Pregled tjedna

Kruh damo, dim ne damo!

Članovi Predsjedništva BiH pokazali su još jednom kako je najbolje kad oni nemaju nikakva mišljenja. Ili kad ih barem ne dijele s nama.
Kolumna / Pregled tjedna | 24. 05. 2021. u 09:07 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

17.5. – Ponedjeljak

Ne treba nama puno za sramotu. Dovoljno je samo poslati negdje dužnosnike i sramota dolazi za čas. Tako smo na sastanku Brdo –Brijuni, gdje lideri regije prosipaju praznu priču o spremnosti da postanu dio neke druge regije, dobili novu potvrdu da ova zemlja gubi sve zajedničke jezike.

Članovi Predsjedništva BiH pokazali su još jednom kako je najbolje kad oni nemaju nikakva mišljenja. Ili kad ih barem ne dijele s nama.

Da je riječ o klaunovima govori i kritika Željka Komšića samom sebi. Naime, ničiji član Predsjedništva BiH, reagirao je na kamen temeljac za hidroelektranu na Drini za koju država nije dala suglasnost. Tako je rekao da ''država BiH treba reagirati. Je li time postao još veći državnik ili je samo priznao da nema veze s državom. Baš kao ni država sa samom sobom.

Građani su napokon na pravim mukama. Sve je spremno pa da glumimo uređenu državu i prestanemo pušiti u zatvorenim prostorima. Kruh damo, dim ne damo!

18.5. – Utorak

Dogodilo se i to. Zatrpana je mostarska rupa koja se godinama punila upitnicima pa je bila ispit za inspekcije i shvaćanje grada gradom ali i politička pozornica koja je i donijela neke poene.

Moglo bi to mostarsko otvaranje pa zatvaranje tla biti pokazatelj kako će funkcionirati grad sada kada ima glavu i hoće li se grada, u kojem su mnogi bili viši od njega išta pitati.

Jad s cjepivima i dalje traje. Moderna, naime, nije zainteresirana pregovarati s BiH jer tražimo premalo doza. Ne pada nama na pamet kupiti više pa donirati nekom. Samo mi volimo donacije.

19.5. – Srijeda

Željko Komšić najavio je kako će opet pobijediti Dragana Čovića u utrci za Predsjedništvo. Čovjek koji galami o boljoj zemlji i uvjerava sebe da bi bez njega bilo sve gore, još je jednom pokazao kako se politikom u BiH ne bavi za bolje društvo nego zbog osobnih ciljeva.

A do izbornog zakona, po kojem ne bi Komšić više bio bitan, teško će se doći. Pokazalo je to i petosatno zasjedanje poslije kojeg se nije dogodilo ništa. Pet sati se raspravljalo o načinu na koji će raditi grupa zadužena za zakon, a načina nema.

Privremeno ušućeni Denis Zvizdić opet se javio i opet tvrdi kako nešto nije dobro u SDA i opet gura između redaka priču kako će napustiti stranku. Opet čekamo ušućivanje.

Prekinut je štrajk zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Iako je najavljen svečani potpis, od njega nije bilo ništa. Odavno ovdje nema išta svečano.

20.5. – Četvrtak

Oni koji galame da znaju najbolje što s nama, prizivaju strance da im pomognu oko izbornog zakona. Ta samostalna, slobodna, vjekovna država koju uvijek netko grize sa strane uz pomoć zubi iznutra, nije sposobna sama se dogovoriti. Trebaju nam strani mozgovi kako bismo kasnije imali opravdanje da opet nije do nas.

Dogodilo se i to. Prvi put u svojemu mandatu susrele su se u Mostaru dvije Vlade kojima se nikako ne da napustiti fotelje. Fadil Novalić i Nevenko Herceg, tehnički premijeri na jedine dvije razine koje nisu uspjele uspostaviti vlast iako smo izbore već zaboravili, razmijenili su pohvale. Novalić, koji premijersku poziciju povremeno mijenja pozicijom osuđenika i Herceg, koji uz premijersko mjesto drži i ono kantonalnog zastupnika pa sam glasa za ono što sam predloži, zaključili su kako je novac za Covid-krizu najbolje potrošen u HNŽ-u.

To kad zaključi netko kome se sudi za trošenje novca, onda nema druge nego vjerovati.

21.5. – Petak

Radit će se na povećanju transparentnosti rada Gradske uprave Mostara, zaključeno je na sastanku o projektu kojeg podržava Vlada Švedske. Iste one države koja je zakukala da želi znati kako je to Mostar potrošio njezin novac ako kolektori koje je financirala ne rade i čekaju sudske epiloge. Ako ih uopće bude.

A kakvim koracima idemo prema transparentnosti govori i podatak da se mostarski gradski proračun na službenim internetskim stranicama grada našao s mjesec dana zakašnjenja. Ohrabrenje je to za one koji su popušili priču da će se svaka marka moći provjeriti.

Javila se i Dama U Bijelom. Sebija Izetbegović, koja nakon svake velike buke utihne, preživi pa krene u nove lekcije, rekla je kako ona nikoga nigdje nije otjerala.

''Izetbegović ističe kako se obećanja ne smiju davati, ako ih niste u stanju provesti u djelo jer takav postupak ima svoje ime, a ono je ružno'', stoji u priopćenju u kojem se tvrdi kako Prva Dama ništa nije kriva.

Ovu bi rečenicu trebala reći suprugu. Više puta.

Stranci su, po tko zna koji put, jasni – treba donijeti izborni zakon. Stranci su, po tko zna koji put, oštri – političari ne žele promjene. I to je, uglavnom, to.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH ostao je bez direktora koji je dao ostavku zbog neslaganja s načinom nabavke cjepiva. Negdje bi to bio skandal. No, u zemlji u kojoj je vrhunac ukidanje policijskog sata, skandala nema.

22.5. – Subota

Smiješno je gledati nezgrapne lidere u vojnim uniformama kako promatraju vojnu vježbu tvrdeći kako ćemo uskoro postati sila dok s druge strane stvarni život govori da nema te sile da postanemo država.

Sebija Izetbegović bila je samo ''gost promatrač'' na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i tamo nije završila fakultet, kaže Asim Kurjak, ginekolog koji bi trebao znati tko je završio fakultet jer je ''u vrijeme dolaska Sebije Izetbegović u Zagreb potpisivao indekse svim studentima''. Kaže Kurjak kako ''ona nikad nije bila registrirana na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu''.

Sve je izglednije da će još jedna diploma postati državnom tajnom.

23.5. – Nedjelja

Opet gledamo rat priopćenjima. Izjave iz Stoca dočekane su na zub u Sarajevu, pa su onda dočekane na oštro pero u Mostaru, pa se onda prepiska vratila u Sarajevo i zabavila nedjeljne pratitelje vijesti.

Hrvatski ministar vanjskih poslova, između ostalog, rekao je kako su Hrvati mali narod koji je često bio žrtva ideologije. Ni danas nismo daleko od nametanja idola. Sve ostalo je zaboravljivi materijal zbog kojeg PR-uredi moraju raditi nedjeljom popodne.

Isto rade i komentatori vojne vježbe. Miroad Dodik kaže da je vježba bezvezna, dok drugi govore kako smo spremni. Samo ne znamo za šta jer pred vojskom koja se hrani konzervama nije bilo vrhovnog zapovjednika u punom sastavu.

Bakir Izetbegović, osim što napade na novinare definira napadom na kameru, sada ima i nove novinarske lekcije. Senad Hadžifejzović je, kaže Izetbegović, ''mehak prema srpskim, srbijanskim i hrvatskim političarima''.

A onda mu Hadžifejzović odgovara da je jedini političar u čitavoj karijeri kojem je dao sva pitanja unaprijed.

Možda unaprijed treba davati odgovore.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close