Pregled tjedna

Kako duboko može zaglibiti plitki mozak

Beograđani ne odustaju, Podgorica na nogama, Tirana traži ostavke. Bosna i Hercegovina nijemo promatra svoje bogove kako se učvršćuju na svojim tronovima.
Kolumna / Pregled tjedna | 18. 03. 2019. u 10:41 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

11.3. – Ponedjeljak

Bradati likovi opet su se okupili u Višegradu i opet su se digli razni dušobrižnici kako bi nas obranili od brada, ideja i prošlosti ne znajući, uglavnom, što reći o budućnosti. Svako se malo neko glasno okupljanje u BiH stavi u prvi plan, a oni tihi skupovi prolaze ispod radara.

Dok mi slušamo pametovanja o tome kako će nas bradonje uništiti, negdje izbrijani šapuću novi planovi za raspodjele fotelja iz kojih se nikada ništa ne izgradi osim budućnosti za odabrane.

12.3. – Utorak

U moru nevjerojatnih snimki koje ih gutaju internetska bespuća, osvanuo je idiotski herojski čin iz Prijedora kada zajampureni lik brani Republiku Srpsku od grba s cerade nekakve prikolice.

Golobradi ''heroj, a ne zločinac'', pokazao je čitavom svijetu kako duboko može zaglibiti plitki mozak i kako smo mi to daleko od one zemlje u koju se kunu i jedni i drugi i treći. Mozgovi su nam isprani i nitko od nas nema čiste ruke.

Pokazat će to i fotografije napadnutog na kojima se, iznad zastava koje nikako da nam dosade, umjesto lustera nalazi ogroman šmajser.

Herojski čin, čisto da se upotpuni slika jadne nam zemlje, dogodio se na mjestu otkupa sekundarnih sirovina. Prosjaci smo, a rasipamo se glupošću.

13.3. – Srijeda

Ogavne prijetnje upućene su Martini Mlinarević nakon što je objavljen da ju Željko Komšić želi na mjestu veleposlanice BiH u Češkoj. Dok se nekada slavila kao žena koja, potpisana, svima može reći sve, odjednom se promijenila ploča pa su oni koji su je slavili zatražili da se razapne.

Tako to biva kod onih što se kunu u biblijska nečinjenja drugom što ne bi da drugi učini. I tu se krug zatvara. I oni što im čine, sjede često u prvim redovima, ali se njima neće sasuti strašne želje kakve su se sasule Mlinarević. Amen.

14.3. – Četvrtak

I mrtvi napuštaju mrtvu Bosnu i Hercegovinu. Tijelo Davida Dragičevića premješteno je u Austriju bez da je, nakon godinu dana, stigao ikakav odgovor zašto se i kako ugasio mladi život. Životi i smrti nemaju odgovora u zemlji bez života i dogovora.

Novi skandal potresao je bh javnost. Navodno su hrvatski obavještajci željeli naoružati selefije u BiH. Sve je krenulo iz medija, pa je ministar potvrdio da je čitao i čuo i ona je sve krenulo s rekla-kazala. Toliko o tome koliko smo ozbiljna zemlja neobaviještenih obavještajaca i u kojoj se najteže stvari razvlače po medijima umjesto da ih daleko od očiju javnosti uspješno riješe oni koje plaćamo.

Istodobno, hrvatski je premijer Andrej Plenković poručio iz Neuma kako će, nakon što su Hrvati u BiH Hrvatskoj čuvali leđa, sada Hrvatska Hrvatima u BiH čuvati leđa. Iako bi bilo dobro da nam netko sačuva glavu.

15.3. – Petak

Kako je ozbiljan ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kad su u pitanju ozbiljne stravi, koje zaslužuju malo više od kafanskog pristupa, govore i njegove izjave nakon svjedočenja u Tužiteljstvu.

Kaže Mektić da je čuo i da je vidio fotografije. Prvi čovjek sigurnosti izjavio je ono što je mogao izjaviti svatko tko je kliknuo na objavljeni tekst. Sigurni smo da nismo baš sigurni.

16.3. -  Subota

Beograđani ne odustaju, Podgorica na nogama, Tirana traži ostavke. Bosna i Hercegovina nijemo promatra svoje bogove kako se učvršćuju na svojim tronovima.

17.3. – Nedjelja

Opet su nam predvidjeli rat. Ako se nešto ne promijeni, a vidimo kako se slomismo od promjena, opet ćemo zapucati. Kaže to jedan od bivših visokih predstavnika, koji nas je gledao s visoka i držao za nisko, i koji neće snositi nikakvu odgovornost što smo, i kad smo htjeli zaplivati prema promjenama, dobili po ušima i nastavili se utapati.

Bosnom i Hercegovinom, jasno je svima, nikada još nije upravljala Bosna i Hercegovina.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close