Pregled tjedna

Najčešći oblik patriotizma u BiH

Iako se upitnik predao, upitnik je ostao nad mnogim glavama: kako mi ovakvi, i oni onakvi, možemo bilo gdje.
Kolumna / Pregled tjedna | 05. 03. 2018. u 09:10 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

26.2. – Ponedjeljak

Stranke u Mostaru sjele su za stol kako bi pričale o dogovoru koji bi doveo do održavanja izbora u gradu koji već skoro desetljeće ne bira. Nakon sastanka, nije rečeno ništa novo. Dogovoreno je da bi se izbori trebali održati i da će se stranke dogovarati. Onda je poručeno kako postoji razlika između razgovora i dogovora.

Sjelo se, dakle, u skoro 5 do 12 da bi se javnosti, po tko zna koji put, reklo da će se dogovarati i razgovarati. Do tada, posljedice nebiranja i neimanja izbora u Mostaru uljuljalo je grad u ritam iz kojeg se teško može iščupati i kojem, nakon potrošenih stotina 5 do 12, otkucavaju svi satovi.

27.2. – Utorak

I dok se stranke zabavljaju s nadmudrivanjem, nepoznat netko je postavio najveći jarbol za najveću zastavu iznad najvećeg Mostara koju će svečano nebu pod oblake vinuti nekom najveći. Dokaz da volimo zemlju i grad mora sam mahati nama iznad glava. Zaboravljaju se mahanja sablje politike koje odsijevaju glave i mahanja najmilijih preko granice.

Istovremeno, poznat netko donio je u šutnji mostarski proračun. Tek kad i ako ugledamo detaljan plan raspodjele novca, znat ćemo što će grad bez izbora izabrati za financiranje. Pa ćemo se onda žaliti. I mahati.

28.2. – Srijeda

Još jedan povijesni dan nadvio se nad BiH. Predali smo odgovore na europska pitanja koja smo sastavljali više od godinu dana i koja nismo usuglasili između sebe.

Iako će lideri sebi pripisati ovaj veliki korak za zemlju sebi, najveći teret ipak su podnijeli ''odgovarači'', koji su, često doslovno sami, na svojim plećima iznosili mišljenje države.

Iako se upitnik predao, upitnik je ostao nad mnogim glavama: kako mi ovakvi, i oni onakvi, možemo bilo gdje.

1.3. – Četvrtak

Dio Bosne i Hercegovine proslavio je Dan neovisnosti. Netko je prosipao povijesne priče, netko se kleo u budućnost, netko je bacao analize. Napaćeni narod je radio. Što na crno, što javno, bez kazne na neradni dan u državi koja se od toliko busanja sama sobom zaboravi da šuplje priče ne čine državu nego bilo kakav red.

A u nas je uredan samo red za odlazak. 

2.3. – Petak

Spojila je većina onih koji vole BiH neradni s neradnim vikendom pa je još jednom stradao petak. To je najčešći oblik patriotizma u ovoj državi. Spajanje s vikendom.

3.3. – Subota

Koga još zanima nerad i dobar razloga zašto nam je tako kako nam jeste, mogao se zgroziti nad činjenicom da jedna zastupnica nema zabilježene aktivnosti na sjednicama od preuzimanja mandata, tj. od kraja 2014. godine.

Samo od političkog nerada i prsta u uhu veći je nerad birača i manje uho.

4.3. – Nedjelja

Bit će objavljen registar boraca sjeveroistočne Bosne. Dogovorio je to ministar s borcima. Bilo je potrebno nekoliko dana blokada i blamiranja vlasti da se da zeleno svjetlo za objavu popisa na kojem bi se mogla naći imena koja tu ne zaslužuju biti.

Pitanje je samo zašto su svi toliko čekali i zašto se objavljuje samo dio registra za samo jedno područje.

Čekala je vlast s polu-popuštanjem borcima a borci se nećkaju da javno sami prozovu one među sobom koji nisu bili s njima u rovovima. Ovako nas je obostrana šutnja zakopanim držala godinama u rovovima a izborna godina pokazala je još jednom kako je najbolja za prosvjede i odluke.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close