Pregled tjedna

Nakon udaraca, bit će i poljubaca

Novinari su prosvjedovali jer ne žele da ih se tuče. Mislim da su se kasno sjetili spašavati profesiju koja je nadmašila i prvi zanat na svijetu.
Kolumna / Pregled tjedna | 07. 10. 2019. u 10:11 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

30.9. – Ponedjeljak

Denis Zvizdić sam sebi piše pisma. Pismeni je dokaz to kakva je lakrdija ova zemlja.

Novinari su prosvjedovali jer ne žele da ih se tuče. Mislim da su se kasno sjetili spašavati profesiju koja je nadmašila i prvi zanat na svijetu.

Kriznog stožera nema za Vitezit. Nema ni zaštitara pa bi prijetnja o letenju u zrak lebdi nad Lašvanskom dolinom. No, nismo mi zemlja koju brine ''nešto i netko tamo''.

A ''nešto'' je uradio ''netko'' na proslavi mostarskog poraza u borbi za prijestolnicu kulture. Promaklo je svima da je tijekom koncerta skupina ''nekoga i nečega'' uletjela među publiku s bakljama i palicama. Šutnja nad velikim skandalom. Jer, ako netko progovori, opet će biti da je neka politika popalila baklje i urotila se protiv proslave poraza.

1.10. – Utorak

Nakon udaraca, bit će i poljubaca. Na to se svodi djelovanje HDZ-a i SDA u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Mostaru. Nakon što se pošamaraju u priopćenjima, uslijedit će približavanje stavova, pa sjedanje u fotelje i onda novo zatezanje i natezanje. Samo da mandat prođe.

Oni što žive u neznanju dobili su prosvjetljenje od federalne ministrice financija Jelke Milićević koja je rekla kako je prosječna plaća prešla 900 KM. Svakim danom sve je nejasnije kojim se halucinogenima kljukaju oni što govore o životu u BiH.

Ratni zločinac isključen je iz SDP-a. Druge stranke likuju i plješću. Ne isključuju.

2.10. – Srijeda

Dok se muž jada kako je nekoliko mjeseci bio bez plaće i da je jako siromašan za jednog predsjednika, čini se da prva, siromašna dama, Sebija Izetbegović, nema problema s kućnim budžetom. Izbrojao je netko da se jednom prilikom obukla u odjeću i nakitila se dodacima u vrijednosti od siromašnih 50.000 KM. Vidi se tko drži ćoškove kuće, ali i plitkost onoga što nas ljuti. Trebalo bi ljutiti Facebook prosvjednike ono što je toj dinastiji dopušteno, a ne nasjedati na vaganje Sebijine garderobe. Na kraju krajeva, nikad nitko nije zakukao nad optužbama Radončićeva Avaza o ukradenom zlatu.

3.10. – Četvrtak

Trebamo se praviti ludi i zaboraviti šamaranje. Proradila je, dakle, ljubav pa su se SDA i HDZ uspjeli dogovoriti oko raspodjele fotelja u vlasti. Kao i uvijek, rasplet je takav kakav je mogao biti i prvog dana. No, što su natezači bez natezanja?

Natežu se i između sebe u HDZ-u BiH jer se, tamo gdje im nitko ne smeta, ne mogu dogovoriti koja će struja biti na premijerskoj poziciji. U Hercegbosanskoj županiji, gdje Dragan Čović govori da je zadovoljan viđenim, a očito nije vidio brojke iseljenih, najveća svađa je tko će vladati. Nitko ne mrda ničim na pitanje ''Kako?''.

A dogodilo se i to. Željko Komšić je održao predavanje o mržnji na društvenim mrežama. Ne bi bilo loše da je naveo neke primjere iz svoje kampanje zbog čeka su njegovi tipkači nagrađeni foteljama.

4.10. – Petak

BiH je, licemjerno, dočekala srebro Amela Tuke. Nije se sjetila BiH drugih medalja niti ima obraza pa javno govori o sitnišu kojeg je dala sportašu. Naravno, nije i neće država rekla koliko je toga ukrala sportu i koliko je do sada sportaša zanemarila.

Bira država koga će slaviti i što joj sjaji u ovom mraku.

5.10. – Subota

Kaže kardinal Vinko Puljić kako se do posla ne može doći ako niste u stranci. Zaboravio je kardinal kada kritizira vlast da se iz priopćenja sa sastanaka s vlastodršcima i poslovođama ne čuju teške riječi.

Valjalo bi kad bi se barem jedna strana pred kojom ljudi kleče i sklapaju ruke odvažila govoriti u oči.

 6.10. - Nedjelja

Milorad Dodik kaže kako Bakir Izetbegović zabavlja ovaj narod jer Hrvatima daje sve osim novog Izbornog zakona i poziva se na dogovor kojem je istekao rok trajanja. Zaboravlja Dodik da ni njemu, kako ni trećem klaunu, Draganu Čoviću, a ni dvorskim ludama ubačenim u vlast, ne fali zabave.

Zabava je stigla u odgovoru iz HDZ-a BiH da neće odustati od Izbornog zakona. Od nekoliko su ih odustali.

Jedno od najvećih pera današnjice, Josip Mlakić, u emisiji Nedjeljom u 2 ponovno je izrekao nekoliko odličnih definicija o BiH i nekoliko prešućivanih istina. Rekao je i kako bi BiH, da je uređena kao Uskoplje, bila normalna zemlja. Samo, i u toj normalnoj dođe netko i pošara nešto. Pa onda normalna zemlja zašuti.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close