Pregled tjedna

Glatko odbijena budućnost

Samo naivni vjeruju da se u Mostaru pričalo jedino o politikama u regiji. Valjalo se dogovoriti kakav će se stav zauzeti po pitanju poteza malo većih igrača od onih kojima je adut ili šuplja priča ili šuplja šutnja.
Kolumna / Pregled tjedna | 12. 03. 2018. u 09:46 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

5.3. – Ponedjeljak

Nije nitko planuo nakon što je i službeno potvrđeno da će sarajevska policija kupiti ''policijsko, obrambeno oružje'' za 1.150.000 KM. Kanton Sarajevo će se tako naoružati sa skoro jednakim iznosom kao policija Republike Srpske o čemu se prilično galamilo.

Ništa u našim rukama nije jednako teško. Ni krv, ni oružje ni istina.

6.3. – Utorak

Mostar se iz bezizbornog slučaja na trenutak pretvorio u centar regije. Spustili su se lideri Srbije, Hrvatske i BiH u grad na Neretvi kako bi održali još jednu predstavu za javnost. Ponuđeno je da se usvoji moratorij na tumačenje prošlosti, ali je glatko odbijen. Kao što je glatko odbijena i budućnost. O čemu bi onda pričali bezidejni lideri koji na prežvakanoj prošlosti još uvijek zbijaju temelje za jedinu stvar o kojoj razmišljaju u budućnosti – kako zgrabiti novi plijen što donosi novac i savezništva za nastavak vladanja.

Samo naivni vjeruju da se u Mostaru pričalo jedino o politikama u regiji. Valjalo se dogovoriti kakav će se stav zauzeti po pitanju poteza malo većih igrača od onih kojima je adut ili šuplja priča ili šuplja šutnja.

7.3. – Srijeda

Manje od 10 posto odraslih osoba u BiH sudjeluje u nekom obliku formalnog ili neformalnog obrazovanja. Porazne su to brojke za zemlju koja je pokupila svu pamet svijeta.

S druge strane, porazne su i brojke od 5.332 umrle osobe na biračkim popisima. Mrtvi nam opet valjaju da dižu ruke za sudbine živih mrtvaca koji se ne obrazuju.

8.3. – Četvrtak

Dan žena. Pohrlili su političari, svjesni da u izbornoj godini moraju biti svakom loncu poklopac, čestitati damama dan kad se kofol misli samo na njih. Ostalim danima se psuju u redovima pred blagajnama u kojima, zarobljene, nemaju nikakva prava.

Čak je i bošnjački član Predsjedništva BiH i muž prve dame zdravstva u Bošnjaka, nespretno rekao u kakvom su to stanju žene. Obično, kaže Bakir Izetbegović, žene u BiH rade dva posla.

9.3. – Petak

Strašno zvuči presuda od deset godina zatvora i 12.000 KM kazne za korupciju. Prilično ozbiljno zvuči naše pravosuđe i odlučno da sasječe korupciju pogotovo jer se u slučaju radi o uzimanju od 20 do 700 KM tijekom žmirenja na carini.

Radi se i o impresivnih 70 točaka optužnice. Ali, da su optuženi, njih petorica u svih 70 slučajeva uzeli 700 KM, prikupili bi 49.000 KM.

Iako je, dakle, za svaku pohvalu borba protiv uzimanja novca, nesavjesnog rada u službi i svih umotanih definicija za pljačku, malo je licemjerno oštriti zube na carinicima, kad ima onih što drže svu robu u rukama i puno više od 49.000 KM u džepovima.  

10.3. – Subota

Svaki pripadnik Armije RBiH može dopustiti da mu se karton iz registra branitelja javno objavi s tim da ''mora potpisati izjavu kojom dopušta da se podaci iz njegovog kartona mogu javno objaviti''.

Rekao je to federalni ministar branitelja Salko Bukvarević nakon što je objavio da su imena 119.110 osoba, koji su registrirani kao pripadnici Armije BiH u Tuzlanskom kantonu, dostupna institucijama i braniteljskim udruženjima.
Dakle, problem je riješen. Neka pravi borci Armije dadnu dozvole za svoje imena pa ćemo riješiti problem.

11.3. – Nedjelja

Izgurao je Milorad Dodik SDA iz Srebrenice. Dobio je odlikovanje u krvlju natopljenom mjestu bez glasova Bošnjaka. Okitio se titulom i otvorio vrtić i tvornicu uz osude i novi pohod utabanom putu sukoba i podjela.

Oni o kojima, uz igranje smrću tisuća ljudi za jeftine poene, slušamo kako nemaju pekare i kioska, ostavljeni su stvarnom životu. Nakon gašenja političkih reflektora i svjetala kamera, život se spušta nad Srebrenicu, jednako težak kao svi zanemareni životi u BiH. I pušta grad, kao svi gradovi u zanemarenoj BiH, da o njemu priča tko šta hoće i kiti se čime hoće.

A život iza svjetala je životarenje i smrt u sjenama okićenih. Na svim stranama.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close