Pregled tjedna

Lažimo svoje, palimo tuđe i obrnuto

Političari, koji nas ni u čemu ne mogu utješiti, u pauzama od prepucavanja, tješe nas da ne treba paničariti kad je koronavirus u pitanju. Neki nas tješe i da nećemo opet ratovati.
Kolumna / Pregled tjedna | 02. 03. 2020. u 08:48 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

24.2. – Ponedjeljak

Sa strancima se priča o strancima. Govori se o propuštenim prilikama za reforme. Nitko od domaćih ne preuzima odgovornost za zastoje niti domaći pričaju s domaćima.

SDA ne želi poseban status BiH na europskom putu jer, kažu, mi nismo posebni kad su u pitanju problemi. Stranke kao da ne žive na istom mjestu kao i stado.

Stado i dalje gleda prepirku oko stranaca u Ustavnom sudu i blokade koje se iz opasne prijetnje pomalo spuštaju na zemlju, kao što su se i sve dosadašnje galame spustile na tek skupo prikupljanje jeftinih političkih bodova.

Mostarska deponija je blokirana. Gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji se službeno nije vratio s bolovanja kao što ni službeno na njega nije otišao jer o tome javnost službeno nikad nije obaviještena – dobio je na ruke prijedlog novih lokacija za odlaganje smeća.

Nitko, pa ni on, ne govori da bez Gradskog vijeća ne može učiniti ništa. Mažu se oči i peru prljave ruke.

25.2. – Utorak

U Mostaru je spaljena žena s diplomom. Imenom karnevalskog krivca u mostarskom Centru 2 dalo se zaključiti što se i tko kažnjava.

No, uslijedile su burne reakcije. Išlo se čak do optužbi da bi isto tako uradili i sa živom veleposlanicom BiH u Češkoj i da je riječ o još jednom iskazu podivljalog fašizma. Da je netko drugi gorio, ne bi bilo straha od toga da će likovi pod maskama krenuti u dizanje lomača za stvarne i žive.

Mostarsko paljenje žene s diplomom, koju nitko više ne spominje jer, eto, živimo u zemlji u kojoj prvi obavještajac ne treba imati diplomu jer ga njegovi ''stoje'', pokrenulo je novu priču o licemjerstvu.

Pogrešno je samo ono što odabrani definiraju greškom. Ispravno je samo što odabrani rade. ''Vrijednosti koje trebamo prenositi svojoj djeci'' očito nisu završavanje školovanja i zapošljavanje po pravilima?!

Diplome su, očito, manje važne. Njih će tako provjeravati u HNŽ-u, ali opet odabranima. Premijer, ministri, šefovi, direktori, oni će narediti da se diplome njihovih uposlenika i njihovih resora provjere. Njihove neće nitko provjeravati pa makar došli i do lomače.

26.2. - Srijeda

Političari, koji nas ni u čemu ne mogu utješiti, u pauzama od prepucavanja, tješe nas da ne treba paničariti kad je koronavirus u pitanju. Neki nas tješe i da nećemo opet ratovati.

Nitko da nas utješi da ćemo normalno živjeti.

27.2. – Četvrtak

Nevjerojatno je kako se najglasniji u ovoj državi tješe. Moglo se tako čuti da je budućnost BiH identična budućnosti Srbije i Hrvatske. Tako oni, koji uporno zatvaraju oči pred stvarnošću, opet lažu sami sebe i nenačitano stado da je BiH nešto što nije. Negdje su oni valjda čuli da se kod naših susjeda spominje raspadanje zemlje, blokade u skupštinama, otvoreno kupovanje vlasti, nametanje i podmetanje i da se stranci zovu upomoć.

Gospoda u Predsjedništvu – po običaju, ne svi – upriličili su prijem povodom Dana neovisnosti. Glumeći neovisnost, likovi su u kamere sipali hvalospjeve i prijetili onima koji se usude taknuti BiH, koji oni drpaju kako im drago.

Čulo se kako se ''treba klonuti izražavanja nepoštovanja i nerazumijevanja jednih prema drugima, bespotrebnih strahova, zaobilaženja zakona...''. Dakle, ako ćemo iskreno i neovisno, ovi što galame o zemlji trebali bi se kaniti zemlje.

28.2. - Petak

Mostar je kapitulirao. Pozvani su stranci, doduše poštom koja se sprema za produženi vikend, da riješe problem s deponijom. Grad, u kojem ne poznaju skraćenice, priznao je da je nemoćan i da nema nikakvih ovlasti ni snage da riješi deponiju. Nije to ipak urbanistički plan da se u njega može bez Gradskog vijeća ugurati što kome paše.

No, zaboravlja Mostar da su stranci već dali novac za deponiju, da su ogorčeni kako se potrošio njihov novac za pročistač i da su mostarske rupe, kao i sve one u ovoj državi, rupe bez dna.

29.2. - Subota

Prijestupni dan za veliki prijestup kojeg će veliki patrioti, koji kad rade kriminal tvrde da ga rade radi države, prikriti. Dokazala je snimka kako SDA zauzima fotelje, kako je prvi čovjek Sarajeva zasjeo prevarom te kako je prvi obavještajac bez diplome pod njihovom kapom.

Stranka kaže kako se nitko nije žalio i da bi državni organi trebali sve to ispitati. Naravno, oni organi koji su pod kapom. S druge strane, Željko Komšić, koji odjednom brani sve što je SDA, kaže kako to nije ništa strašno i da je čuo i za gore stvari. Zašto ih, logično je pitanje, nije rekao državnim organima?!

Dokaz je ovo da se patriotizmu, kakvog galame iz najveće stranke po ispranom mišljenju, treba dozvoliti sve u ime ljubavi. Oni kroje kakva će biti ljubav, kakav život i kakva će biti smrt zemlje u koju se, licemjerni, kunu dok sami sebe snimaju.

Neka nas lažu, samo neka su naši.

1.3. - Nedjelja

Laž je da je BiH neovisna pa su tako i sva slavlja lažna i služe samo da se netko lažno busne u kokošja prsa i da se spoji ili produži vikend...

BiH, da se ne lažemo, nije neovisna. Evo Mostar zove u pomoć strance, SDA zove u pomoć OHR oko Mostara, strani suci se sidre u domaćim nakaradama od pravosuđa, stranim novcima pravimo ceste i u strane blagajne vraćamo kredite, stranci imaju u rukama odluke o ovlastima i pobjednicima na izborima i neprestano slušamo pozive kako se strane zemlje, ma koliko bile blizu ili daleko, trebaju prestati miješati u BiH.

Dakle, da se ne lažemo, BiH nije neovisna zemlja nego zemlja koja sama ne može ništa, zemlja izgubljenog ustava, bez ozbiljnih brojki i slova, prepuna licemjera i sirotinje koja se srami zagalamiti i koja laže sebe samu.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close