Pregled tjedna

Klanj(anj)e u troje

Ugašena je još jedna strana ideja o novom licu na političkoj sceni, koju ni molitve na doručcima nisu mogle spasiti...
Kolumna / Pregled tjedna | 22. 01. 2018. u 09:19 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

15.1. – Ponedjeljak

Divno je kad nam se ovako raspadnutima i jedva sastavljenima, nakon svih razmimoilaženja kojih smo se naslušali i nagledali, poruči kako je BiH buduća članica Europske unije.

Dok s jedne strane slušamo kako smo jedini napredak postigli u nazadovanju, uvjerava nas prvi čovjek Europske unije u BiH, poput kakvog zamišljenog proricatelja budućnosti, kako ćemo ući u EU. Samo nije rekao kako i kad. Jednog dana postat ćemo nešto.

Zazvučao je slično onima koji nam godinama daju obećanja, točne datume i najavljuju otvaranje vrata.

16.1. – Utorak

Jerko Ivanković Lijanović dobio je devet godina zatvora zbog mućki s poljoprivrednim poticajima. Nakon godinu i pol, koliko je trajalo suđenje, sud je presudio da je Lijanovićev tim varao na poticajima, a nekadašnji dopredsjednik Federacije BiH, dopredsjednik svoje stranke, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te zapovjednik Civilne zaštite cijelo vrijeme je govorio kako mu se namješta.

No, poljoprivreda nije, sve da je i mogla, stala u obranu Lijanovićevih tvrdnji da mu se sve podmeće zbog političkih ideja. Poljoprivreda, koja je ionako venula u zemlji koja je natopljena jedino krvlju, uvenula je još više pod Lijanovićevom gumenom čizmom jer je on uveo da se nakon ljudi i goveda moraju stranački izjasniti da im bude bolje.

Istodobno, ugašena je još jedna strana ideja o novom licu na političkoj sceni, koju ni molitve na doručcima nisu mogle spasiti.

17.1. – Srijeda

Napokon je došla. Hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović u utorak navečer čekali su na sarajevskom aerodromu, ali se ona nije, unatoč službenim najavama, pojavila. Provuklo se tek kroz pojedine hrvatske medije da je bilo riječ o sigurnosnim razlozima. Kod nas to nije zabilježeno iako, valjda, hrvatska predsjednica, kao američka učenica i saveznica, možda i zna nešto više o našoj nesigurnosti nego što to država službeno zna i može priznati.

S druge strane, njezin je posjet, iako u sjeni turskog promašaja, bio je tek papagajski nastup o tome što nam Hrvatska želi. No, dočekan je na nož u sarajevskim udrugama i medijima jer je, eto, ispala arogantna pa je dobila pismo i posvađala ožalošćene u BiH. Čak ni njezino poklanjanje žrtvama u Ahmićima nije dobilo prevelike hvale. Poklanjanje u Križančevom Selu nije ni pohvaljeno. Tamo mediji ne idu. Čak ni oni koji trube o istinama.

18.1. – Četvrtak

"Svakako. Apsolutno, Naravno. I predložio sam takvu stvar Predsjedništvu, dvojici drugih članova na početku mandata. Da napravimo tu stvar, da se poklonimo žrtvama svih strana. Nažalost ideja nije prošla, ali evo, nikad nije kasno."

Poručio je to Bakir Izetbegović na pitanje bi li se poklonio žrtvama u Križančevu Selu. Jadno je to i jeftino pranje ruku. Kad bi se netko želio pokloniti žrtvama koje je njegov narod otjerao u smrt, učinio bi to bez da ga za ruku vuku neki drugi. Problem je, dakle, opet u konsenzusu. Ne može Bakir drugu dvojicu članova Predsjedništva natjerati na zajedničko poklanjanje žrtvama za koje krivnju snose oni koje brani niti može postići konsenzus sa svojom politikom je li to zločin ili nije.

19.1. – Petak

''Na drvenim gajbama jabuka iz BiH primijećeni su tragovi prepakiranja i mijenjanja etikete. Detaljnim pregledom ustanovljeno je kako su jabuke porijeklom iz Poljske''. Tako zvuči rusko pojašnjenje zabrane uvoza jabuka iz BiH.

Naime, braća Srbi, pokušali su preveslati braću Ruse pa su im pod bratske jabuke izvezli uvezene jabuke iz Poljske. I dok je bratska ljubav prema profitu umrljala izvozno lice ionako umrljane države, ne spominju se kazne niti se češljaju izvoznici prevare.

A zamislite što podmeću nama, kad braći podmeću poljsko pod svoje. 

20.1. – Subota

Dobili smo novu lekciju iz povijesti. Tko je koga 1942. spasio u Srebrenici, tko je fašist i tko je imao najveću ulogu u otporu fašizmu. Kao da nam nije dovoljno ispiranja mozga krvlju koja se i nakon više od 20 godina nije osušila i kao da nismo izmrcvareni lekcijama i žvakanjem povijesti koja nam je pojela budućnost.

21.1. – Nedjelja

I dok bošnjački član Predsjedništva BiH pred hrvatskim kamerama govori kako BiH nema ništa protiv Pelješkog mosta i da samo želi pismenu potvrdu onoga što Hrvatska tvrdi, a to je da neće naštetiti BiH, zaokruženi intelektualci na nedjeljnom okupljanju predlažu Hrvatskoj da gradi tunel.

Znaju mozgovi u BiH da ne mogu ništa preporučiti nikome unutar svojih granica.

Kopirati
Drag cursor here to close