Pregled tjedna

Guta se, guta

Mostar je na tek dovršenom projektu dobio još jednu rupu. Građani gledaju kako im se pred očima raspada milenijski projekt. Odgovorni, kao i obično, šute, a izjave ako se i dadnu skrivaju se po medijima kao namješteni tenderi.
Kolumna / Pregled tjedna | 02. 07. 2018. u 09:45 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

25.6. – Ponedjeljak

Instant sapunica u mostarskom Aluminiju je završila. Direktor je smijenjen, policija se ograđuje, sindikat bi opet štrajkao. Glas nije pustila jedino Vlada Federacije.

Nekoga bi možda bez glasa ostavio podatak da zenički gradonačelnik i njegova supruga imaju bogatstvo teško tri milijuna KM. Nekoga, ali ne i nas. Mi smo navikli da oni imaju a mi nemamo. Fuad Kasumović tek je medijima rekao da sve nabrojano nije istina, mediji su ponovili da je istina i tu priča prestaje.

A nije ni da građani BiH nemaju. Nažalost, nemaju za ono za što ima Kasumović, ali imaju 8,6 milijuna maraka za antidepresive. Guta se, guta.

26.6. – Utorak

Hrvatsko biračko tijelo u BiH slavljem zbog pobjede hrvatske reprezentacije nad Islandom izbrisalo je upitnike oko navijačkog putovanja člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića u Rusiju. Mediji povlače pitanje tko je put platio. Neki, kojima se da pamtiti sve prodaje magle, postavljaju pitanje tko je to, ako ne mi, platio put Bakiru Izetbegoviću na sastanak s turskim predsjednikom s kojeg nikada nije odaslano službeno priopćenje. Oni, koji se ne zamaraju više maglama, odmahnuli su rukom. Sve je ionako predizborno natezanje, a ne želja da bude nešto pravednije i bolje.

S druge strane, BiH je u vrhu po pušenju u svijetu. Jedan stanovnik ove zemlje popuši 1767 cigareta dnevno. Puši se, puši.

27.6. – Srijeda

Mostar je na tek dovršenom projektu dobio još jednu rupu. Građani gledaju kako im se pred očima raspada milenijski projekt. Odgovorni, kao i obično, šute, a izjave ako se i dadnu skrivaju se po medijima kao namješteni tenderi.

Javni servis u BiH dobit će tehničku injekciju. Svjedočio je tome i član Povjerenstva za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije Doma naroda PSBiH Mario Karamatić. Isti onaj koji je najčešće i najglasnije galamio protiv tog servisa. Ipak je tihi rad u povjerenstvu važniji od galame.

Nismo dugo čekali da odlazak ljudi iz BiH postane predizborna sprdnja. Onima koji su pred slovenskim veleposlanstvom čekali u redu za vize mladi SDS-a dijelili su povratne karte. Prodaju pod bubrege, prodaju.

28.6. – Četvrtak

Jedna od zadnjih odluka pred kupanje i sunčanje ministara u Vladi Federacije je nabavka službenih automobila za milijun maraka. Čak i oni, koji iz lažne opozicije vrebaju svaki potez aktualne vlasti, šute. Nadaju se, valjda, da će i oni zasjesti jednom na pomno odabrana sjedala.

Istodobno, zamazala je Vlada uši podanicima da će u tri godine uložiti 14 milijardi u razne projekte. Više razne, nego projekte.

A na listi SDA za federalni parlament našla se Sebija Izetbegović. Sjeda se, sjeda.

29.6. – Petak

Objavljeno je kako pet sati dnevno građani BiH gledaju televizijske serije. Možda se u tome krije to što nemamo nikakve veze sa stvarnošću.

A sa stvarnošću, barem onom boljom, nema veze ni čelnik Demokratske fronte čija se predizborna kampanja svela na zapjenjena optuživanja svega i svakoga za ugrožavanje države. Tako je paranoično priopćio kako će u BiH izbiti rat jer policije obnavljaju oružje. Naravno, rat može spriječiti samo to ako Komšić pobijedi na izborima. Doduše, neki misle da rat samo tako može i početi. Zvecka se, zvecka.

30.6. – Subota

Dva nogometna velikana spakirala su istog dana kofere i oprostila se od Prvenstva u Rusiji. Nije veličina što je nekad bila.

A veličina nemara oko mostarskog asfaltiranja koje zijeva istražit će se. Najavio je to mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić rekavši kako smatra da nije riječ o velikom propustu. Vrijeme je i da, umjesto građana, malo i odgovorni budu u rupi do grla. Popušta se, popušta.

1.7. – Nedjelja

Milorad Dodik će zbog uhićenja Hrvatske osumnjičenog za zločine u logoru Manjača propitati ljubav s Hrvatima u BiH. Sve glumljene ljubavi su tužne.

Brojke oko gutanja antidepresiva mogle bi biti narušene nakon lutrije hrvatskih i danskih penala. Slike navijačkih slavlja prolaska hrvatske reprezentacije među osam najboljih na svijetu lijepe se na Mrežu. Najveselije je u Irskoj. Veseli se, seli.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close