Pregled tjedna

Federacija BiH, uz Neretvu, u malom

Zemlja ''podvojena i nasljedno opterećena shvaćanjima'', napisa Andrić davno prije korone, ali u vrijeme i o vremenu manjih društvenih bolesti nego što su to ove sad.
Kolumna / Pregled tjedna | 20. 04. 2020. u 10:09 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

13.4. - Ponedjeljak

Požari iznenađuju naše službe baš kao što ih iznenadi snijeg na cestama zimi.

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kaže kako nitko od 25 tisuća radnika u 27 poduzeća na koje pazi Vlada Federacije neće ostati bez posla.

Sa zavoda za zapošljavanje dolaze brojevi koji kažu kako Vlada priča bezveze i kako joj je jedina strategija umotavanje. Valja se sjetiti antologijske izjave Fadila Novalića da otkazi nisu otkazi nego smanjenje broja uposlenih. Valja se sjetiti i Novalićeve maske i toga da ćemo disati na respiratore iz Novalićeve firme, kojem nitko u zemlji ne može dati dozvolu za upotrebu.

14.4. - Utorak

Iako je Fadil Bez Maske govorio kako zasluge pripadaju građanima, Vlada je ipak preuzela zasluge na uspjeh na kojem je čestitao WHO.

Onda je ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača rekao da su prošlog tjedna ''obradovali naše penzionere''. Nikome nije jasno čemu tolika radost što su starcima na rubu socijale dali ono što im ionako pripada. Drljača je nesvjesno otkrio kako Vlada Federacije ima kratke noge pa je, dok Novalić umotava nezaposlene, rekao da će svi nezaposleni dobiti novac s biroa. Zašto Vlada sprema novac nezaposlenima ako nezaposlenih nema i ako ih neće biti?

Federalni zastupnici će umjesto 900 KM naknada dobivati samo dvije marke. Možda su zato u opticaj izbačene nove kovanice.

Jedino Vlada HNŽ-a od svih kantonalnih vlada voli i poštuje Federaciju BiH. Ispada to tako jer su sve druge vlade na nižim razinama donijele odluke i mjere kojima će malo primiriti uznemireno gospodarstvo. Samo Vlada HNŽ-a, mjesec dana nakon virusne krize i zatvaranja onih koji pune proračun, uporno tvrdi kako će čekati da mjere donese Federacija.

Šta ti je ljubav i šta ti je Federacija BiH, uz Neretvu, u malom.

15.4. – Srijeda

Premijer Federacije BiH uručio je zahvalnicu 14-godišnjem dječaku koji je umjesto države gasio požare! Toj i takvoj državi, u kojoj jedva zamaskirani likovi djeci uručuju zahvalnice jer obavljaju posao starijih, najbolje bi bilo da izgori. Onima koji ne vide da curi u silnim proračunima kao iz pohabanih vatrogasnih crijeva, nije palo na pamet da je dječak prekršio mjere kojima se hvale Novalić i novalići, Solak i solačići jer je umjesto spremne države i online nastave pohrlio spasiti šumu o kojoj zahvalna vlast ne brine.

Utješno je što se Solak sjetio firme od koje su naručeni respiratori, ali je jadno da nitko nije stavio upitnik nad navode da se zaštitna oprema bolnicama kupuje od trgovine namještajem.

Nakon Novalićevog respiratora, stiže domaći lijek protiv korona virusa. Nezakonito izreklamiran, preko državne novinske agencije, lijek je blizak SDA i nema nikakvih dokaza da liječi. 

16.4. – Četvrtak

Imamo 21.360 umotanih. To su oni koji su dobili otkaze, ma koliko ih god ih Novalić i ekipa iz sjene Stožera, nazivala smanjenjem broja uposlenih.

Vlada Federacije odlučila se zadužiti na 32 godine. Dječak koji je gasio požar u Konjicu kao heroj sada je siguran o kakvom osiguranom djetinjstvu je pričala Sebija Izetbegović kad je prodavala šuplju priču i brizi velike prve mame.

Siguran je što će raditi do 46 godine. Ako mu do tada dadnu da napusti četiri zida osim kad umjesto nekupljenih aviona glasi vatru.

17.4. – Petak

Ne treba u vrijeme glumljenog sveljublja i suosjećanja zbog korona virusa sakrivati licemjerje koje godinama vrije u ovoj zemlji i naslijeđeno uvjeravanje masa u jedino svoju ispravnost.

Dok se iz Sarajeva orilo kako Zagreb nije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu jer se zamjeralo na pomoći od 100.000 KM gradu pogođenom potresom, nije se zaorilo što Novi Pazar nije u Kantonu Sarajevo.

Mi, čini se, moramo vagati i kako ćemo biti dobri u tuđim mukama, a ne možemo izvagati dobrotu u zajedničkoj muci.

Zemlja ''podvojena i nasljedno opterećena shvaćanjima'', napisa Andrić davno prije korone, ali u vrijeme i o vremenu manjih društvenih bolesti nego što su to ove sad.

18.4. - Subota

Nisu ispali iz forme. Ako se netko prepao da nećemo slušati stare ratove priopćenjima, koja redovito dođu nakon potpisanog zajma, prevario se.

Zakuhali su opet oni što najviše vole BiH i oni što najviše vole sebe. Milorad Dodik ponavlja kako od BiH nema ništa, a glavni skakači za ljubav prema BiH skočili su na samoizolirane noge. SDA i DF, koji su ljubav pokazali blokiravši sve zbog najdubljeg džepa među kantonima, rekli su da će prije nestati RS nego BiH. Isprosipali svu ljubav i ponovno se zatvorili u svoja mala carstva.

Do tada ta država, koja raspadnuta nikako da se sastavi, svojim građanima naplaćuje trostruko višu cijenu prijevoza da ih vrati svojim domovima iz inozemstva, a građani neraspadnute države skrivaju kolika su sirotinja pa humanitarna udruženja dijele diskrecijske obroke.

Mi, blentavi i raspadnuti, uvijek se sramimo istine. I kad smo gladni, i kad volimo zemlju.

19.4. - Nedjelja

Neradni dan u zemlji u kojoj mnogi ni radnim neće skoro na posao.

Nema tko što reći na informacije o virusu na još jednom odjelu mostarske bolnice. Javnosti je valjda sada jasno kako izgledaju pressice koje ih do sada nisu zanimale, ili ih nije bilo i možda jasnije kako je teško dobiti odgovor a da nije umotan u partijski celofan.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close