Pregled tjedna

Krug u Bosni i Hercegovini se opet zatvara

Ma što nam liderska PR-mašinerija podvaljivala u željama za sljedeću godinu i ma koliko se trudili pobrojati urađeno, službeni podaci govore kako smo još jednom pali...
Kolumna / Pregled tjedna | 31. 12. 2018. u 08:58 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

24.12. – Ponedjeljak

Stranke nam poručuju kako nećemo tako lako dobiti vlast na višim razinama. Hrvatska strana kaže kako federalne vlasti nema bez izbornog zakona. Bošnjačka kaže kako nećemo tako lako do državne vlasti. Srpska strana optužuje za zatezanje i, uz tvrdnje da ih ne zanima BiH, tvrdi kako netko ne želi državnu vlast, a oni žele. Čudne su, najčudnije, ljubavi u BiH.

A o ljubavi je govorio u božićnoj poruci kardinal Puljić. Kaže kako moramo praštati i miriti se kao i miriti se s činjenicom da vlasti dolaze i odlaze. Nije govorio o onome što nam vlast ostavlja.

25.12. – Utorak

Božić. Iz potencijalne europske prijestolnice kulture stižu ružne slike. Policija na ulicama. Gospođe krvavih glava, policijske ruke na pištoljima, djeca u metežu, Davor Dragičević i opozicija u pritvoru. Policija i vlast pokazali su da su ozbiljni osigurati mjesto za doček Nove godine. Oni koji traže pravdu pokazali su kako neće odustati. BiH pokazuje kako je puna besmisla i kako je država, na kraju, najveći neprijatelj onih koji joj pune kasu.

A (ne)davni neprijatelji sjeli su za stol. I sjedili dva sata bezveze. SDA i SBB neće biti partneri. Bakir Izetbegović ima sve manje ruku koje može sisnuti. Osim onih koje mora, a ne bi.

26.12. – Srijeda

Ashdown bi trebao zamijeniti Stjepana Radića, smatra SDA u Sarajevu. Stranka je pak izgubila vlast u sarajevskom Kantonu nakon više od dva desetljeća. No, vlast je, šuti se glasno, neustavna jer, ako se već galami o popisu iz '91., kantonalna vlast krši to pravilo iz svojeg ustava. Šuti se, dakle, jer u zemlji kakva je BiH, svatko uzima što mu paše.

I Mostar je ustao za Davida Dragičevića. Diže se Mostar za druge, nikad za sebe. Recimo, nitko nikad nije dignuo glas za smrti beba u Mostaru, nerazjašnjena ubojstva, nestanke, pljačke, bespravne gradnje, samovolje, nevolje i izbore. Mostar, valjda skroman, ne misli na sebe. Nikako.

27.12. – Četvrtak

Ma što nam liderska PR-mašinerija podvaljivala u željama za sljedeću godinu i ma koliko se trudili pobrojati urađeno, službeni podaci govore kako smo još jednom pali kad je u pitanju poslovanje i konkurentnost. Kao jedan od krivaca navode se upravo oni što nam čestitaju.

28.12. – Petak

U Mostaru nestao Isus iz jaslica. Nižu se čestitke za Novu godinu. Željko Komšić kaže kako će nam biti onako kako to narod želi. A njega jedan narod ne želi. Pa opet nikom ništa.

A nikom ništa ni za korupciju. U zemlji u kojoj se klepa gdje se stigne u ovoj je godini podignuto samo šest optužnica za korupciju. Napredujemo. Lani je za korupciju dignuto samo pet optužnica. Ako ovako nastavimo, smak svijeta ćemo dočekati s poštenjačinama na dužnostima.

29.12. – Subota

Thompson pušten na srbijanskom radiju. Netko je okačio transparent da mu smeta Nova godina. UNICEF kaže da mladi u BiH nemaju strpljenja. Mladi ne kažu ništa.

30.12. – Nedjelja

Godina izmiče. Što nam se sve izdogađalo ove godine, bolje je ne pamtiti. Krug u Bosni i Hercegovini se opet zatvara. U omču.

 

 

 

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close