Pregled tjedna

Mostarske pubertetlije i pilula za dan poslije

Netko je nekoga stisnuo pa se odmotava klupko u slučaju Memić. Malo koga brine što nam sve ufoteljeni mogu načiniti od života i smrti.
Kolumna / Pregled tjedna | 08. 02. 2021. u 10:02 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

1.2. – Ponedjeljak

Budući mostarski vijećnici sjeli su za stol. Reklo bi se da je sve divno i krasno, divnije i krasnije i da će jutro nakon kad se ustoliče gradski vladari osvanuti pometeno, poravnato i logično.

No, unatoč pozitivnim porukama koje su se lijepile pred medije, malo bolji promatrač likova iz našeg novog stripa vidio je kako dosta toga neće štimati i kako ćemo se načekati nekog drugog mostarskog jutra.

Istodobno, mostarsko natezanje prati natezanje na višoj razini. Ponovno slušamo kako se podvlače linije ispod kojih se neće ići, kako netko glumi ponos i kako se iz vrelog bračnog kreveta prizivaju partneri i nove poze za novo općenje sa sudbinama.

Netko je nekoga stisnuo pa se odmotava klupko u slučaju Memić. Malo koga brine što nam sve ufoteljeni mogu načiniti od života i smrti.

2.2. – Utorak

U političkom cirkusu zvanom BiH smiješno zvuče inicijative o smjenama. Smiješno zvuči i kredit za pomoć firmama za kojeg su zastupnici u Federaciji složno podigli ruke.

Dragan Čović traži da se sve stavi na papir a Bakir Izetbegović govori kako nema nikakvog dogovora s liderom HDZ-a.

Gledamo još jedno zagrijavanje pred formiranje vlasti tamo gdje je nema, a nema je baš gdje škripe koalicijski kreveti. Netko je veći od velikih rekao kako se stvari moraju riješiti jer već dvije godine gledamo tehničke vladare kako rade što im je volja i uglavnom ne rade.

Slijedi nam epizoda prosipanja mudrosti upitno mudrih i novi cirkus glumljenja želje za boljom zemljom. Jer, bolja zemlja znači da bi mudracima trebalo biti gore. I to puno. A toliko su mudri da si ne žele loše. Napisali to na papiru ili ne.

3.2. – Srijeda

Čude se neki čudaci kako i iz mostarskog pravosuđa cure čudne stvari. To je čudno, a čudno nije da predmeti o krađama i trovanju miruju u ladicama dok Mostarci umiru otrovani i osiromašeni.

Predsjedatelj Vijeća ministara, kojeg, čini se, malo tko doživljava kao glavnog čovjeka u državi, utješio je javnost informacijom da ''ukupna potraživanja za cjepivima u BiH je 650.000, a imamo ispregovaranih 2.200.000 cjepiva''. Tko ima volje neka shvati.

Natezanje nevidljivog ministra i sindikalista iz zdravstva u Hercegovačko-neretvanskoj županiji se nastavlja. Problem je što serije s puno epizoda nitko nema volje pratiti jer se kod nas sve svodi na sapunice u kojem nitko nikog ''ne uzme''.

Objavljen je dnevni red prve sjednice novog mostarskog Gradskog vijeća. Kratak je to scenarij za još jedno dugo sapunanje.

4.2. – Četvrtak

Sarajevski nadglednik Mostara, ušućeni Denis Zvizdić koji je odjednom dobio amneziju i prestao s paljbom u smjeru Sebijinog muža i Bakirove supruge, poručio je tko to mora biti gradonačelnik Mostara. Grad na prljavoj rijeci iz slučaja se pretvorio u kusur, iz kusura u žvaku koju nitko neće.

A o malo ozbiljnijem kusuru govorila je Vlada Federacije pa je objavljeno kako će ove godine posuditi milijardu i pol KM. Šta je to nama? Vraćali smo i gore.

Raskrinkavanje nije reagiralo pa je vijest da je Bosanac osmislio atomsku bombu stvarnost. Tvorac mudro kaže da je to stvar koja bi mogla promijeniti svijet – zračenja nema, a ubija. Uvijek smo znali biti humani.

5.2. – Petak

Povijesni dan za Mostar počeo je u 13 sati jer vijećnici ne mogu ranije s posla na posao. Tko je gledao mutnu snimku mogao je vidjeti u kakvim je rukama završio grad nakon što se godinama provlačio po džepovima viših razina i niskih koristi.

Starca na čelu Vijeća nije nitko obučio vođenju sjednice pa je čak šaptati morao i Ljubo Bešlić koji, unatoč velikom koraku ka odlasku s uzavrele fotelje, nema što reći javnosti kojoj se nije nagovorio.

Borba oko dnevnog reda, neznanje što i kako dodati na dnevni red, glasati pa se sjetiti da jedna vijećnica ne glasuje pa je zvati na telefon pred mikrofonom da se moderno uključi u rad vijeća i bezbroj pauza koje su jedino išle glatko. Malo je vijećnika pričalo, čak se ni pobjednici nisu rastrgli od izlaska pred govornicu. Neki bolje da nisu ni izašli.

A onda je uslijedilo ono što je valjda svima bilo jasno nakon što su stranke pred sjednicu provukle svoje želje. Točka o biranju gradonačelnika. Tko je za javno, tko je za tajno, tko je za tko protiv i tko je sa svojim za protiv?

Pitanja su to koja će ostati visjeti nad vijećem u idućem mandatu.

6.2. – Subota

A o kakvom će cirkusu biti riječ kad su u pitanju mostarske ljubavi pokazali su Arman Zalihić i Salem Marić, glavni stranački likovi SDP-a i SDA u Mostaru koji su pred kamerama istresli epizodu Nadrealista.

Optužbe, prozivke, galama, sipanje krupnih riječi svjesni da sitni ne pamte ništa, molba da se glasuje kao kad pubertetlija kleči pred onom koja ga neće, lideri ogranaka stranaka pokazali su kako je Mostaru možda bilo bolje da nije upraznio praznik demokracije.

Uključila se u sve to malo viša razina pa je šutljivi Denis bacio mostarsku matematiku na papir a Aner mu je Žuljević izračunao ljubav prema HDZ-u.

Mostaru treba pilula za dan poslije famoznoga jutra.

7.2. – Nedjelja

SDA opet na koljenima pred BH blokom. Objavili su što sve dobivaju ako glasuju za Zlatka Guzina koji je jedini nakon prvog sastanka rekao kako neće biti dobro.

Zemlje kojima se smijemo na još su jednoj ljestvici bolje rangirane od nas a netko se sjetio napraviti i istraživanje koje kaže kako obrazovni sustavi u BiH otupljuju narod kako bi pametnjakovići bili pametniji i vječniji.

I da – potrošačka korpa, ma koliko prazna bila, još je skuplja.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close