Pregled tjedna

Kolaž koji džabe maše

Tehničkih problema, tehničari, nisu imali s prebacivanjem novca iz blagajne koju građani pune u džepove političkih stranaka. I to je patriotizam.
Kolumna / Pregled tjedna | 17. 05. 2021. u 09:33 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

10.5. – Ponedjeljak

Još se politički dužnosnici susjedstva i Europske unije pravdaju jesu li za papir ili non-papir, cijepanje necjelovite BiH ili njezino lijepljenje u kolaž koji će zauvijek biti nesretan. Za to vrijeme, naši su dužnosnici stavili prst u uho i okrenuli se novim trakavicama.

A koliko je BiH slijepljena govori i direktor Autocesta. Isti onaj kojem ne smeta što se cesta zatvorila prije nego se svečano otvorila. Kaže Adnan Terzić kako na radove ''utječe šest ministarstava, a pet ministarstava je u tehničkom mandatu, nemaju odgovornost za ono što se događa''. To je, tehnički rečeno - patriotizam.

Tehničkih problema tehničari nisu imali s prebacivanjem novca iz blagajne koju građani pune u džepove političkih stranaka. I to je patriotizam.

Patriotizam je i biti primjer djeci pa se potući tijekom utakmice juniora.

11.5. – Utorak

Tehničkih problema ima zato blagajna u Hercegovačko-neretvanskom kantonu koja zbog servera ne može isplatiti plaće. A ne može ni popraviti server.

Bakir Izetbegović je preuzeo ulogu optimističara. ''Ja sam do sada najveći optimista da se nešto može uraditi'', rekao je, ničim izazvan, Izetbegović.

Mostarski vijećnici prvo su se požalili kako im iz izvještaja gradskih kulturnih ustanova nije jasno za što su potrošeni novci, a onda su kulturno prihvatili izvještaje kao dobre.

Kakva smo država govori i to da je najpoznatiji student u zemlji, čija je diploma državna tajna, zreo za mirovine. Osimca ima 40 godina, četiri mjeseca i 13 dana radnog staža, a Zakon o radu u institucijama BiH kaže da radni odnos po sili zakona prestaje kada zaposlenik napuni 40 godina staža osiguranja, bez obzira na godine živote. Sad će imati vremena učiti.

12.5. – Srijeda

Mostarski gradonačelnik odbio je zahtjev da se Stari most uključi u zastavaranje iako je na njega netko okačio zastavu Palestine.

Neće se s gradskim simbolima, kaže Mario Kordić, političariti. A nagledali smo se premazivanja bojama mostarskog simbola iz ovih ili onih razloga.

Još uvijek slušamo lekcije izvana kako ne smijemo govoriti o podjelama nego raditi na životu ma kakav nam suživot bio.

Domaće snage odlučile su se za provjerenu taktiku napadanja drugih da se miješaju u sve što je naše. Nikako da sami sebe napadnu i počnu raditi posao za koji su plaćeni.

13.5. – Četvrtak

Kad smo kod plaćanja, SDA je dužna državi 1,6 milijuna KM. Svojim radnicima, koji ne jedu zlatnim kašikama, dužni su 400.000 KM plaća. Duguje i SDP i to 1,5 milijuna KM. HDZ je dužan 309 tisuća KM, a za plaće s tim da po osnovu plaća svojim radnicima duguju 44.000 KM. Kaže se to u izvještaju koji nikog ne zanima.

Kad nam dosadi naša politika, tu je regija da nas zabavi. Hrvatska se toliko politički srozala da su se počeli skidati u gaće. Sreća da smo mi srozaniji od srozanog pa ne moramo gledati naše mišićavke u rublju.

14.5. – Petak

Svijetlilo je po BiH. Tuđe se zastave, u zemlji kojoj zastava ne znači ništa, izvlače i koriste samo da se maše protiv. Nikako da se maše za i nitko neće mahnuti bijelom priznati poraz.

U zemlji, kojoj zastava ne znači ništa, mir se slavi tako što se poziva na smrt drugoga. Za još jedno mahanje.

15.5. – Subota

Svijet je u još jednom cirkusu. Krvavom cirkusu. Dok se zemlje odlučuju na čiju će stranu stati tako što će izvjesiti zastave – iste one zemlje koje ne žele izbjeglice koje krvare na svoj način – rade telefoni.

Amerika je na liniji. Traži se da ne stradaju nevini. Kao da olovo gleda u oči.

Dobili smo još jedno obećanje. Nakon optimističnog Izetbegovića, koji se počne javljati kako splasne belaj sa Sebijom, javio se Čović. Kaže da će pregovarački tim o Izbornom zakonu sjediti danima. Kao da su do sada stajali.

Odbojkašice BiH prvi će se put naći na Europskom prvenstvu. Poneko od onih s jasli izbaci kakvu čestitku za uspjeh. Uvijek dobro dođe tuđe perje. Vune za šišanje ima na bacanje.

16.6. – Nedjelja

Počastio je izraelski premijer sve strane u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući na Twitteru, Benjamin Netanyahu zalijepio je zastavu BiH. Ubolo je to u oko one u Srpskoj, ali i Federaciju i dio koji glumi državu.

Opet smo džabe mahali.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close