onih što prolaze kroz bolničke brojalice, ali nikako da ih pronađu i zatvore.

Bitno da su djeca na distanci u školama. Da je to glupo, kaže i direktor hercegovačko-neretvanskog zavoda za javno zdravstvo. Ali njega vlast – i to tehnička, koja umjesto struke drži škole u rukama, odjednom ne sluša.

Čuli su zato epidemiologa u istom zavodu koji kaže da se u Hercegovini može govoriti o imunitetu krda. Nisu se opet pojavili u javnosti, ali se može čuti da je epidemiolog nakon ovih tvrdnji dobio nogu.

Ostali smo samo krdo.

27.10. – Utorak

Lakše nam je. Šefik Džaferović, veliki autoritet na jadnoj sceni, rekao je da se BiH neće raspasti. Sad možemo mirno nastaviti gledati mrtvo tijelo koje trune, a ne raspada se.

Vlada Federacije pripremila je teren za novo pooštravanje mjera. Sve dosadašnje izolacije trebala bi platiti država. Međutim, država je mudra kad njoj treba pa su se ogradili definicijom koju potpisuju oni što se liječe po kućama. A liječenje u BiH dobiva novi naziv na kojeg ćemo se morati naviknuti. Telemedicina. Liječenje telefonom. Na vaš račun.

Palo je novo obećanje. Tko ostane u (Federaciji) BiH za osam godina moći će provjeriti je li plan ministra prometa Denisa Lasića da se autoput u Federaciji dovrši do 2028. bio šuplja priča u moru visokih priča u lokalnoj kampanji.

Prvi malinasti respirator je pao na ispitu. Nije ni postavljen, a iz Goražda stiže vijest da je pokvaren.

Valja nam disati.

28.10. – Srijeda

Respiratori koji nisu prodisali ali su napravili puno mjehurića u sapunici, moraju na servis a da nisu ni bili u funkciji. 3F – Fadil, Fikret i Fahrudin - ne moraju nigdje. Oni su servis proračunskog novca odradili.

Dok se blamira velika spasonosna nabavka, prvi čovjek Federacije BiH, Fadil Novalić, dogovara poslove u Turskoj. Samo da ne bude servisiranja kao do sada.

Počela se primjenjivati odluka Ministarstva zdravstva da nema zdravstva osim za ''covid-pacijente''. Možete se raspadati, ali u bolnice mogu samo oni pozitivni.

Lijeka nam nema.

29.10. – Četvrtak

Nastavljaju se visokopolitičke mudrolije. Dragan Čović rekao je kako ''svakodnevno svjedočimo da ovo nije zemlja u kojoj bi željeli živjeti''. Naravno, nije se sjetio reći da je bitna karika u ovoj zemlji i njegova stranka zbog koje nije baš svima kao iz njegove priče. Nekima je, zahvaljujući stranci, baš super, neki su našli svoju novu zemlju, a ostali, koji kažu da ne valja, jednostavno su neprijatelji.

Milorad Dodik dijeli lekcije Valentinu Inzku, Inzko, kojeg nitko ne doživljava, uzvraća.

Cure informacije kako je u ugovoru o malinastim respiratorima navedeno kako nitko ne jamči da su ispravni. Mi smo ionako zemlja od povjerenja. I dok slušamo kako smo popušili još jednu foru na račun brige za narod, Fadil Novalić baca dogovore po Turskoj. I to kao v.d. premijera i kao čovjek pod istragom.

Potvrđeno je. Epidemiolog koji je krdu spomenuo mogućnost imuniteta krda smijenjen je. I drugi epidemiolozi tvrde kako vlast srlja u nove mjere, a ministar zdravstva nezdrave Federacije BiH kaže kako ništa nije isključeno.

Osim, izgleda, slobode.

30.10. – Petak

Utvrđeno je kako je više od stotinu ljudi kupilo diplomu na području Unsko-sanskog kantona. Nismo čuli da je palo više od stotinu otkaza, a zaboravljena priča o diplomama skrila se iza virusa. Ono što čini ovo društvo bolesnim, nitko ne liječi.

Svakom uposleniku federalnih institucija, parlamentarcu i ministru isplaćen je regres. Novca se ima, novac nije problem. Jasle su za stado u odijelima uvijek pune.

Pred mostarski derbi krenula su iskazivanja ljubavi. Netko tamo, tko nema hrabrosti dignuti glas za svoj život, prešao je sa svoje strane na njihovu i krenuo pokazati još jedne predizborne zube. Naravno, da su strane zamijenile uloge u prvom predizbornom obračunu, izbirljiva javnost bi valja reagirala više na idiotsko pražnjenje mošnjica. Ovako je, srećom, sve prošlo glatko.

To je jedini glas u krezavom gradu.

31.10. – Subota

Kinezima zvone telefoni. Zovu ih federalni mozgovi da riješe problem respiratora za koje nitko ni na jednom papiru nije jamčio da su ispravni.

U medijima se pojavljuje informacija kako je sav posao, težak 10.5 milijuna KM, urađen bez bankovnih jamstava. Jedino što nam jamče je to da nitko neće biti kažnjen i da nikada nećemo saznati tko ustvari stoji iza ove velike i skupe blamaže.

Imena koja su se razapinjala u javnosti i ona koja se nisu glasno smjela spomenuti zbog patriotizma koji voli da nas naš pljačka, pala su u zaborav. Neki od njih još se igraju veličina pa pripremaju terene za nove ugovore. Fadil Novalić u Turskoj obilazi namjensku industriju.

Jadni mi ako kupi tenkove.

1.11. – Nedjelja

Kako to redovito biva, lokalni izbori padaju u sjenu velikih natezanja. Umjesto planova za bolji život onih koji se još nisu odlučili pobjeći, slušamo velike strategije umišljenih lidera naroda. Doduše, ne svih.

Tako je Milorad Dodik preuzeo glas Dragana Čovića i sve ono što bi lider HDZ-a BiH trebao reći, govori Dodik. Čović, koji godinama umotava i partnerima i narodu što misli i želi, nikako da hrabro kaže što bi trebao reći. Nitko mu valjda nema skrenuti pozornost da se narod, čija se sudbina provlači kroz njegovu vladavinu a i zbog koje vlada, nema vremena osluškivati njegovu šutnju između redaka.

Nitko ne vidi da se sve više čeka u redovima. S distancom ili bez.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close