Pregled tjedna

Mostarska šutnja, europsko guranje i pravda po potrebi

Zato su se dvije Koreje zagrlile. Svi kojima smo se smijali, idu naprijed samo se mi još odgurujemo.
Kolumna / Pregled tjedna | 30. 04. 2018. u 11:02 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

23.4. – Ponedjeljak

Još je jednom Mostar položio na šutnji. Što drugo i očekivati? Ako deset malih smrti u mostarskoj bolnici nije bilo dovoljno za dignuti glas, što je onda jedna slomljena ruka na školskom igralištu i misteriozna banda djevojčica?

''Navikli smo na sve'', kaže jedan komentar i dodaje da samo može biti gore ukopavši tako budućnost svoje djece – njegova je već ukopana – zauvijek u šutnju i pognutu glavu.

Navodno opet netko nekog šiti. Misteriozna banda ima devet članica. Pobrojano ih je samo osam. Navodno netko ugledan ima unuku pa bi sve trebalo prešutjeti. Jer naša djeca i naši unuci su obična potrošna roba koja mora biti spremna na gips. Djeca i unuci uglednika su budućnost spremna na nove bande kojima opet nitko neće moći ništa.

24.4. – Utorak

Kako smo važni. Digla se galama oko ruskog utjecaja u BiH. Čak su se i vjerske institucije uključile u vapaj prema Americi. Navodno najmoćnija dama Rusije stigla je u BiH prenijeti nekoliko poruka. A onda smo, umjesto nje, poruke preuzeli mi pa smo si iščitali već pročitane lekcije.

Kako smo važni. Glatko je premijer Hrvatske Andrej Plenković poručio zapjenjenim ustima u BiH da će se graditi Pelješki most.

Kako smo važni. Bosna i Hercegovina je preuzela od Slovenije predsjedavanje Procesom suradnje u Jugoistočnoj Europi. A suradnje sami sa sobom nemamo.

Kako smo važni. Erdogan će predizborni skup, nakon što su ga svi otpepali, održati u Sarajevu. Sad se mi miješamo u unutarnje stvari Turske.

25.4. – Srijeda

Teoriji da su svi oni isti i da bi svi mi bili isti kao oni samo da nam je prilika, pridonio je Konstantin Savić velika nada bh politike. I umjesto da se Savić žešće priprema za osvajanje glasova i novo udaranje po bh politici, upao je u zamku kao najveći amater. Krivotvorio je potpis i pečat te je svu priču kako će on hapsiti sve kriminalce kad dođe na vlast prosuo u vjetar.

Svi su oni isti, i svi bismo bili isti jer, čini se, drugačije ne može nego s krivotvorenim životima i krivotvorenom stvarnošću. Kome se ne sviđa neka nabavlja putovnicu. Ali neka je ne krivotvori.

26.4. – Četvrtak

Propalo je, samo neće to da nam kažu. Tako otprilike zvuči većina komentara na pregovore o izborima u Mostaru. Nije bilo previše novih zaključaka od posljednjeg sastanak. Nisu se iznijeli novi detalji jer ih nema. Rečeno je tek da će sljedeći sastanak biti za dva tjedna. Dakle, iako prije raspisivanja izbora postoji još jedan četvrtak, stranke će baš njega preskočiti i tako zakopati još jedan izborni ciklus u presušeno mostarsko tlo.

Do tada će grad puzati kao i do sada. Glumit će prijestolnice a u biti će se uporno izbjegavati pogledati se u ogledalo i pogledati u oči ljudima koji svakim danom sve više žive na deponijama smeća, njihovih igara, prošlosti i budućnosti. U svemu do grla.

27.4. – Petak

Još jedna blamaža pred Europom. Pred nama ionako više nemaju srama. Odgurnuo je Bakir Izetbegović s govornice Dragana Čovića u trenutku dok se novinarima obraćao predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Pokazali smo još jednom sami sebi kako nam ne ide skupa. Pokazali su nam da priče o suradnji, o zajedničkim naporima da se donesu promjene na bolje možemo okačiti Predsjedništvu o rep. To što dvojica lidera ne mogu jedan drugog ni nacrtane trajat će sve dok se ne prebroje listići iz kutija. Potom će, nakon natezanja, zajedno sjesti u vlast i voljeti se do nove govornice.

Zato su se dvije Koreje zagrlile. Svi kojima smo se smijali, idu naprijed samo se mi još odgurujemo.

Naprijed, čini se, ide i kandidatura Sebije Izetbegović za Predsjedništvo BiH.

28.4 – Subota

Reagiranja na uhićenje Atifa Dudakovića ne prestaju. Optužuje se Tužiteljstvo BiH za neprofesionalnost, pristranost i političke igrarije. Isto ono tužiteljstvo kojem se klicalo kad su uhićeni neki s neke druge strane.

Digla se bošnjačka strana ove svestrane zemlje i osula po povijesti i po budućnosti. Dok se prizivaju pravde i istine koje će dovesti do pomirenja staje se na put da se dođe do pravde i istine. I pomirenja. Umjesto da su zagalamili, ako su morali galamiti, da je nevin i da vjeruju da će se to i dokazati, iako snimke kažu da Dudaković kaže ''Streljati'', pogazili su još jednom vjeru u zemlju u koju se kunu i pravosuđe koje je pravo samo onda kada njima paše.

29.4. – Nedjelja

Nešto su nam mlako ove godine čestitali Praznik rada neradnici iz fotelja. Žurilo se valjda gospodi spojiti slobodne dane s vikendom pa vikend s vikendom. Jer samo spajanje i prelijevanje rada u nerad ovdje glatko ide.

Malo će tko ispoštovati radni ponedjeljak nakon vikenda da bi onda dva dana odmarao pa onda opet dva dana skoknuo na posao. Najbolji scenarij, na kojem je vjerujem većina poradila je taj da će se s predprazničnim vikendom spojiti vikend nakon praznika. Radni ponedjeljak se može preskočiti a četvrtak i petak lako će se prebiti starim godišnjim odmorom, bolovanjem ili jednostavnim nedolaskom na posao.

Radnici, koji su primili mlake čestitke, ionako će raditi svaki dan. Pa i na praznik. Drugačije gospoda ne bi mogla spajati.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close