Pregled tjedna

Njihove i naše puške

Sarajevo bliže srcu i džepu napadača na kupnju i daleko je teže na vagi na kojoj se sve vaga u ovoj zemlji a da se ne izvaga kako treba.
Kolumna / Pregled tjedna | 19. 02. 2018. u 09:50 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

12.2. – Ponedjeljak

Natežu se liječnici i Vlada u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Liječnici ne odustaju od zahtjeva da im se povisi plaća, a Vlada se poziva na sud koji je odlučio kako je štrajk organiziran bez definicije minimalnog rada za vrijeme štrajkanja.

Liječnici u bolnicama ionako nemaju definiran minimalan rad. Najminimalnije je da vas pošalju kod sebe privatno.

Bolesnici i dalje u bolnice donose stvari koje bi im bolnica trebala osigurati, a pacijenti se i dalje šalju kod privatnika. Nakon štrajka, nitko ne zna kome će biti bolje. Zna se samo da lijeka nema i da nema ni za lijeka.

13.2. – Utorak

U ionako zaprašenoj BiH digla se nova prašina zbog nabavke 2.500 pušaka za MUP Republike Srpske. Sipaju se analize, prosipaju optužbe, priziva se krvava prošlost, priziva se krvavija budućnost. Predizborna kampanja i kupcima i napadačima kupnje cvjeta.

No, zaboravlja se da je za iste novce Kanton Sarajevo odlučio nabaviti puške. A tamo je manje policije nego u Republici Srpskoj, ali je Sarajevo bliže srcu i džepu napadača na kupnju i daleko je teže na vagi na kojoj se sve vaga u ovoj zemlji a da se ne izvaga kako treba.

14.2. – Srijeda

Dan zaljubljenih. Tko ima voli se, tko nema – misli kako će se voljeti kad bude imao.

Neki su i dalje zaljubljeni u smrt.

15.2. – Četvrtak

Ne trza nitko. Vlada HNŽ-a službeno je objavila kako su radnici nekadašnjeg mostarskog hotela na ulici i kako jedino iz Mostara nisu stigli odgovori na Upitnik Europske unije zbog ministara iz reda SDA.

Dakle, svima je jasno, a nikome nije stalo, da vlast u HNŽ-u ne funkcionira i da je pred nama desetak mjeseci inaćenja i natezanja. I primanja plaća.

Za to vrijeme se predsjedatelj Vijeća ministara izvlači u Europi kako je ''do kašnjenja odgovora na Upitnik došlo zbog složenog ustavnog sistema''.

Vlada na višoj razini, gdje odavno nema sklada, ima problema u radu. Ali zbog preseljenja.

Najviša razina, država, nije ni zucnula o mrtvačkoj glavi na ulazu u Veleposlanstvo Srbije u Sarajevu. Mi o sebi šutimo.

16.2. – Petak

''Statistika će igrati bitnu ulogu u daljnjem napretku BiH ka EU'', poručili su nam Europljani kao da ne znaju da nama nikako ne ide s brojkama. Osim što nam je velika prevara prosječna plaća, još uvijek nismo sigurni koliko nas u Bosni i Hercegovini živi i nikome nije jasno broji li itko išta u ovoj zemlji osim što se precizno broje kilometri za putne troškove i odvojeni život, dani provedeni u fotelji i krvna zrnca. Sve ostalo nam je od oka... i od neke druge stvari.

Baš što je za neku stvar i nagrada Grada Sarajeva koja je po direktivi SDA oteta iz ruku književnika Orhana Pamuka i dodijeljena Stjepanu Mesiću. Načitana je to neka stranka.

17.2. – Subota

"Ovi policajci u Republici Srpskoj da smiju da me zaustave i oni bi me uvijek kažnjavali za prekoračenje brzine. Ja stvarno brzo vozim i kada vozim privatno", rekao je novinarima u Banja Luci Milorad Dodik.

Nakon što su ga mediji razoružali, Dodik se obratio javnosti rekavši kako nije razoružan nego da je kažnjen zbog prebrze vožnje. A onda je, u stilu boga na najvišoj bosanskohercegovačkoj razini, potvrdio da mu nitko ništa ne smije, pa ni policija.

Ako mu ne smiju ništa jer vozi brzo, zamislite što mu ne smiju oni drugi koji prate neke druge vožnje.

I nije Dodik jedini takav. Svi bogovi na svim razinama zaštićeni su. Podanici su tu da mrmljaju sebi u bradu i zaokružuju.

18.2. – Nedjelja

Kaos u Tuzlanskom kantonu rezultirao je bacanjem bombe i priopćenjem SDA kako neće tolerirati ''samovolju pojedinaca u svojim redovima''.  Pala je vlada u Tuzli pa je nabrzinu izglasana nova. Politička igra malo se zaigrala pa se stranke jedna drugoj osvećuju izmicanjem stolica. Koliko se o građanima misli govori i činjenica da je za sve nađena zamjena osim za ''prostorno uređenje i zaštitu okolice, te za rad i socijalnu politiku''.

Bitno da su se fotelje osigurale i da samovolje nema bez samovolje glavnoga. O svemu bitnom će se naknadno.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close