Pregled tjedna

Neovisna razmjena ćevapa i cjepiva

Bitno je da institucije rade svoj posao. Nije bitno kako.
Kolumna / Pregled tjedna | 08. 03. 2021. u 09:29 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

1.3. – Ponedjeljak

Dan neovisnosti BiH. Praznik je to koji se slavi samo kad se može produžiti vikend. BiH nije neovisna ma koliko galamdžije o patriotizmu bile ljute kad im se to kaže. BiH ovisi o svemu i svima ma koliko netko tvrdio da smo postigli ''da vladamo vlastitom sudbinom''.

Nižu se isprazne čestitke i još ispraznija obećanja da je zemlja sposobna nabaviti cjepivo za kojim svijet luduje.

2.3. – Utorak

Neovisna BiH dobila je još jednu pljusku. Tročlanom Predsjedništvu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić donio je cjepivo u zamjenu za ćevape. I dok BiH na silu diže ruku u znak prkosa, drugu pruža za milostinju.

Razmjena ćevapa i cjepiva nije se pak svidjela ministrici vanjskih poslova koja se ne snalazi dobro s dizanjem imidža ove zemlje. Njoj se ne sviđaju donirana cjepiva pa ih je nazvala lijekom za sirotinju. Kao da uvažena bacačica bisera ne shvaća da je u ministarskoj fotelji hrane gladni građani.

U međuvremenu, zaboravila je BiH svu svoju nakaradu pa joj je opet zasmetala definicija hrvatskog predsjednika o tome kako se kod nas ne poštuju nikakve mjere.

Zasjedalo se u Mostaru. Vijećnici su raspoređeni u radna tijela. Kad se vide popisi, očito je koja  stranka želi čime upravljati u gradu. Novi mostarski gradonačelnik, koji je vjerojatno dobio jezikovu juhu od stranke jer se susreo s Personom Komšić kraj Mostara, rekao je kako je grad u minusu i kako za neke projekte nema papira. To nikome ne smeta. Vijećnici se pak ne mogu dogovoriti što je to kapitalni projekt u gradu.

Zabrinuti birači smiju se ministru iz Zeničko-dobojskog kantona kao da su ga birali Svemirci.

3.3. – Srijeda

Glupostima na političkoj sceni nema kraja. SDA optužuje SDP da se dodvorava HDZ-u BiH kao da SDA nikada nije bila na koljenima pred tom strankom i kao da se vladavina, čije uzdahe slušamo desetljećima, ne svodi na dodvoravanje s jedne strane i građenje dvorova s druge.

Biseri ministrice vanjskih poslova BiH koja se miješa u sve naljutili su proizvođača cjepiva pa bismo umjesto lijeka za bolest koju opet dižu na prvo mjesto naših života mogli dobiti tužbu.

Bakir Izetbegović se hvali kako bi trebao o Federacije napraviti ono što je napravio u Mostaru. Znači da ćemo dobiti još likova u izlogu izdajnika.

Pravedna, neovisna država kažnjava svoje dužnosnike kad uprljaju ruke. Dragan Čović dobit će jedan mjesec plaću manju za 10 posto jer je prije nekoliko godina nezakonito dobio neki novac. Umjesto da se kažnjenik hvata za glavu zbog kazne, od se hvata za stomak od smijeha.

Bitno je da institucije rade svoj posao. Nije bitno kako.

4.3. – Četvrtak

Opet prkosna, neovisna sadaka-država tvrdi da je htjela sama, ali da su dužnosnici Europske unije inzistirali na tome da nam pomognu da se dogovorimo. Poručio je to Bakir Izetbegović nakon što su njega Čovića i Milorada Dodika posjeli stranci za stol.

BiH je dobila Državni odbor sigurnosti civilnog zrakoplovstva u kojem sjede čovjek s tajnom diplomom, ministrica koja ljuti svijet jer nas smatra sirotinjom, ministar kojeg prozivaju da je zločinac, ministar kojeg nitko ne zna i zet čijem puncu to ništa ne smeta.

Prvi bijeli mantil Federacije prihvatila je respiratore koje je nabavio misteriozni ženski glas. Veliki skandal pada u zaborav pa nikog ne zanima što se suđenje zbog respiratora odgađa i što za to vrijeme osumnjičeni federalni premijer vodi entitet. Uglavnom u nova zaduživanja.

Cirkus sa šutljivom Vladom Hercegovačko-neretvanskog kantona i sindikalistima iz zdravstva se nastavlja. Institucije nastavljaju raditi svoj posao. Tako je granični policajac zbog 20 eura spremljen pola godine u zatvor, a varalicama na izborima podučeno da sjede u foteljama i da ne smiju varati na sljedećim izborima.

5.3. – Petak

Fadil Novalić tvrdi da imamo ''papirnatu potvrdu'' da smo dobro prošli kroza zaključavanje svijeta, a neovisna država opet je kleknula i zatražila kroz usta plemenskih vladara da nam se netko smiluje s cjepivom.  

Koliko smo neovisni potvrdio je i čelnik HDZ-a BiH koji vješto sakriva da je izgubio dosta povjerenja. Kaže Čović da s Izetbegovićem ne bi sjedio na nije stranaca.

Koliko smo neovisni u svemu govori i činjenica da smo formirali odbore koji će izmaknuti politiku iz javnih poduzeća i zapošljavanja u njima. Samo što je za to kasno. Svi koji nisu imali pozadinu za zapošljavanje ili su napustili BiH ili se spremaju pobjeći glavom s obzirom. Natrpane stranačke kutije za umišljanje normalnog života, žmirenje pred stvarnošću i za glasanje kad je najgore ostat će netaknute utvrde ma koliko netko galamio o promjenama.

Neka institucije rade svoj posao ali samo daleko od javnih poduzeća.

6.3. – Subota

Brojači naše sreće kažu kako je pandemija prošle godine učinila BiH internetski pismenijom zemljom. U izvještaju Agencije za statistiku stoji kako je ''zanimljivo je je najveći skok, kada je u pitanju korištenje interneta, zabilježen kod pretraga informacija o robi i uslugama''. Vau.

7.3. - Nedjelja

Dok se birači smiju ministru kojeg su izabrali, ministar im maše srednjakom iz Dubaija od kud, kao čelnik kriznog stožera, upravlja korona krizom u svom kantonalnom carstvu. Birači ne upravljaju ničim osim njegovom plaćom.

Biserna ministrica trebala bi otkriti je li joj vanjski posao bio cijepiti se izvan granica BiH i to u Hrvatskoj koju napada kad kaže da smo zemlja u kojoj se ni cijepiti ne umijemo bez skandala i poniženja.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close