Pregled tjedna

Naša domovina koja nije njihova

I dok će neki drugi svijet gasiti žeđ vodom s Mjeseca, u BiH se gase životi, jedan za drugim i to ne od smrti, nego od ovakvoga života.
Kolumna / Pregled tjedna | 27. 08. 2018. u 10:17 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

20.8. – Ponedjeljak

Zacrtao je Bakir Izetbegović plan – posao će dovršiti za osam godina. Tako je barem rekao s govornice jedne od tribina u sklopu kojih obilazi BiH i prati svojeg kandidata za Predsjedništvo BiH kao da ga ne smije ispustiti iz vida. A osam godina je sasvim dovoljno vremena da Izetbegovići i svi oni što se ovih dana guraju na tribine iz vida izgube još veći broj ljudi.

Narodu i narodima je jasno da se s tribina i govornica prosipaju šuplje priče i da će tako biti još osam godina.

21.8. – Utorak

I dok se na Mjesecu pronašla voda, u Bosni i Hercegovini pišu se najtužnije priče. Naime, medije je obišla snimka invalida koji pokušava prilagoditi pločnik svojim potrebama tako što štema pločnik da bi mogao normalno pristupiti pješačkom prijelazu.

Istodobno, vijest o spriječenom samoubojstvu u Foči govori o količini nebrige države za svoje građane i sve većoj nemoći ljudi da se iznesu s nečim što neki pokušavaju nazvati životom.

I dok će neki drugi svijet gasiti žeđ vodom s Mjeseca, u BiH se gase životi, jedan za drugim i to ne od smrti, nego od ovakvoga života.

22.8. – Srijeda

Kao nizašto tako BiH nema novca ni za uvođenje obveznog vojnog roka. Financiranje Oružanih snaga BiH ionako je problematično pa bi dodavanje novih gladnih usta na proračun bio veliki teret za uvijek gladne džepove države.

Mi ionako uvijek tvrdimo kako ne želimo ratove i kako, ako zapuca, to nije naš rat. A onda, kad krenemo, onda se pošamaramo bez obzira bili obučeni za ratove ili se u borbe dajemo kao amateri. Za nama ostaju tragovi koji teško zarastaju.

23.8. – Četvrtak

Tragedija u Jablanici. U sudaru dva vlaka poginulo je dvoje ljudi. Živote ništa ne može vratiti ali je teško očekivati da će netko odgovarati za propust i pogreške. Kod nas se to uvijek prebaci na mrtve jer se oni ne mogu buniti a živi nastave po svom bježeći od bilo kakve odgovornosti.

Nije da nismo imali takvih slučajeva. Životi su pod zemljom, predmeti u ladicama, a odgovorni za propuste još uvijek na sigurnoj plaći.

24.8. – Petak

Uhićen je direktor GIKIL-a zbog toga jer nije učinio ništa da prestane trovati građane Lukavca. Tako smo, eto, u predizbornoj kampanji uhitili Indijca i pokazali kako mislimo na zrak, građane, propise i pravdu.

I dok Indijac čeka u pritvoru, pravosuđe mirno promatra ostale trovače naše sreće kako mirno truju, pljuju nam u lice i trpaju u svoje džepove.

25.8. – Subota

Strojovođe traže ostavke odgovornih za stanje u željezničkom prometu. Traže da se maknu ministar Denis Lasić, premijer Fadil Novalić te predsjednik Nadzornog odbora Željeznica FBIH Jadranko Stojkić. Uvući će se i ove smrti u predizbornu kampanju, a navedena se trojka neće ni sekunde zamisliti i zabrinuti.

Na kraju krajeva, kad ste zadnji put čuli ovu trojicu da govore nešto? Nije to moralo biti ni pametno.

27.8. – Nedjelja

''Ovo je vaša zemlja i vaša domovina'', poručio je Dragan Čović mladeži svoje stranke.

Nije im rekao da stranačke stareži, do te zemlje i domovine drže baš kao da je nečija tuđa.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close