Pregled tjedna

Ima li malina poslije ustaša?

Pročešljani su začešljani. Istražitelji su izuzeli dokumentaciju iz Federalne uprave civilne zaštite i iz Srebrene maline. Samo da dokumenti ne poispadaju putem.
Kolumna / Pregled tjedna | 11. 05. 2020. u 10:07 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

4.5. – Ponedjeljak

Tužiteljstvo BiH, koje je prije pandemije najavilo kako će veliki padati, preuzelo je slučaj nabavke respiratora. U sjeni malina, cure informacije kako se lovilo u mutnom na svakom koraku. Oprema je nabavljana i od trgovaca gorivom.

Na europski put stao je Željko Komšić. HDZ BiH kaže kako neće koračati tim putem dok je Komšić u Predsjedništvu. Komšić je, za razliku od skandala s respiratorima, progovorio.

Usvojen je korona-zakon u Federaciji BiH. Nitko, kažu, neće biti zadovoljan.

Policija je prekinula korona-zabavu. Osuđuju se uglednici koji su zapjevali. Policija razbija pogrešne skupine.

5.5. – Utorak

Pročešljani su začešljani. Istražitelji su izuzeli dokumentaciju iz Federalne uprave civilne zaštite i iz Srebrene maline. Samo da dokumenti ne poispadaju putem.

Solak je skrušeno rekao kako daje mandat velikog kriznog vođe na raspolaganje. Traže se ostavke i padaju suspenzije zbog zabave u Sarajevu. Cure informacije o drugim korona-dernecima. Neprijatelji se ubijaju snimkama okupljanja u vrijeme kad se ne okuplja. Šteta što se ne mogu razotkriti sva okupljanja koja su nas dovela tu gdje jesmo.

Cure i novi slučajevi spornih nabavki. Nabavljanje opreme u jeku pandemije nalikuje na popis kućnih potrepština: maline, kolači, namještaj, gorivo... Država će zato napraviti komisiju koja će pratiti što se kupuje. Tko će pratiti komisiju, ne zna se.

Visoki predstavnik, koji se još nije ispričao Mostaru jer mu nije želio čestitati ulazak u finale za titulu europske prijestolnice kulture, kukao je zbog Mostara pred UN-om. A hoće li Mostar birati, još se ne zna. Izbori će se održati, a hoće li galamdžije s društvenih mreža promijeniti ovaj svijet, pokazat će listići.

6.5. – Srijeda

I dok se o Mostaru govori pred svijetom kao o slučaju, iz mostarskih utvrda curi kako se muti s raspodjelom poslova. Naime, po nekakvim neviđenim pravilima, a mimo svih pravila, gradski oci raspoređuju službenike po odjelima kako bi ih kaznili ili nagradili. Naravno, odluka se može donijeti samo uz Gradsko vijeće, ali se Mostar time pravda samo kad mu zatreba – dozvole, poslovi, potpisi i nabavke mogu i bez Gradskog vijeća. Mostarci su ionako navikli da im se svašta radi.

Toliko uzdizani zagrebački summit o Zapadnom Balkanu – kao da postoji Južni ili Sjeverni Balkan – nije donio ništa novo. Put BiH nije se ni spomenuo. Valjda jer ovakva BiH nema nikakvog puta.

7.5. – Četvrtak

Ministar je spreman otići iz fotelje zbog zabave u Sarajevu. Javili su se Kinezi koji su poslovali s malinama i pozivaju se na prijateljstvo. Respiratore smo kupili za dvostruko više novca nego što su ponuđeni Srbiji. Slijepci se i dalje pozivaju na '92. ponavljajući svojoj djeci lekcije kako je bolje da nas krade i budalama pravi netko naš nego netko njihov.

BiH je odlučila pripremati pripreme za europski put, a onima kojima se da čitati pred očima je zaboravljena imovina političara. Tako, recimo, oni koji se kunu u veliku ljubav prema ovoj zemlji, zaboravljaju prijaviti da su u jednom danu kupili četiri stana. U jednom danu nečija četiri života...

8.5. – Petak

Ušućene stranke počele su se opet šamarati slovima oko Mostara. U Mostaru su se pak susreću šefovi stranke i Grada. Dragan Čović, koji je ranije mostarskom gradonačelniku poručio kako se mora osvijetliti svaka rupa u gradu, rekao je Ljubi Bešliću kako se mora očuvati svako radno mjesto u gradu. Valjda ona koja su ostala radna nakon silnih otkaza koji čekaju Vladu HNŽ-a da posljednja u državi usvoji korona-zakon.

Zato vrijeme cure faksimili sa sastanaka i Bešlićev način upravljanja gradom: ''Pošteno je reći da se nije stiglo uraditi i pripremiti, a ne da se ne zna''.

Fahrudin Solak nije osumnjičen, Fikret Hodžić uspio je dignuti novac s računa prije blokade, dokumenti se vrte u rukama istražitelja pa se slobodno može udariti po davno najavljenom događaju.

Tako se u Sarajevu, misle tako najglasniji u njemu, ne smije održati misa za stradale na križnom putu i u Bleiburgu. Naime, navikli smo da se u BiH određuje tko, kome i koliko može biti žrtva i da se, po potrebi, a dok nam se raspada budućnost, razvlači isprana prošlost.

Da nema političke galame, bila bi to misa za sve one koji su stradali misleći kako ih čeka poštena predaja saveznicima. Ovako, ispada da se slave zločinci iako su se tadašnji zločinci, baš kao i ovi naši friškiji, posakrivali i pobjegli.

9.5. - Subota

Ne može se plakati nad sobom, izvlačiti '92. kad se kupuju respiratori, mantrati kako se toliko zlo nikome ne smije desiti, a onda površno pravdati tolike bleiburške smrti. Tim gore, jer se klikće nekim drugim herojima iz nekih drugih sijanja smrti. U zapjenjenim priopćenjima iza kojih se skrivaju svi sadašnji grijesi, brišu se činjenice kao recimo ona da je među žrtvama bilo veliki broj paćenika iz naroda koji pere i ispire povijest, a koji nas kao brani od nas samih.

Bitno je da se maline, MMF i političke smicalice bacaju u sjenu. Pokazao je i Izetbegovićev lapsus o vladavini ustaša Sarajevom u ono vrijeme dok je on bio u trezoru kako je bitno samo da se priča ako se priča protiv drugog.

Jer, Bosna i Hercegovina, koja sama sebe laže da je korak bliže Uniji, koja svoja stada laže da misli na njih, zemlja je u kojoj je najvažnije poniziti druge a svoje uvjeriti da su na pravome putu.

Upravo zato će nam svi putevi završavati u kolonima, ali nitko za nas neće smjeti moliti osim odabranom bogu.

10.5. – Nedjelja

Spominje se normalizacija života. HDZ se, recimo, zalaže za otvaranje kafića. Politika se miješa u ugostiteljstvo iako je, budimo pošteni, ugostiteljstvo jedino čime se politika zna baviti.

U sjenama velikih galama pucaju koalicije, skrivaju se tenderi i velike mućke, sakrivaju istine o virusom zaraženim elitama i smišlja najbolji način kako zagristi veliku pošiljku MMF-a.

Plitkima je za to vrijeme bačena kost prošlosti čija slova mnogi žele oprati kao što peru brojeve.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close