Pregled tjedna

Naopaka BiH pred sultanom

Opet tko ne skače mrzi Bosnu. Kao da je ovo zemlja skakavaca ne jazavaca.
Kolumna / Pregled tjedna | 14. 10. 2019. u 08:33 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

7.10. – Ponedjeljak

Filmske stvari se ne događaju daleko od nas. Ubojstva, o kojima smo nekad čitali s nepoznatim akterima, sad su tu pored nas.

Zabavljamo gledajući utrkivanje medija u neprovjerenim i bespotrebnim detaljima umjesto da se zamislimo u kakvom svijetu koračamo.

A u kakvom smo svijetu govori i vijest da će osuđenik provjeravati diplome, da je policija upala u policiju zbog kriminala i da se nesložno Predsjedništvo priprema biti pokorno i složno pre velikim sultanom.
Nas, sitnu raju, tko šljivi.

8.10. – Utorak

Svjetska banka objavila je kako BiH kasni 60 godina. Znanstvenici su objavili kako crne rupe nisu ono što smo mislili. No, ovakva BiH je, najcrnja rupa, 60 godina ispred svakog crnila.

9.10. - Srijeda

Predsjedništvo je otišlo u Beograd praznih ruku. Neusuglašena trojka otišla je klimati glavama pred turskim sultanom i smiješiti se pred predsjednikom Srbije.

Potom će s govornice, pred kamenom temeljcem za autoput oko kojeg se, kao i oko svega drugog, nismo dogovorili između sebe, sipati sladunjave riječi. Komšić će reći da trebamo prestati sa svađama pa će se za koji dan opet posvađati i u granicama i preko granicama.

Sav taj cirkus pratit će zastave Bosne i Hercegovine okrenute naopako. Ali nitko ne smije pisnuti jer tko smije kvariti paradu u kojoj smo još jednom pokazali sav svoj jad i ponovno se prepustili u tuđe ruke. Svoje ne možemo pružiti jer su uvijek zgrčene od šake do lakta.

10.10. – Četvrtak

Nobelova nagrada za književnost iznjedrila je more književnih kritičara i poznavatelja pisane riječi. Pogotovo u politici. Potegle su se rasprave o Nobelu austrijskom piscu Peteru Henkeu pa su načitani političari skočili u obranu morala, vrijednosti, pravde, žrtava i čega li sve ne.

U zemlji sa skoro 100 tisuća potpuno nepismenih i sad skoro 1,3 milijuna informatičkih neznalica, veliki umovi udarili su po književnosti. Rekao bi čovjek da su im glave punije štiva od dupeta koja su im puna žuljeva od mandata i novca s državnih jasli.Galameći o lektirama, nemajući pojma što djeca uče u školama i koliko su škole nisko pale proizvodeći klimače glavama, zatvaraju oči pred jedinim štivom koje nikog ne zanima a to je stvarni život u ovoj zemlji koji nema veze s Nobelom i nagradama. I sa životom.

11.10. – Petak

Hrvatsku predsjednicu nitko ne shvaća ozbiljno osim onih što, spremljenog kolca i jaja, čekaju da Kolinda izvali kakvu nebulozu. 

Tek što je rekao da trebamo jedni drugima pružiti ruku Komšić je skočio kad je Kolinda pružila jezik do Kupresa. Predsjednik kojeg se ne može izbrisati gumicom, a koji još nije progovorio o transparentu na kojem se nabija na kolac i do jaja, između redaka poručio je kako postoje oni koji su spremni skočiti i kako se odgovor neizbrojivih patriota mnogima ne bi svidio.

Opet tko ne skače mrzi Bosnu. Kao da je ovo zemlja skakavaca ne jazavaca.

12.10. – Subota

HDZ, opet ima problema sa smirenošću i zajedništvom. Središnjica nikako da ukroti livanjski i duvanjski ogranak. Tamo gdje je čist glasački račun, nije duga ljubav.

Nova ubojstva potresaju BiH. Fitilji su sve kraći u zemlji koja ne vodi nikakvu brigu o viškovima naoružanja i viškovima trauma, krivog odgoja, skretanja s puteva i povratka u kriminal.

Mediji glođu kosti mrtvih i utrkuju se tko će više srcedrapateljnijih i sočnijih detalja nalijepiti pod užasne naslove. Državu ne zanima u kakvo smo se društvo pretvorili. Njima nije bitno tko je u zatvoru. Bitno im je samo da nisu oni.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close