Pregled tjedna

Mostarski jauk i zagrljaji koji su poremetili Putinov plan

Progovorila je mostarska rupa. Zemlja se otvorila jer nije izdržao kanalizacijski kanal iz vremena Austro-Ugarske kojeg su upleli u mrežu novih kolektora.  
Kolumna / Pregled tjedna | 16. 07. 2018. u 09:32 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

9.7. – Ponedjeljak

U šest godina braniteljskim udrugama u BiH uplaćeno 83,2 milijuna KM. To je skoro 14 milijuna KM godišnje, skoro 1,2 milijuna KM mjesečno, skoro 40 tisuća KM dnevno.

Rekao bi čovjek da se rješavaju pogubljeni životi ratnika. Ali nisu. Nije ni čudo što se odugovlači s rezanjem broja braniteljskih udruga.

10.7. – Utorak

Progovorila je mostarska rupa. Zemlja se otvorila jer nije izdržao kanalizacijski kanal iz vremena Austro-Ugarske kojeg su upleli u mrežu novih kolektora. Onima koji bi trebali misliti o budućnosti grada nije palo na pamet stari kanal zamijeniti novim pa da se neki naši radovi ne trebaju otvarati ponovno kako bi se krpilo zakrpljeno.

Ne misle odgovorni tako daleko. Kriva je Austro-Ugarska što je napravila kanal koji ne traje vječno, vječnije od naše lijenosti i gluposti.

 

11.7. – Srijeda

Hrvati su Engleze spustili na zemlju i loptu podigli visoko. U nes(p)retnoj BiH slavilo se na dan žalosti. Neki su mozgovi bacili mrlju na slavlje, neki su pak drugi mozgovi krenuli u linčovanje i razapinjanje. Ni jedni ni drugi nisu svjesni posljedica svojih jezika, prstiju i ispranih lubanja. Neke su veličine krenule s javnim pozivima na linčovanje djeteta. Neke druge veličine podržale su linč.

Istodobno, najveća žalost u BiH, kojom mnogu skupljaju sebi poene pod maskom suza, umotana je nespretno pod ceradu s peletom. Toliko o tome koliko se svetost kod nas umotala u jeftinoću.

 

12.7. – Četvrtak

Čak 280 prijetnji smrću dobio je urednik državne televizije jer je odbio da voditelji u informativnim emisijama nose srebrenički cvijet, simbol uz koji se, kao uz sve ''veliko'' kod nas, vuku priče o prevarama, prljavom novcu i ogromnoj šteli.

Upućene su i prijetnje zbog snimke mostarskog dječaka galamdžije. Nitko nikom ne prijeti zbog cerade.

 

13.7. – Petak

Zabrinula se opet BiH zbog neodlučnog MMF-a. Iako su ispunjeni svi uvjeti za novo zaduživanje, brige su nastale zbog povećanja plaća u Republici Srpskoj i povećanja primanja braniteljima u Federaciji BiH.

Predizborna mazanja važnija su i od kredita. Znaju naši mudraci da će se naći neki novi uvjet za zaduženje. Oni vole da se mi zadužujemo, a mi volimo biti dužni.

 

14.7. – Subota

Iako se o Domu naroda govori kao najvažnijoj utvrdi za obranu političke borbe jednog naroda, porazne su informacije o tome kako tu borbu shvaćaju oni koje smo odabrali da nas brane. Naime, objavljeno je kako nekoliko izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH prošle godine nije bilo ni na jednoj sjednici.

Kako je zgodno ne raditi ništa za svoj narod govori i podatak da je za pet članova Komisije za europske integracije Doma naroda, za samo tri održane sjednice, isplaćena naknada od ukupno 18.800 KM. Sitnica za velike branitelje naroda.

 

15.7. – Nedjelja

Hrvatska reprezentacija nije izgubila u igri od Francuske. No, lopta je ipak okrugla pa se otkotrljala za drugo mjesto i za najboljeg igrača na svijetu.

Savršenstvo Prvenstva u Putinovoj Rusiji pokvario je pljusak i zanemarivanje hrvatske predsjednice. Naime, Kolinda Grabar Kitarović jedina je od visokih dužnosnika kisnula i pokisla jer joj nitko nije htio pridržati kišobran. Bitno je da Gazda ne kisne kad već nije mogao još pola sata tjerati oblake kao što je to, kako su uvjereni teoretičari, činio mjesec dana.

S druge strane, možda su Putinove proračune poremetili zagrljaji hrvatske predsjednice.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close