Pregled tjedna

Mlitavi i mutavi  

Hrvati u BiH, koji su smjestili svoju književnost u ćošak oduševljeni su pisanjem Miljenka Jergovića o komšićluku iako mu ne tako davno nisu dali ni u ćošak.
Kolumna / Pregled tjedna | 03. 12. 2018. u 09:32 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

26.11. – Ponedjeljak

Policajci iz RS ne mogu samo goloruki braniti Milorada Dodika jer postoje pravila tko može nositi pucaljke u Predsjedništvu. Postoje i pravila o zastavama, pa se narod zabavlja unošenjem i iznošenjem stijega Republike Srpske pred Dodikovim vratima.

Tako se smišljeno narodi zabavljaju natezanjem oko sigurnosti i oko simbola u zgradi troglave, prilično nebitne nemani. Dok se stvarni život zapleo u niže razine, sve oči su uprte u tri klauna koji nas zabavljaju simbolima a niti jedna ključna odluka ne donosi se pod krovom koji tek odnedavno ne prokišnjava.

Hrvati u BiH, koji su smjestili svoju književnost u ćošak oduševljeni su pisanjem Miljenka Jergovića o komšićluku iako mu ne tako davno nisu dali ni u ćošak. Rusi su navodno hakirali institucije BiH, Ukrajina će u rat, Dodik bi Veliku Srbiju, a zastava je nekima ipak vrhunac politike.

27.11. – Utorak

Tamo gdje se vodi stvarna politika u BiH je stvarni cirkus. Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na svojoj prvoj sjednici s novim, starim igračima, krenuo je napuštanjem sjednice zastupnika vječitih pobjednika HDZ-a i SDA. Federalni inspektor iz SDP-a zasjest će na čelo Doma u kojem je puklo i prije nego je krenulo pa ćemo natezanja oko stvari koje će nam život značiti gledati do kraja. A ovdje je kraj uvijek prije početka.

Cirkus oko dana državnosti države koja misli da je država nastavlja se. Narodi se pored zastava sada zabavljaju i pisanjem pisma Trumpu: Ima li BiH Dan državnosti ili nema. Pismo će sigurno dirnuti američku Frizuru.

28.11. – Srijeda

SDP neće biti bošnjački partner, DF će razgovarati s ''velikima'' o vlasti. Križaljka za novu vladavinu nad javnim poduzećima i usputnoj, glumljenoj brizi o stadima nikako da se složi. Nitko ne pita zašto se stranačko sastančenje održava u zgradi Predsjedništva. Svjetlo pod kojim se trguje i grijanje u kojem uživaju dok pregovaraju plaća se iz džepova ljudi koji na kraju nikakve koristi neće imati od njihove trgovine.

Još se istražuje tko je vojsku htio ubiti konzervama.

29.11. – Četvrtak

To što se BiH izvukla od sankcija nikoga ne zanima. Ono u što se BiH uvukla, a nikako da se izvuče, najveća nam je kazna.

Dok su se s jedne strane nepodijeljenog Mostara pred likom generala HVO-a spretno zalijepljenog na nespretni ''to go''  pano palile svijeće, s druge su se strane nepodijeljenog Mostara palila svjetla. A ustvari je, bez dubokih ulazaka u naše sve pliće mozgove i uvijek vrela srca, upaljen još jedan mrak. To go. Jedni na druge ili jedni od drugih. Svejedno.

30.11. – Petak

Prirodna je ljubav između HDZ-a BiH i SDA poručeno je iz Mostara. Zaboravili su potonuli lideri sve riječi mržnje koje su sasuli jedni drugima i njima nahuškali besposlene i bezidejne ovce ponovo jedne na druge. Zaboravili su i jedan i drugi, više jedan nego drugi, sva lupanja o stol i galame kako se neće više moći netko s nekim igrati. A onda se zavuče ruka u šuplji džep i zaigra lopticama interesa dok narod zadihan čeka nove korake.

A korake, koji govore o mlitavoj i mutavoj hrvatskoj politici napravila je HDZ-ova ministrica koja je uz nepriznatog Komšića postrojila vojsku. I priznala ga iako je stotine naloženih lijepilo gdje je lijepilo poruke kako Komšić nije prezident. Eto, napravljeni su koraci da Komšić jeste prezident. Drugih koraka mlitavih i mutavih neće biti.

1.12. – Subota

Bosna i Hercegovina dobila je još jednu tužbu pred sudom u Strasbourgu. Ovoga puta državi će se suditi jer nema izbora u Mostaru.

Tužbe bi mogli dignuti svi punoljetni Mostarci i na takav način zatražiti zadovoljštinu za svezani život kojeg im razdrijšenih džepova pravdaju svezanim rukama.

2.12. – Nedjelja

Prvi čovjek bh statistike, izvučen iz brojeva u politiku, kaže da popis iz 2013. ne vrijedi i da nije dovršen. Još jedno džabe se nadvilo nad državu i još jedno miješanje politike u brojke i slova.

U to vrijeme, Sarajevo je i službeno najzagađeniji grad u svijetu. Dok mi sami sebi mažemo oči i lažemo nad svim našim zagađenjima i trovanjima, naša pluća udišu smrad. I nije samo tako sa zrakom. I mozgovi dišu...

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close