Pregled tjedna

Mole se bogovi po direkcijama civilnih zaštita

To može biti samo kod nas da vladajuća stranka jednog naroda bude protiv izjednačavanja prava tog naroda u drugom dijelu države. Dakle, vladajući Srbi su protiv boljeg položaja Srba u dijelu zemlje u kojem ne vladaju.
Kolumna / Pregled tjedna | 26. 02. 2018. u 09:23 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

19.2. – Ponedjeljak

Mostarce, one koji se još mogu trznuti, trznula je vijest kako je preimenovana Ulica Mile Budaka imenom Cvitana Spuževića. Razvukla se potom stara priča tko je kriv što nazivi ulica u Mostaru miruju dok se razvlači šutnja na mijenjanje lica ulica.

Malo je tko znao tko je Spužević i zašto su mu odjednom probuđeni studenti odali takvu čast. Ne sijevaju politička priopćenja ''s druge strane'' kako sijeva i za manje stvari. Sve se čini kako se opet dobrom kampanjom povlači pitanje tko želi mijenjati a tko ne.

20.2. – Utorak

To može biti samo kod nas da vladajuća stranka jednog naroda bude protiv izjednačavanja prava tog naroda u drugom dijelu države. Dakle, vladajući Srbi su protiv boljeg položaja Srba u dijelu zemlje u kojem ne vladaju.

Normalan netko nazvao bi to odricanjem i pokazivanjem srednjaka u lice. No kod nas je to samo politički potez u kojem duboki mozgovi imaju neko duboko opravdanje, ali ne i potrebu da to opravdanje podijele bilo s kim. Pa ni sa svojim narodom. 

21.2.- Srijeda

Slabo je, kako je mogla, odjeknula vijest da se muškarac u Tuzli polio benzinom dva puta i da je prijetio da će spaliti. Slabo kod nas prolaze vijesti o nepravdama, slabo se kačimo na vijesti o onima koji su na dnu. Više lajkamo azile za pse, horoskopske znakove i izmišljene lijekove u peršinima i narančama.

Naložimo se na zveckanje i novo prosipanje mašte nad mržnjama. Spalio se netko ili ne, manje nam je bitno. Samo da nije baš pored nas.

22.2. – Četvrtak

Propao je još jedan dogovor i izmjenama izbornog zakona u BiH. Predstavnici stranaka, nakon sijela kod prvog čovjeka Europe u BiH, izašli su i s ponosom rekli kako nitko ne odstupa od svojih zamisli.

Iako svi tvrde da rade najbolje za državu i narode koje predstavljaju, čini se kako rade najbolje na tome da vrijeme prođe bez dogovora. Nitko pak ne zahtjeva maratonsko dogovaranje onakvo kakvo je palo kad se morala donijeti odluka o trošarinama.

Ako se i izborni zakon mora mijenjati, onda je red da se sjedne i ne ustaje dok se ne dogovori. Ili je pak novac važnijih od svih ravnopravnosti o kojima slušamo?

23.2. – Petak

Zavladala je zimska panika. Civilne zaštite pozivaju građane na oprez i ''apeliraju'' na one s kojima postoje ugovori da se pripreme. Dakle, oni koji bi trebali raditi mole se da rade, a građani se tješe mlakim obećanjima da neće biti nikakvih problema.

Dovoljno je vidjeti kako se nadležni brinu o suhim cestama pa da nam splasne povjerenje u njih ako zamislimo kakvu mećavu. Mole se bogovi po direkcijama civilnih zaštita da poštede predjele u kojima djeluju kako ne bi na vidjelo došlo što se sve smućkalo dok je nebo mirovalo i dok su se ovozemni bogovi raspojasavali nabavkama.

Panika je zavladala i oko radnog materijala o izmjenama izbornog zakona. Skočili su analitičari i matematičari. Građani se opet tješe...

24.2. – Subota

Skromna trojka, pognutih glava stigla je u Vatikan i popričala s Papom. Kažu kako Papa odlično razumije stanje u BiH te da je zabrinut zbog odlazaka iz naše zemlje.

Pokazao je Papa da zna više od svete trojke zajedno – Oni ne razumiju stanje u zemlji kojom vladaju i ne zanimaju ih odlasci. Oni ne razumiju da se trebaju promjene dogovoriti a ne držati nedogovaranje kao temelj za vladanje i da ljudi uistinu napuštaju zemlju, da to nisu šuplje priče neprijateljske strane.

25.2. – Nedjelja

Kao da ih se nešto pita, zakukala je ljevica nad Mostarom, potpomognuta SBB-om, i zavapila za pomoći međunarodne zajednice da se postigne dogovor o održavanju izbora u gradu koji jede sam sebe.

Koliko je to mlaćenje prazne slame govori i više puta ponovljena odluka međunarodne zajednice da se neće petljati u dogovore, koju će vjerojatno morati ponoviti strankama koje misle da se bez dva velika partnera u krevetu, može dogovoriti išta nad Neretvom.

Kopirati
Drag cursor here to close