Pregled tjedna

Malo nam je svaka košulja koliki smo mi luđaci

Nema nikakvih pobuna, dizanja glasova, suprotstavljanja nepravdama koje nagrizaju svako zaposlenje, svaki otkaz i svako umirovljenje. Dobro nam je. Šutimo i trpimo, odgajajući svoju djecu da je najbolje uložiti u odlazak.
Kolumna / Pregled tjedna | 07. 05. 2018. u 10:03 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

30.4. – Ponedjeljak

Rijetki su uživatelji na(d) državnim jaslama danas došli na posao. Spojiti vikend s dva neradna dana u sred tjedna, pa onda radne dane pretvoriti u neradne i spojiti s još jednim vikendom, dobro je uhodani običaj onih koji i kad rade jedva da rade.

1.5. – Utorak

Praznik rada. U Bosni i Hercegovini izletišta su puna onih koji ili nemaju posla ili, ako ga imaju, imaju pogaženu većinu radničkih prava, njihova budućnost u mirovini je neizvjesna, mirovine su nikakve, potrošačke korpe preskupe, prosječne plaće napumpane.

No, nema nikakvih pobuna, dizanja glasova, suprotstavljanja nepravdama koje nagrizaju svako zaposlenje, svaki otkaz i svako umirovljenje. Dobro nam je. Šutimo i trpimo, odgajajući svoju djecu da je najbolje uložiti u odlazak.

S druge strane, svo tupilo i zvjerstvo u koje smo zapeli, pokazala su i izletišta: nabijeni uz automobile zbijene kao u najvećim prometnim kolapsima, nadlakćeni na haube, uživali smo u prirodi, koju poštujemo i za koju se jednako borimo kao za radnička prava. Gazeći je.

2.5. – Srijeda

Odustala je bh vojska od testa općeg znanja na prijemu novih vojnika u Oružane snage BiH. Bit će dovoljno da je netko završio srednju i da ima volje biti jedan od 800 onih koje dočekuju raširenih ruku u vojci. Ionako je sve više onih koji si se mogu priuštiti studiranje, koji ne mogu pobjeći pa je kakva takva plaća u vojsci bolja od ničega.

S druge strane, javna je tajna da stari vojnici bježe iz vojske zasićeni konzervama kojim ih šopaju i kruhom, koji, prema tvrdnjama nekih antikorupcijskih timova, u nabavci košta 3 KM. Treba popuniti redove. Kasnije će se raspravljati tko se gdje treba i smije postrojiti.

3.5. – Četvrtak

Pregovori oko izmjena Izbornog zakona konačno su pokazali ono što od početka znamo: Dogovora neće biti. Svi oni što se kunu u ovu zemlju i koji njezinu sudbinu drže u svojim rukama nisu pokazali snage, razuma i sposobnosti za dogovor. Zato će državu iz svojih ruku opet prepustiti strancima na odluku.

Pozvat će se međunarodni stručnjaci da donesu prijedlog. Potom ćemo imati dovoljno vremena kukati kako su nam stranci nametnuli još jednu luđačku košulju. A malo nam je svaka košulja koliki smo mi luđaci.

4.5. – Petak

Potvrđeno je – turski predsjednik dolazi u Sarajevo održati predizborni skup nakon što mu to nitko drugi u Europi nije dopustio. Mi, domaćini kakvi jesmo svima osim sebi, raširili smo ruke i jedva dočekali da se još jednom sultan obrati iz Sarajeva raji. I više smo napeti zbog njegova dolaska, nego zbog naših odlazaka i zbog predizbornih skupova u kojima ništa novo nećemo dobiti.

A sultan Erdogan će iskoristiti priliku da gurne u predizbornu kampanju našega sultana Izetbegovića pa ćemo se opet baviti amanetima, miješanjem drugih država u naše jade, našim miješanjem u tuđe ciljeve i opet se nećemo mrdnuti s mjesta prema naprijed.

Unazad, u to crno, krvavo i izopačeno unazad, odavno već srljamo svjesni da nam tako malo fali da zauvijek lupimo o dno. Ili nam ni dno nije dosta?!

5.5. – Subota

Opet smo malo zazveckali. Milorad Dodik upozorio je kako bi trebalo obratiti pozornost na tajno naoružavanje u Federaciji BiH. Naveo je kako su ''izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića i premijera FBiH Fadila Novalića u tom pogledu nedvosmisleno jasne i upućuju na to da se oni naoružavaju i tajno skladište oružje''.

Pozvao je da se provjeri stanje s oružjem u njegovom carstvu, ali da na to nitko ne reagira.

Sve kod nas ima drugačija mjerila. I zveckanje, i mjerenje i reagiranje.

6.5. – Nedjelja

Ne diraju nas previše posljedice nevremena koje je opet sirotinji nanijele goleme štete. To što je nekome tamo voda odnijela i ono malo života što mu je u beživotnoj državi ostalo, ne zabrinjava nikoga. Čak se ni predizborno zadihani lideri nisu usudili obići stado od kojih očekuje glas.

Nisu zadihane kolovođe ni trepnule nakon što je čitavog tjedna otrov tekao bh rijekama a ribe plutale mrtve, poput naših sudbina. Brinući se za unutarnja zagađenja, nitko nema vremena vrisnuti nad prirodom u koju se kunemo i koju bismo u himnu ugurali kad bismo mogli.

Ova zemlja, s ovakvim suosjećanjima i vođama i nije zaslužila ništa drugo nego da je voda odnese.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close