Pregled tjedna

Jedan tata, maslina i propala sezonska sniženja

Maslina u Hercegovini je neobrana jer nema nikog da je bere. Slušamo još jednu kuknjavu o tome kako nitko neće da radi dok istovremeno slušamo kuknjavu kako nema posla. Pa ni za Bakira.
Kolumna / Pregled tjedna | 26. 11. 2018. u 09:54 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

19.11. – Ponedjeljak

Stav građana BiH o napretku nikada nije bio lošiji, pokazalo je jedno istraživanje. Dakle, napredak nikada nije bio lošiji odnosno, nikad ga manje nije bilo. Ma što govorili ovi što u suzama napuštaju fotelje.

Raja sa biroa uveseljava narod tražeći posao Bakiru Izetbegoviću. Za to vrijeme, maslina u Hercegovini je neobrana jer nema nikog da je bere. Slušamo još jednu kuknjavu o tome kako nitko neće da radi dok istovremeno slušamo kuknjavu kako nema posla. Pa ni za Bakira.

Zato bi, s poslom i bez posla, prosječna plaća u RS trebala skočiti na 1000 KM. To je, naime, jedino pamtljivo obećanje nove predsjednice RS-a.

20.11. – Utorak

Dodik je obećao da neće raditi štetu, Džaferović je tlapio o zajedništvu a Komšić obećao da će raditi u interesu Hrvata. Vrlo brzo ćemo ugledati nove štete, nove dokaze da će zajedno biti još teže a Komšićeva korist narodu kojeg predstavlja bi, valjda, bila da je ostao beskoristan na političkoj sceni.

Zasjelo je, naime, novo Predsjedništvo BiH. Čović se, najvažnija je vijest s novog ustoličenja, nije pojavio da bi predao fotelju. Dva prva čovjeka u Hrvata izgleda da se sastaju samo tajno.

Sastanak Bakir Izetbegovića i Nermina Nikšića završio je još jednom pljuskom čelniku SDA. Neće SDP u blok iako je Izetbegović u trgovini polijepio sezonska sniženja.

21.11. – Srijeda

Šlag na bh cirkus nanio je još jednom Milorad Dodik rekavši kako će kao predsjedatelj Predsjedništva BiH svijetom putovati s putovnicom Srbije. Čini se kako će se više nego ikad rad Predsjedništva svesti samo na kašalj poslije velikog dizanja prašine.

A dok se oštre jezici oko toga kako BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, tupe se pogledi u daljini nakon nove objave da će građani iz BiH lakše do posla u Njemačkoj. Sa sve lakšim odlascima, BiH uistinu neće biti ničija.

Napadnuto je školstvo u Mostaru. Jedan je roditelj, navodno zaposlen među nedodirljivima u nekoj instituciji, održao verbalnu pa potom i fizičku lekciju učiteljici jer se loše ponašala prema njegovoj kćerki. Svi, valjda zbog radnog mjesta čitača lekcije, šute ili jedva progovaraju. Odavno je ovo društvo rezervirano za nedodirljive tate, one koji šute i svu njihovu djecu.

22.11. – Četvrtak

Ipak ništa od bijelog kruha. Tiho je prošla vijest o porazu pregladnih foteljaša. Zato je s puno galame dočekana rasprava u Bruxellesu o BiH. Moglo se tamo čuti kako je Turska imala prste u izboru članova Predsjedništva. Potom su se krenuli lomiti prsti.

Mostar je prošao u drugi krug borbe za europsku prijestolnicu kulture. Krugovi u koje je Mostar upao, pričekat će da splasne oduševljenje.

23.11. – Petak

Zakačila se država oko kačenja zastave RS-a pred Dodikovim vratima u Predsjedništvu. Zakačila se država i oko vijenaca povodom Dana državnosti. Dva člana Predsjedništva slave i kače vijence i pokazuju kako se, unatoč glumljenjima, ništa ne mijenja u zemlji.

Zato se mijenjaju upozorenja Aluminiju. Svakog sata ostaju bez struje po nekoliko minuta. Igra prekidača i živaca nastavlja se uz puno šutnje onih koji bi trebali govoriti.

24.11. – Subota

Dok Kosovo pokazuje carinske zube, a mediji u Srbiji kuhaju kao nikada do sad, ni BiH se ne da. Objavljeno je kako je BiH prepuna obavještajaca iz Srbije i da se sprema tko zna šta. Miriše sav tisak na barut, a klikovi na krikove devedesetih.

25.11. – Nedjelja

BiH se posvađala oko vojske na proslavi Dana državnosti. Poludržava proslavila je polusvečanostima poludan poludržavnosti. Za to vrijeme, švicarski glasači odbili su inicijativu o prirodnom rastu stočnih rogova.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close