Pregled tjedna

Njihovih sedam grijeha i naša izvrsnost

Gordana Tadić izabrana je za glavnu tužiteljicu BiH. Obećala je boriti se protiv korupcije. Jedna od korupcija se protivi izboru. Ostala korupcija šuti.
Kolumna / Pregled tjedna | 28. 01. 2019. u 10:26 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

21.1. – Ponedjeljak

U zemlji punoj depresije, glupo je govoriti o najdepresivnijem danu. O gostovanju Željka Komšića na HRT-u može se govoriti. Nisu se, ma šta analitičari svih strana tumačili, pokazali ni Aleksandar Stanković niti član Predsjedništva BiH. Bilo je to sat vremena tlapnje na osnovu koje ćemo se nastaviti natezati mjesecima.

To što se Stankoviću pripisuje da nema pojma o BiH, oprostivo je. Ali je neoprostivo da BiH nema pojma o BiH. Tako je Željko Komšić u BiH – naš Bošnjak. Zemlja, dakle, nema pojma o sebi.

A onda je Komšić otišao u Sloveniju i tamo hrabro pozvao susjede da sjaše Bosni i Hercegovini s vrata. Možda BiH vrat ima, ali glavu sigurno nema.

22.1. – Utorak

Sjeli su za stol SNSD i SDA. Koalicija je to bez koje se, uz HDZ BiH, ipak neće moći na državnoj razini. Htjeli to oni ili ne.

Ako to nije bilo iznenađenje, onda je iznenađenje opet bio snijeg na području Jablanice. Stotine vozila ostale su zarobljene na prometnici koju opet nitko nije uspio očistiti.

Tender je na ovoj dionici, baš kao i u čitavoj zemlji, sveto pismo svetije od svega. Nitko nije bio odgovoran za prošli zastoj na ovoj dionici, nitko se ne smatra odgovornim ni za ovaj zastoj.

To što je čovjek umro zameten na putu nikoga nije dirnulo. U ministarstvu se novinarima javljaju studentice, inspekcija govori kako tvrtka nije sposobna čistiti pa dobiva po ušima od ministarstva koje govori kako inspekcija nema baš pojma. Svi gledaju u nebo. Samo su neki s prstom u uhu.

23.1. – Srijeda

Ruke od snijega se nastavljaju prati. Nitko nije kriv.

A ruke je od koalicijskog približavanja oprao Bakir Izetbegović koji je, kao grom iz vedra neba, objavio kako će ime Republike Srpske poslati na Ustavni sud. Probat će Izetbegović ono na čemu su slomili zube neki njegovi prethodnici pa će ih i sam, ako je suditi po dignutoj međunarodnoj zajednici, slomiti. Valjda besposlen, ne prijavivši se na biro, Izetbegović ima previše vremena za razmišljanje. Zato će naoštriti još bolje zube kojima u BiH režimo jedni nad drugima.

Gordana Tadić izabrana je za glavnu tužiteljicu BiH. Obećala je boriti se protiv korupcije. Jedna od korupcija se protivi izboru. Ostala korupcija šuti.

24.1. – Četvrtak

Uspio je Bakir Izetbegović što mnogima nije uspjelo. Stavio je na istu pozornicu Milorada Dodika i Vukotu Govedaricu koji su rekli da su, unatoč svim neslaganjima, spremni odgovoriti na diranje u ime svojeg entiteta. I dok Izetbegović govori o građanima četvrtog reda u Srpskoj, ne čuje one koji govore da su građani drugog reda u Federaciji. Opet biramo kako nam što paše sa stola zvanog kaos.

A da uvijek biramo pogrešne stvari, kažu nam i oni koji nas mirno, uz dobre plaće, gledaju kako tratimo vrijeme. Međunarodna je zajednica, po tko zna koji put rekla, da ne skrećemo s teme.

25.1. – Petak

Ljubo Bešlić, mostarski gradonačelnik, na teške optužbe o muljanju s novcem za komunalne djelatnosti u Mostaru odgovorio je klasičnim odgovorom za one na dužnostima a koje se proziva za mućke.

Naime, prema Bešliću, iza svega stoji neka politička stranka, a papiri koje su ''napadači'' predstavili će na ispitivanje. Zanimljivo, dokumenti za koje ''napadači'' tvrde da dokazuju kriminal, a Grad da su izmišljeni, proslijedila je gradska administracija.

Mostar je, ako su neki mislili ranije da nije, ipak grad slučaj.

26.1. – Subota

U Mostaru su zasjeli hrvatski dužnosnici koji na bilo kojoj razini čine vlast i koji su se mogli probiti kroz snijeg za čije je čišćenje na jednoj od neprobijenih razina zaduženo ministarstvo koje je u hrvatskim rukama.

Ponovili su Hrvati svoje zahtjeve koji se ne razlikuju puno u zahtjevima koje su ponavljali i ranijih zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora. Opet se većina ruku digla za istog čovjeka na čelu tog tijela koje ne obvezuje nikog ni na što.

Jedina je novina u tome da će se neki budući dužnosnici birati po izvrsnosti. No, u to je, od svega nabrojanog u sedam točaka, najteže povjerovati. Mnogi su svjesni da je ako ne umjesto, onda barem pored, ovih sedam zaključaka deklaracije trebalo stajati i sedam grijeha predstavnika naroda kojem je jedini spas preko granice, ako nije u milosti stranke i strančica.

27.1. – Nedjelja

Nakon Sabora HNS-a uslijedilo je more kritika. Čitav narod je opet zločinački, ne štede se riječi, ne biraju epiteti, traže se akcije i reakcije. Opet se sa stola uzima kako kome paše i kako koga više boli.

No, sve je više onih koje boli ona stvar.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close