Pregled tjedna

Miješanje u unutarnje vene Bosne i Hercegovine

''Hvala Srbija. Mi volimo Srbiju'', viklala je sretno cijepljena Sarajka iz automobila u mikrofon banjalučke televizije. Poraz je to naskakanom i vječno nasanjkanom patrioti kojeg, skakao ne skakao, Bosna nije cijepila.
Kolumna / Pregled tjedna | 29. 03. 2021. u 09:07 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

22.3. – Ponedjeljak

''Bosna i Hercegovina ne zaostaje u procesu imunizacije stanovništva za ostalim državama Zapadnog Balkana'', bubnuo je necijepljeni Šefik Džaferović kojeg još uvijek bole koljenja od klečanja pred Sultanom od kojeg je, nakon još jedne vreće, zatražena sadaka za cijepljenje u zemlji koja ne zaostaje.

I dok bošnjački član Predsjedništva BiH ne zna što priča, državi se lijepe prijave zbog nemara prema stanovništvu. Naravno, kod nas je sve kasno pa i reakcije na nemar jer godinama već velikani kojima je najveći politički doseg nabavka službenog automobila građane drže na raznim rubovima.

Nižu se reakcije na viđenje prošlosti i budućnosti u uvodničarenju Bakira Izetbegovića. Teško je biti siguran jesmo li mi prošli istu prošlost. Da nemamo istu budućnost, to je svima jasno. Pa i uvodničaru.

23.3. - Utorak

Zato ministrica vanjskih poslova ima viziju o budućnosti zemlje rekavši da je vidi u Organizaciji islamskih zemalja. Dokaz je to da o ovoj zemlji priča tko što hoće i kome hoće. Pogotovo stvari koje ne smije reći kod kuće.

Federalni mozgovi, ni nakon godinu dana mozganja, ne mogu naći pravo rješenje za mjere protiv korona virusa. Predloženo je da život stane iza 21 sat. Mjera je to koja neće vrijediti za sve jer nabavljači službenih automobila ne mogu kontrolirati provođenje naređenog. Ustvari, mogu gdje hoće i gdje gazde nisu jače od države.

Tko je mislio da će u Mostaru nakon izbora zasjati promjene, prevario se. U gradskim odjelima sjede isti ljudi, a glavna savjetnica gradonačelnika, promaknuta u glavnu savjetnicu Grada, bit će opet ista.

Iako je njezino imenovanje izazvalo negodovanja, gradonačelnik kaže da je zadovoljan izborom, a predsjednik Gradskog vijeća da se nije imalo izbora. Savjetnica kaže kako nije šala ''u ovakvom vremenu dobiti 24 glasa''.

O kakvom se vremenu radi?

24.3. - Srijeda

Sebija Izetbegović ima amneziju pa se ne sjeća ničega o respiratorima. Kaže da se ona bavi onim stvarima dolje.

A mi smo tamo dolje otišli od kad su skupljači vreća u Turskoj a potom i cjepiva poželjeli biti gore.

Ministrica koja nam predviđa bisernu budućnost upala je u oči medijima zbog svoje skupe torbice u koju, ma koliko mala bila, stanu tri nedosanjane potrošačke košarice. Za to vrijeme, ministrica ponosno klima donatorima cjepiva jer, eto, zemlja koju dužnosnici tjeraju u ono čime se Sebija bavi, ne može sama cijepiti građane koje, ako je netko zaboravio, nije znala ni popisati.

Zato se ponovno prosipa pamet o miješanju drugih u unutarnje stvari BiH pa se sipaju osude hrvatske inicijative u Europskoj uniji o pravljenju normalne zemlje.

Sarajevo (p)ostaje grad slučaj. Nakon što smo godinama slušali kako je grad, po čijem ritmu trebaju skakati svi jer ako ne skaču mrze Bosnu, iznad svega drugog, pala je čaršija na izboru gradonačelnika.

Slučaj pokušaja izbora Bogića Bogićevića na mjesto gradonačelnika Sarajeva pretvorio se u cirkus. Stranka, koja gubi sve osim želje da nas maltretira i vlada, ne želi brisati još jednu fotelju s popisa svojih plijenova.

25.3. – Četvrtak

Vjekoslav Mandić, ministar kojeg oni što ga plaćaju vide samo kad se cijepi doniranim cjepivom, rekao je kako nam očito ne ide. U nekom normalnom svijetu, gdje se ministri viđaju redovito, netko kome ne ide jednostavno ode.

Zato je kod nas na čelo novog tima za nabavku cjepiva imenovan Fadil Novalić, koji uz tehničko vladanje Federacijom mora skakati i na sud jer mu se sudi zbog nabavke respiratora.

Stranka, koja je glasna izvan Sarajeva, šuti.

26.3. – Petak

Cirkus u zemlji cirkusanata se nastavlja. Bogić Bogićević izabran je za gradonačelnika Sarajeva, ali on to ne želi biti i pokušava pojasniti dizačima ruku što znači neopoziva ostavka. Za ostavke, naravno, novi lideri nisu čuli.

Željko Komšić brani državu od hrvatskih cijevi u Savi, a Vlada sa sjedištem u Mostaru, nastavlja se preko suda natezati oko plaća sa sindikalcima u zdravstvu. I iz te utvrde očekuje se pojavljivanje ministara kad se izvuku igle cjepiva pred kamere. Drugačije ih nećete čuti. Osim ako vas ne zovu jer im se ne sviđa što pišete.

27.3. – Subota

''Hvala Srbija. Mi volimo Srbiju'', viklala je sretno cijepljena Sarajka iz automobila u mikrofon banjalučke televizije.

Poraz je to naskakanom i vječno nasanjkanom patrioti kojeg, skakao ne skakao, Bosna nije cijepila. A ni Hercegovina.

Državni vrh, entitetski vrhovi i kantonalni vrščići šute kao zaliveni gledajući kako im se njihova borba protiv virusa i sva zaklinjanja da sve rade ali da im to sve ne ide cereka preko granice.

Pohrlili su ljudi iz zemlje koja ljutom neprijatelju neprestano govori da otupi zube i da se ne miješa cijepiti se i venama dati bijeg iz tvorevine kojoj nema lijeka.

Zemlja u kojoj su galamdžije izgubile obraz i pretrpale džepove, potpisala je još jedan poraz. Nasamario je smotanu i nefunkcionalnu državu Aleksandar Vučić i, snimajući ubodene građane BiH u čekaonici sa stolicama u boji srpske trobojke, umiješao se u unutarnje vene BiH.

28.3. – Nedjelja

''Želimo da se Bogićević predomisli'', blesavo je poručeno iz glavnog, umišljenog grada. Trebali su se malo ranije predomisliti i na vrijeme zamisliti kad im je poručeno da pretjeruju.

Ismijava se država zbog neprestanog klečanja da nam se donira cjepivo i zbog činjenice da su i visokopozicionirani dužnosnici pohrlili preko granice da ih Vučić ubode. Brižna SDA traži ostavke onih koji se smiju državi. Kaže stranka čovjeka koji šuti o blamaži i čija se žena ničega ne sjeća da sada likuju oni koji na populizmu žele zabiti gol državi. Kao da se šef stranke nije nazabijao baš kao i ostali zabijači drugih predznaka.

''Bošnjaci su napadnuti sa svih strana'', kaže brižna SDA dok narod zagrće rukave da ih napadaju cjepivom oni koji ga, iz ovog ili onog razloga, imaju viška.

Pomjerile su se kazaljke. Ukraden je sat Fadilu Novaliću koji je rekao kako će raditi 24 sata da bi nabavio cjepivo. Ne shvaća stado, ali ni premijer, da mu je nedorasla vlast pomakla vrijeme za stoljeće. Unazad.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close