Pregled tjedna

Naše je samo da odmahujemo i umiremo

Nakon što se prosuo s trbušnim plesom i lordovskom titulom, Lord Emir dobio je ulogu ministra kulture u još jednom vješto izrežiranoj komediji u BiH.
Kolumna / Pregled tjedna | 10. 02. 2020. u 10:06 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

3.2. – Ponedjeljak

Federacija dala stipendiju kćerki poštenog čovjeka. Vijest je to koja nije uzdrmala savjest onih koji stipendije dijele  rodbini, kumovima i lažnim braniteljima niti bunt onih koji ne vjeruju u budućnost svoje djece u ovoj zemlji. Stipendija je uzdrmala samo medije jer čitatelji vole drugačije priče. Više nije vijest ukradenih dva milijuna KM. Vijest je da je netko ukrao 20 maraka i sramota veća dva milijuna puta.

A javnost nije trznula ni na izvještaje o zdravlju i vodama u HNŽ-u kao da nikada neće trebati liječnika niti ikada gasiti žeđ. Hercegovce nešto precizno ubija a kvalitetu vode im nitko precizno ne mjeri. Zato se precizno odmahuje rukom.

Isto se radi i s viješću da država želi besramnog čovjeka koji je na stupu srama zbog korupcije postaviti kao glavnog borca protiv korupcije.

4.2. – Utorak

Nakon što se prosuo s trbušnim plesom i lordovskom titulom, Lord Emir dobio je ulogu ministra kulture u još jednom vješto izrežiranoj komediji u BiH.

Najveća stranka Hrvata u BiH dobiva poruke na ionako prljavim mostarskim fasadama. Prljava kampanja već je počela, a izborni programi će se opet svesti, umjesto na ozbiljne projekte, na šaranja.

Oni što se busaju u prsa dok pjevaju o ponosnoj zemlji i svetoj grudi su prljavi. Pokazuje to izvješće u kojem se navodi kako građani u Hercegovini prave deponije svega i svačega kako i gdje im padne na pamet. Ako pameti imaju. Misle vjerojatno da će sveta gruda s njima preživjeti tisuć' ljeta.

5.2. – Srijeda

Oni koji ne žele djecu cijepiti ni protiv davno zaboravljenih bolesti obračunavaju se sa svima onima kojima su kose oči. Tako su u Hercegovini osvanuli ''putokazi'' za korona virus.

Europa je objavila kako će biti stroža prema Balkanu, a Bosna i Hercegovina, zemlja kojoj se sve gledalo kroz prste, a koju su i strane sile koristile za eksperimente, je i zaslužila da se stavi preko koljena.

Bivši i budući prvi obavještajac u BiH student je treće godine fakulteta. Ova zemlja treba više od koljena, a građanima je ovo veći šamar nego onaj kad se otkrilo da je famozni Osmica namjestio sebi desetke. Tko zna, možda se otkrije da je primao i stipendiju.

6.2. – Četvrtak

Građani, koji primaju plaću, iz svojih džepova odvajaju za zdravstvo u ovoj zemlji. No, novaca s pregladnim ustima onih u udobnim foteljama, nikad dosta. Zato je zdravstvo palo na ušminkane donacije pa se stranačke žene hvale kako su jednoj bolnici u Livnu dale 44 madraca. Iako bi liječenje trebalo biti udobnije, zna se da je zdravlje ipak u privatnim ordinacijama.

Olujni vjetar protutnjao je Hercegovinom. Najgore je bilo u Mostaru. Zanemarena stabla uništila su što se našlo pod njima, a fasade su pokazale s kakvim građevinskim stručnjacima građani imaju posla. Natjeralo je nevrijeme Grad da pokupi praznične kućice koje su po ažurnosti gradskih odjela mogle dočekati neki novi Advent i neki novi Winterwille. No, Grad ništa ne može natjerati da bude na strani građana.

7.2. – Petak

Pola milijarde maraka gospoda koja imaju doticaja s tenderima strpaju sebi u džepove i kunu se da rade na projektima za napredak zemlje.

Potom zamažu oči ljudima da je najniža zajamčena plaća 520 KM, a onda polupismenom stadu, koje nikako da shvati razliku između bruto i neto, nije jasno sadrži li ta cifra dnevnice, tople obroke i naknade za prijevoz.

Stadu nije, čini se, ništa bitno. Osim šutnje.

8.2. – Subota

Vremena se mijenjaju. Nekad su mediji pisali o dječaku koji je krao malo hrane za obitelj, danas čitamo kako je maloljetnik krao građevinski materijal.

9.2. – Nedjelja

U svakoj bi normalnoj državi policija, na prozivke građana po društvenim mrežama, reagirala kako bi smanjila negativnu priču o sebi. Primjer je to i s mostarskim parking papcima koji, umjesto da dobiju kazne pod brisače, kao da se natječu tko će dobiti najviše lakjova pod sliku.

Što je još strašnije, gledamo kako sve više ljudi gine na cestama. Pogotovo zbog onih koji nikako ne bi smjeli biti za volanom. Policija i pravosuđe, međutim, gledaju svoja posla. Oni koji upravljaju njima, gledaju samo sebe i prepravljaju brojke kako bi ulaštili svoje prijestolje za još jedan mandat.

Naše je samo da umiremo šutke.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close