Pregled tjedna

Natezanje mudrosti i kamenje ludosti

Zabavljamo se Alijinim kamenjem kojeg je, u sklopu predizborne kampanje, ''prosuo'' sarajevski načelnik ulicama grada i koje nemaju baš puno veze s mudrostima.
Kolumna / Pregled tjedna | 28. 09. 2020. u 09:48 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

21.9. – Ponedjeljak

Novu Vladu Federacije BiH dobit ćemo nakon što se SDA i HDZ BiH dogovore o novom izbornom zakonu. Znači, načekat ćemo se.

Natezanja, kakve gledamo uvijek pred izbore i kakvim nas zasipaju uvijek kad se krenu dogovarati, ponovno su počela. Zabrinutom BiH odzvanjaju glumljene brige. Stvarnost treba malo drugačije akcije. No, o stvarnosti nitko ne priča. Šutnja je njihovo zlato.

A u šutnjom se pokušava učiniti beznačajnim bunt roditelja u Hercegovini. Ministar obrazovanja u HNŽ-u, Rašid Hadžović, osim što je zazvao Boga u pomoć, nije još rekao ništa o zahtjevima roditelja. Valjda je čovjeku u tehničkom mandatu potpuno nebitno što misle njegovi glasači. Što misle oni koji ne glasuju za njega, još ga manje briga.

Zabavljamo se Alijinim kamenjem kojeg je, u sklopu predizborne kampanje, ''prosuo'' sarajevski načelnik ulicama grada i koje nemaju baš puno veze s mudrostima. Dosta je tu citata koje je Alija izmislio posudivši ih od nekih drugih mislilaca. No, kako to uvijek biva, nebitno kakva je podvala, bitno da je naša.

22.9. – Utorak

HDZ BiH, čija se lista za Mostar rasteže govorkanjima kako je sastavljena jedva i uz velike bure, trese i afera u duvanjskim ogrankom gdje su, nedovoljno odvažni, HDZ-ovci sačekali da ih se izbaci iz stranke. Sad su se usprotivili naredbi vrha da se stranci vrate mandati. Ipak se najviše galami za fotelju.

Stožeri, ako ih još tko sluša, sipaju nove mjere koje samo izazivaju podsmijeh. Naime, nakon što su se poženili svi važniji, i nakon što je sezona prošla, uvedene su mjere za svadbene salone. Podsmijeh izaziva i revizorsko izviješće o poslovanju Civilne zaštite za vrijeme zaboravljenog Fahrudina Solaka.

Prelazimo i preko novih mudrosti Fadila Novalića: Imamo novca, ali ćemo se zadužiti da ne bismo trošili novac kojeg imamo.

23.9. – Srijeda

Nitko ne trza ni na odluku da u učionicama u hercegovačkim školama može biti 18 djece. Ne da se nikome život vraćati u ''staro normalno''.

Ne prestaju lekcije o tome kako netko tamo negdje radi na rušenju BiH. Nitko, nigdje ne priča o građenju ove zemlje. Osim ako ne grade dubine džepova.

24.9. – Četvrtak

Dok se slažu imena za liste s kojih će se, uz zvuke strojeva što mažu oči asfaltom na lokalnim putevima, vrištati o nekim boljim životima, tiho se provlači priča o tome koliko su naše džepove izranjavali njihovi odglumljeni odvojeni životi.

SDA, nakon Dodikovog izleta u Zagreb, ne prestaje s lekcijama. Trebali bismo zaboraviti konja samoubojicu, snimanja u automobilu, napad na kameru, maline, rodbinu i prijatelje i povjerovati da je likovima koji se ne daju maknuti s ekrana ova zemlja na prvome mjestu.

25.9. – Petak

Inspekcije kažnjavaju škole jer su djeca preblizu jedni drugima. Zato nije nikad inspekcija kaznila jednu školu jer je, recimo, sanitarni čvor daleko od normalnoga.

Iz škola se zato čupa broj uposlenih, pa statistika, kojim od sada upravlja zamalo zet prve bh. obitelji, govori kako raste broj uposlenih upravo jer škole raspisuju silne natječaje na određeno vrijeme. Tu možda leži odgovor zašto prosvjeda šuti na sve nelogične mjere koje im nameću šutljivi ministri.

Lider HDZ-ove liste za Mostar kaže kako predvodi listu nekompromitiranih ljudi. Zar ima takvih?

Galamdžije protiv koronavirusa, željne brojeva stvarnih smrti mlako reagiraju na stravičan podatak da je je od karcinoma na području HNŽ-a samo u prvih osam mjeseci ove godine umrlo preko 300 ljudi, da ih je prošlih godina bilo jako puno, da će ih biti i da nas ubijaju hrana i zrak. Godinu ranije, 2019., od karcinoma je na području HNŽ-a preminulo 522 ljudi, a 2018. njih 365.

Službeno, Covid-19 je u ovoj godini na ovom području kao uzrok smrti pripisan za 33 pacijenata. Izvještaj o tome što nas ubija, kojeg je usvojila tiha Skupština bez javnosti, nikoga ne zanima ma koliko galamili o tome.

26.9. – Subota

Milorad Dodik brani Hrvate, Željko Komšić brani BiH, Hrvati šute.

BiH obilazi snimka svadbenog slavlja u Mostaru. Pitanje je kuda su gosti ušli u svadbeni salon jer su vrata zapečaćena inspekcijskom trakom. Opet se ulazi sazad. Sprijeda se smije samo u škole.

27.9. – Nedjelja

Dijeljenje lekcija ne prestaje. Sve je palo u smjenu nove opasnosti da se raspadnuta BiH po tko zna koji put raspadne. Sad su i stranci počeli govoriti da će trokutasto mrcvarenje prijeći u raspad.

Ne čujemo niti jedno slovo rješenja niti se nazire negdje neki plan za mandat koji se lovi. Stvari život, skriven u upravljanju lokanom zajednicom u ovoj zemlji nije važan. Neće se pretrgati kandidati na lokalnim razinama da građanima predstave plan nekog boljeg života. Držat će se u sjeni galama onih velikih i računati na spretne ruke ljudi u biračkim odborima.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close