Pregled tjedna

Maženje u Mostaru i da se Željko makne iz kuhinje

''Ako hoćete da živite, morate biti spremni da umirete'', kaže nespremni Sin.
Kolumna / Pregled tjedna | 01. 11. 2021. u 09:01 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

25.10. – Ponedjeljak

Napuhani prosvjed pred OHR-om, predstavljen kao veliki bunt koji je shvaćen ozbiljno, završio je tako da ne netko nekoga primio i rekao mu da treba biti na ulicama. Glumljeni bunt, nekome za reklamu, i glumljena briga.

Svi se sastaju sa svima i iznose se problemi, krivci i rješenja. No, nikako da se rješavanje krize shvati ozbiljno. Nitko ozbiljno ne shvaća, a trebali bi oni koji se brinu o čistoći javnog prostora i stvaranju napetosti, unuku Josipa Broza Tita koja kaže da se građanima u Republici Srpskoj dijeli oružje. Dođu tako vremena kad mirotvorci krenu zveckati.

Veliki Mislioc ponovno se pohvalio dubinama svojih misli. Bakir Izetbegović kaže kako ''da ne bilo rata moramo biti spremni na njega''. Što je Sin Oca koji nema svoj rat mislio i je li spreman, ne znamo.

''Ako hoćete da živite, morate biti spremni da umirete'', kaže nespremni Sin.

26.10. – Utorak

Opet priča svatko sa svakim i svatko olajava nekog drugog kad je daleko od njega. Svi imaju rješenja samo za sebe.

Cirkus sa smjenom ministra obrane završio je tako što nema smjene ministra pa je još jedna velika kriza završila odmahivanjem ruku. Odmahuje se i na još jedno različito gledanje na ubijanja pa nitko ne vidi ništa sporno što se javnim novcem plaćaju osmrtnice onima kojima ne bi trebalo. To je to izvikano poštivanje žrtava i osuda svakog zločina. Ako nije ''naš''.

Cirkus sa šifrom Seb i dalje traje. Na ročištu se spominje veza Prve Dame s nabavkom respiratora, ali se preko toga preskače kao i preko diplome.

Slatkorječiva Vlada HNŽ-a, koja je dužna milijune za stanarinu, uspjela je primiriti čak šest sindikata i nagovoriti ih da sačekaju svoj novac i odustanu od prosvjeda. Ako kirija može čekati, mogu i prosvjeta i policija. Znanje i sigurnost ionako nemaju cijene.

27.10. – Srijeda

Nije uspjelo Miloradu Dodiku ujediniti sve u Narodnoj skupštini pa je ostao bez podrške. No, nakon što je zakukao kako mu djeca nemaju baš toliko novca koliko se priča, da, gle čuda, kći plaća kiriju, radnike i da ne posluje u plusu, ujedinio je ljude dobre volje pa se pokreću akcije prikupljanja pomoći za ovu obitelj na rubu.

I na to se svela politika u BiH. Galame o povijesnim propastima i povijesnim spašavanjima zemlje koja nema pojma što joj je povijest svela se na prizemnu kuknjavu bogova o tome kako njihova djeca uskoro neće imati što jesti. Ovi što do sada nisu jeli nikoga ne zanimaju.

Spomenik na Kazanima ostat će zamka za neka nova saplitanja.

28.10. – Četvrtak

Opet svi pričaju sa svima o BiH osim što SDA, kako kaže njezin prvi čovjek, neće pričati s HDZ-om. Maratonski pregovori pod pospanim očima stranaca završavaju bez dogovora samo što naši maratonci ne trče počasni krug.

Dragan Čović, reče da je realni optimist. Hvali se kako je je BiH njegova država 365 dana u godini. Kako se mi zaglavljeni toga nismo sjetili.

Mlitavu mostarsku vlast, koja još nije donijela niti jednu važnu odluku, koja u novine gura direktore bez da znamo za natječaje, raskravio je zimski grad. Frka i panika i prva ljutnja mostarskog gradonačelnika kojem - ako do sada nije bilo - sada treba biti jasno gdje je zalutao nastala je zbog Adventa. Novinarsko pitanje, koje bi trebalo biti odmjereno i staloženo, pretvorilo se u krik protiv babaroge koja lovi i pokrštava djecu na pohabanoj mostarskoj šetnici kojoj je bolje da ne svijetli pod božićnim lampicama.

Tužno je što se danas djeca svime plaše osim pravim strahovima. Sjetimo se samo din-dušmana pred popi stanovništva. Kakve li babaroge Mostarce čekaju kad se, umjesto gaća na balkonima, krene raspravljati o novim nazivima ulica, statutu ili o spomeniku kakvom zaslužnom građaninu ako se nađe mjesta među terasama koje gazdama nitko ne smije ukloniti i bespravnim zidinama u koje grad ne smije ni pogledati?

29.10. – Petak

Opet priča svatko sa svakim. Stranci opet misle da ih netko ozbiljno shvaća ma koliko govorili da njihove riječi nisu obične. Naravno, jasno je svima da se prava stvar krije iza zatvorenih vrata i da se ruke zavrću ma koliko se glumilo rukovanje pred kamerama.

Veliki Čitač Bakir Izetbegović pročitao je da će biti rata u dokumentima stranke Velikog Harmonikaša. Veliki Optimist broji dane u kojima je BiH njegova. Dok ne dođe do prijestupne.

Opozicija se hvali kako se neće moći bez nje i kako igra bitnu funkciju a onda se prospu i kažu kako su im stranci rekli da ne talasaju i da to moraju riješiti veliki. Opozicija je tu ionako samo da se popune mjesta u cirkusu jer gledati Nermina Nikšića kako se tek oprane kose keleberi iza leđa dok u kamere govori Fahrudin Radončić koji je trenutno u fazi mržnje SDA, ulijeva nadu da postoje neke druge snage u ovoj zemlji i da peru kosu.

30.10. – Subota

I dok neki u Mostaru djecu plaše milovanjem tuđeg sveca, mostarska djeca penju se na vrhove svijeta mašući prizemnim ljudima medaljom.

Lana Pudar upisala se u povijest bh sporta donijevši zemlju koju nije briga za nju prvu medalju sa svjetskog plivačkog kupa u povijesti.

Opet će grad, koji nije u stanju završiti cestu za godinu dana, normalno uzemljiti bandere, pomesti ceste, nacrtati zebre i naći papire iz Odjela za urbanizam, reći da mladi u Mostaru, osim posla u elektroprivredama, telekomima i poštama, zaslužuju i dvoranu i bazen.

31.10. – Nedjelja

''Tu stvar treba riješiti, da se pomiri'', povikao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović o Predsjedništvu BiH za koje se u izbornoj noći u stožeru SDA, umjesto za Šefika Džaferovića, brinulo o prolazu Željka Komšića.

Pomirio bi se sad Izetbegović, naravno uz uvjet da se ne pomiri na drugim bojim poljima, kad smo pretrpjeli još jedan cirkus vlasti i unazadili sami sebe za još jedan život kojeg, zahvaljujući mirenjima, proklinjemo okovanog u trokutasti kaos.

Pomjeranje kazaljki smeta uspavanim građanima Bosne i Hercegovine. To što vrijeme godinama stoji, što je zabranjeno mrdanje s mjesta - osim daleko - nikome ne smeta.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close