Pregled tjedna

Ono što Bakir nije sanjao

Nagledali smo se velikih riba koje nakon sumnjičenja bivaju slobodni i umjesto peraja dobiju krila sa srednjim prstom uzdignutom u pozdrav razumu.
Kolumna / Pregled tjedna | 01. 06. 2020. u 09:43 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

25.5. - Ponedjeljak

Dugogodišnja misterija života Bakira Izetbegovića prije smrti Sulejmana Tihića napokon je otkrivena. Sam je Mali Princ otkrio što je radio prije rata i u ratu. Prvo je, dakle, imao vizije da će biti rata. Dok se još Sarajevo hladilo od Olimpijade, Izetbegović mlađi je starijeg uvjeravao da će biti rata. Stariji ga nije slušao. Zbog toga je do zadnjeg trenutka govorio da rata neće biti. I onda kad ga je bilo na tlu njegove zemlje.

Potom smo saznali da je Izetbegović mlađi puzao po neprijateljskom teritoriju, ganjao borce po Alijinim skupovima, u ratu ih oblačio i naoružavao. I napričao je u bajramskom intervjuu sve i svašta Bakir, počinjući tako dobro uhodano mijenjanje povijesti i stvaranje velikana od sebe iako ga ni otac nije želio vidjeti kao velikana pa je stranku prepustio Tihiću.

Sad će se, kao u Orwellovoj 1984., morati brisati sve od 1986. do danas. Jer istina nije istina dok Bakir ne zaviri u sanovnik.

Sjetimo se samo kako je Mali Princ napad na novinara nazvao napadom na kameru. I tako je i ostalo. Ostat će i trezor prva crta bojišnice. I dalje od crte.

26.5. – Utorak

Kao što je čelnik SDA rekao kako smo svi cijelo vrijeme živjeli u zabludi, tako je i zaglavljeni prvi čovjek zaglavljenog Mostara rekao kako ne trebamo vjerovati sebi, svojim očima, nosu i jednoj rijeci.

U Neretvu se u Mostaru ispuštaju samo čiste vode, kaže Ljubo Bešlić. Stoga trebamo vjerovati da je sve što smrdi i pjeni, sve što mijenja boju zelene ljepotice, sve što pluta i tone plod naše mašte, a ne stvarnost.

Ono što pluta posljednjih tjedana u mostarskoj Gradskoj upravi, a tiče se promjena u gradskim odjelima gdje veliki postaju mali a mali manji od makovog zrna, isto nema veze sa stvarnošću a ni s potrebom gradskih velikana da javnosti objasne što se to događa u utvrdama u kojima vladaju oni što ih građani plaćaju.

Dokaz je to da svi koji su zaglavljeni, nemaju veze sa stvarnošću.

27.5. – Srijeda

Međunarodnom monetarnom fondu još uvijek nije jasno kako, nakon kukanja da nam treba novac, nitko ničim ne mrda da se rasporedi more milijuna u novca uvijek žednu zemlju. Kažu kako je situacija ''žaljenja vrijedna''. Pitanje je samo tko će na kraju najslađe žaliti.

Istražitelji su zbog respiratora posjetili sarajevski klinički centar i oduzeli mobitel federalnom premijeru Fadilu Novaliću. Šuškaju neki da poruke premijera vode do najbjeljeg mantila u BiH.

Ostatak malinastih respiratora stigao je u BiH s doniranim respiratorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Procurilo je da su u donaciji isti respiratori kakve smo dobili u aferi. To će se prikriti. Dosta je velikanima blamiranja.

Začulo se mlako kritiziranje koalicijskog partnera Milorada Dodika i njegovih poruka kako je u Bleiburgu trebalo sve pobiti. Javio se Božo Ljubić da uputi kritiku umjesto onih od kojih je kritika zatražena. Ljubić je uperio pogrešan prst u pogrešnog krivca - smatra da ''Dodik iznosi takve izjave jer su mu to dopustili oni koji ga najviše kritiziraju, i u Sarajevu i u međunarodnoj zajednici''.

Oni koji gutaju Dodikove poruke i sve Dodikovo, nisu krivi.

28.5. – Četvrtak

Nikoga ne zanima kaos u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Sindikati prijete štrajkovima i novim sudskim sporovima, Predstavnici SDA ne žele sudjelovati u radu vlade, a zasjedanje Skupštine je prekinuto tijekom rasprave o novcu jer je povučen nacionalni interes Bošnjaka pa su Hrvati napustili sjednicu. Ovo je samo kap u moru kaosa u kojem se sve razine nalaze. Tako se na federalnoj razini politika svađa može li se zasjedati on-line ili ne. Kad ne znaju što će, prekinu sjednicu.

Nikoga ne zanima ni informacija da je policija ušla u trag trošenja novca iz Aluminija. Moglo bi ovo biti ljeto korupcijskog odmotavanja.

A zamotana afera dobiva još jedan čvor. Privedena su 3F – Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić. Afera s respiratorima dobila je tako novu epizodu. Ostaje samo vidjeti radi li se o kaskaderima ili o stvarnim krivcima koja je pravosuđe i politiku stavila na veliku kušnju.

29.5. – Petak

Mali Princ rekao je kako 1986. godine nije mogao sanjati da će se dogoditi još jedan udar na Bošnjake. Ovog puta predsjednik SDA vidi kako Tužiteljstvo udara njegov narod i da je sve smišljeno kako bi se dotukao najbrojniji narod u BiH. Naravno, Mali vidoviti Princ ne vidi da je nabavka respiratora isto tako smišljena ali da je eto tamo negdje netko zapeo da kriminal više ne prolazi.

Ustvari, nismo ni sigurni prolazi li ili ne. Nagledali smo se velikih riba koje nakon sumnjičenja bivaju slobodni i umjesto peraja dobiju krila sa srednjim prstom uzdignutom u pozdrav razumu.

Istodobno, cure neke informacije da poruke iz Novalićevog mobitela vode do Sebije Izetbegović. Ni to nije sanjao Bakir.

No, sanjao je sigurno da uvijek, jeftino i jadno, može zaigrati na kartu žrtve. Jer oni koje Bakir ''stoji'' ne ubijaju, ne kradu i najviše vole Bosnu.

30.5. – Subota

U dokazima koje je Tužiteljstvo pripremilo stoji prepiska Fadila Novalića i N.N. ženske osobe. Hoćemo li ikada saznati tko je ženska osoba koja kaže ''Ja sam rekla da ih se rezervira i za nas'' i hoćemo li ikada saznati tko smo mi?

I dok puca u HNŽ-u, šuška se da je održan tajni sastanak o Mostaru. Pao je dogovor o izborima ali će uspavani Mostarci čekati ono što su stranci već odavno nacrtali – izbori će biti u veljači 2021. Valentinovo pada nedjeljom. Eto prilike da se nakon toliko godina pokažu prave ljubavi.

31.5. – Nedjelja

3F puštena su da se brane sa slobode. Fadil, Fahrudin i Fikret ne smiju se sastajati sa svjedocima. Pitanje je kako će federalni premijer uopće onda raditi, a toliko se galamilo o njegovom radu.

Novalić, kažu, nije jeo ništa od trenutka kada je uhićen jer želi pokazati koliko je snažan. Pitanje je koliko je onda snažan kad jede.

I Mali Princ kaže da Fadil nije jeo ništa, ali i da je ovo napad na Bošnjake. Zbog toga SDA traži smjenu u tužiteljstvu i podsjeća da je Bakir Izetbegović opet nešto sanjao.

Možda se netko u ovoj zemlji napokon i probudi.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close