Pregled tjedna

Kockice života u najcrnjem mraku

Da je netko svrnuo pogled na djecu koja odrastaju u uvjetima u kojima odrastaju oni što potežu oružje kao što su se nekada potezali klikeri, možda danas ne bi bilo ovih redaka.
Kolumna / Pregled tjedna | 04. 02. 2019. u 10:06 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

28.1. – Ponedjeljak

Dokaz da se u nas politika svodi samo na udaranje pričom na priču, reakcije su na deklaraciju HNS-a. I oni koji su mjesecima šutjeli, progovorili su. Nikome nije dosta šuplje.

Država se, u novom europskom zanosu, pohvalila kako sprema odgovore Europi, ali da ne zna kad će ih poslati. Tipično naše.

Istodobno, bez treptaja, država gleda kako se afera s kupovinom diplome gubi u moru priča na priču. Samo u zemlji poput BiH može prodavač mirovati na državnim jaslama jer se kriminalom bavio u slobodno vrijeme. Dakle, ako vam je kriminal dodatni posao, možete mirovati. O tome odlučuju ipak oni kojima je država dodatni posao, a sve ostalo trgovina.

29.1. – Utorak

Tužno je bilo gledati Predsjedništvo BiH u Bruxellesu. Licemjeri koji u svojem dvorištu ne mogu smisliti jedan drugog i trećeg i koji zagorčavaju život svima koji pod njima dahću, isfolirali su zajedništvo pred europskim dužnosnicima.

Fotografija trojke s Federicom Mogherini govori više od bilo kakve vanjske politike u BiH. Razdrljene kravate, zapetljane nogavice, to je naša stvarnost, a Komšićeva nogavica najslikovitiji je primjer kako to naša zemlja korača na svim svojim putovima. Slikovita je jednako kao Komšićev stolnjak u Bugojnu.

Istodobno, zemlje koje odlučuju o miru u BiH nemaju zajednički stav povodom frke oko imena Republike Srpske. Za to vrijeme, čelnik SDA, koji je zakuhao novi raskol u BiH, gubi pravo na zdravstveno osiguranje jer se nije prijavio na zavod za zapošljavanje. Sreća, doktorica je u kući.

Fadil Novalić, nekoliko sati nakon što je digao frku zbog neusvajanja proračuna u Federaciji, optuživši neke da ne misle na život, odlučio je blokirati život u Kantonu Sarajevo. Nije se SDA pozvala na Ustav kad se pravila vlast u Kantonu, ali se pozvala kad su neki drugi podijelili novac. Politika, jasno je, brigu o životu bira samo kad stranka znači život.

30.1. – Srijeda

Neće se provoditi istraga o smrti beba u Mostaru. Odmahivanje rukom mostarske bolnice, koja se trudila skriti bakteriju, preraslo je u odmahivanje ruku i u pravosuđu. Što je nama nekoliko smrti? Očito, ništa. Baš kao i svi životi. Nitko opet nije trznuo na vijest. Pa ni glasni palčevi mama na društvenim mrežama. Neki su odabrali i da je prešute. Nama je dovoljno što smo se mi rodili.

I dok nikom nije stalo do života, BiH se pravi da joj je do svemira. Zemlja, koja nije sposobna imati svoje nebo, sudjelovat će u istraživanju svemirskih prostranstava. Tko zna, možda dobijemo i svemirsku razinu vlasti.

31.1. – Četvrtak

Anel je i službeno Hrvat pa će u Domu naroda braniti interese tog naroda za kojeg je prvu bitku izborio s Razimom, koji je također kao Hrvat želio u Dom naroda.

Sad pomalo više razumijemo Bakira Izetbegovića. Naime, kad Sebiju uhvati ''ljuta'', nema šale. Pokazala je tako Seka ponovno svoje lice na press-konferenciji da, baš kao i njezina muža, ne možete pitati baš svašta. Pokazala je prva dama sarajevskog zdravstva i još uvijek prva dama u Bošnjaka svoje zube. A tek je počela.

1.2. – Petak

Stravično ubojstvo u Mostaru. U gradu u kojem odgovorni tvrde kako je, unatoč nerješivim problemima u policiji, sigurnosna situacija dobra maloljetnik je ubio maloljetnika.

Kad su se sve kockice ovog slučaja posložile, shvatili smo koliko su nam kockice društva razbacane u najcrnji mrak. Ma koliko će nekima zvučati glupo i izlizano, opet je zakazalo društvo. Da je netko svrnuo pogled na djecu koja odrastaju u uvjetima u kojima odrastaju oni što potežu oružje kao što su se nekada potezali klikeri, možda danas ne bi bilo ovih redaka.

Jasno je svima da sve manje imamo volje stati u obranu vrijednosti. Trunemo iznutra zbog truleži kojom nam posipaju živote s visoka i nemamo volje stati i ustati za drugačiji život. Kao da nas ne može dočekati isto.

2.2. – Subota

Ne prestaje kuknjava zbog financijske blokade u kojoj se našla Federacija BiH. Za predloženi proračun nema tko podići ruke pa se politička koplja lome o tome tko je kriv. Oni na jaslama, ma koliko se onima što su daleko od proračuna, isto imaju kredite, račune... ali one što nemaju ništa uopće ne zanima kako će preživjeti dvadesetak dana s kašnjenjem plaće.

Valja se sjetiti svih onih robova u ovoj zemlji koji se s kašnjenjem bore dvadesetak godina i licemjera koji su počeli govoriti tek kad se počelo grijati pod dupetom pred jaslama.

3.2. – Nedjelja

Baš kao i snijeg prije nekoliko dana, iznenadila nas je dugo najavljivana kiša. Rijeke, o kojima nitko ne brine, izbacile su iz svojih zanemarenih korita vodu i potopile opet jadnu sirotinju koja je još uvijek u programima pomoći od poplava iz 2014. godine.

Prvi čovjek civilne zaštite u Federaciji BiH izaći će dobro opremljen pred kamere i reći kako je do ljudi. A s poplavljenih mjesta dolazit će snimke na kojima nema niti jedne vreće s pijeskom niti bilo kakvih naznaka da su se oni koji gledaju u prognoze i primaju tisuće i tisuće maraka za obranu i zaštitu pripremili za vode koje nadolaze.

Naravno, još uvijek neizmoreni primjenom rezultata izbora nećemo smatrati da je ovaj dio života bitan. Naši se životi svode na papir. Bilo bi logično da se u zemlji u kojoj su pali snjegovi koje sposobnjakovići nisu mogli čistiti s cesta netko pripremi za naglo zatopljenje i najavljene kiše. No, ma tko rekao, dobro je rekao – Gdje prestaje logika u počinje BiH. Ako i nije rekao Andrić, svakako je za Nobela.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close