Pregled tjedna

Država se raspada

Statistika kaže kako građani više nemaju sredstava za život od prvog do prvog. Uskoro neće imati ni za od prvog do drugog.
Kolumna / Pregled tjedna | 22. 03. 2021. u 09:14 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

15.3. – Ponedjeljak

U kakvim smo aljkavim rukama ponovno nam potvrđuje ''vrh'' koji muku muči s nabavkom cjepiva. Nitko krizni stožer ni vodstvo Federacije BiH, koji je sam od sebe kriza, ne šljivi dva posto. Čak ni oni kojima se nudi posao nabavke doza u koje se uzda čitav svijet. Čini se da su na svim stranama strahovi od dokumenata koji kod nas redovito potvrđuju kako aljkave ruke znaju samo oko džepova.

Fadil Novalić ostat će prvi čovjek Federacije i nabavke, kaže sud. Tko bi to još u ovakvom trenutku preuzeo kaos u kojem samo Novalić ne vidi probleme.

Bakir Izetbegović, valjda čuvši kako će Milorad Dodik svojem stadu uručiti po primjerak sporazuma o fizičkom prestanku rata iz Daytona, zatražio je od visokog predstavnika original tog dokumenta. Zemlja, koja se toliko kune u taj papir koji se iz nepresušne role izvlači kako je kome nužda, još nije načistu sa sobom, ima li taj papir ili ne. Bitno je narodu dati papira. I papir se može jesti.

Čovjek koji čuva spomenike u BiH, razorio je riječima ono u što se institucija kojoj je na čelu kune. Za slabljenje SDA krivi su potomci radničke klase i miješanih brakova, misli Faruk Kapidžić, koji sigurno misli lijepo i o ''miješanim'' i ''tuđim'' spomenicima koje štiti. 

16.3. – Utorak

Federacija BiH, glumeći ozbiljnost, obustavila je cijepljenje cjepivom koje je dobila u milostinji srbijanskog predsjednika. Eto, entitet slijedi svjetske trendove pa čeka da svijet kaže kakvo je to cjepivo kojim smo primorani cijepiti šačicu ljudi.

Drugu šačicu cijepit ćemo sadakom iz Turske u kojoj je gorostas Milorad Dodik bio maleni političar Turskoj bitne zemlje. Veliki državnik Dodik nije se znao ni okrenuti državnički na dočeku kod sultana kojem drugi dio Predsjedništva rado iznajmljuje glavni grad za predizborni skup. Zato je Dodik državnički zakitio harmoniku.

Bračni par koji glumi svađu zatražio je od građana ove zemlje malo pozitive. HDZ BiH i SDA na još jednom podnevnom sijelu u Mostaru izašli su s priopćenjem kako će se dogovarati i da bi, ako se narod upristoji i prestane biti namrgođen, dogovor mogao i pasti.

17.3. – Srijeda

Koliko je država ozbiljna pokazuje i to da su se djelatnici Ustavnog suda, najvažnije institucije u državi, ili barem one koja bi to trebala biti, cijepili su susjednoj državi.

"Iskustvo me uči da u BiH ništa ne može za dva dana kako se dogovori, jer da se tako može uraditi ranije bi se uradilo'', utješio nas je Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH. Cjepivo, naime, nije miješanje u unutarnja pitanja druge države.

Dodik, kojeg je u Ankari okretao Erdogan, po povratku se okrenuo na staru stranu pa je opet rekao kako se trebamo mirno razići.

Kaže Dodik kako ne misli na rat: ''Nama je na meti mir''. Dodik će, dakle, upucati mir. Ako ga opet ne okrenu.

Godinu je dana kako nam je ušao sazad. I ne izlazi.

18.3. – Četvrtak

Federacija, kao loš đak-prepisivač, osluškuje što to radi svijet pa je s ponosom rekla kako nastavlja s cijepljenjem. Za to vrijeme, nespretni premijer, kaže kako se cjepimo moglo nabaviti prije, ali da nisu htjeli.

''Da smo mi htjeli glumiti državu mi bismo cjepivo nabavili u prosincu", kazao je Novalić. Doduše, Novalić, je rekao u decembru, ali je svejedno jadno da se vlasti ne da ni glumiti vlast.

Država glumi da je država i da se ne raspada.

Kako nitko ozbiljno ne shvaća Novalićevu razinu, tako nitko ne doživljava ni državne mozgove. Naime, iz Mostara s još jednog od bezbroj sastanaka ''tri strane'' poručeno je mlitavo, kako to samo pregovarači trojke mogu, da je BiH ispunila šest od 14 uvjeta koje joj je zadala Europska unija. Nitko nije rekao kojih šest. Niti koga zanima.

Ljutita Demokratska fronta opalila je po konferenciji na kojoj se, nekome, priča o preustroju BiH. Samo što je stranka koja kofol brine o svakom pedlju ove zemlje promašila metu. Objavili su kako su ljuti zbog konferencije u Mostaru. A konferencija, nekome, održala se u Neumu. Dokaz je to da je patriotizam, ovakav kakav se njeguje kod nas, ustvari laprdanje i promašaj.

S konferencije je vječno optimistični Dragan Čović poručio kako ćemo brže do cilja iako nisu svio sigurni o kakvoj utrci se radi. Jer netko je, u ime svih nas, svoje ciljeve već ostvario.

19.3. – Petak

Opet preko nas. Rusija protiv BiH u NATO-u, domaći koneskačemrziBosnu skakači protiv unutarnjih i vanjskih neprijatelja. One, preko čijih se leđa lupaju strategije, nitko ništa ne pita. Možda bi građani, narodi, ostali i preostali u savez spavača. Spavanje nam najbolje ide.

Biserna ministrica Turković, kojoj lijepe skandal za skandalom, pretvorila je cjepivo u Đeknu. Doći će, a kad će, ne znamo. Bitno da se nešto priča.

Statistika kaže da je najbolje raditi u bankama, elektroprivredama i telekomima. Znaju to i glasači.

Policajac je dobio godinu i pol zatvora jer je uzeo 50 KM za kavu. Nije ju popio. Borci protiv korupcije mažu oči. Sebi.

20.3. – Subota

Statistika kaže kako građani više nemaju sredstava za život od prvog do prvog. Uskoro neće imati ni za od prvog do drugog.

Stiglo je proljeće. Stručnjaci su, pisalo se tim povodom, otkrili kako već dvadesetak godina proljeće dođe dan ranije jer postoje dvije različite metode za utvrđivanjem početka i kraja godišnjih doba - meteorološka i astronomska.

Mogli bismo imati još jedan dupli praznik u BiH.

21.3. – Nedjelja

Bakir Izetbegović bio je uvodničar kruga koji se vrti a da nema ni zaplet ni rasplet. Samo uvode i uvodničare. Uveo nas je Mali Princ u novo prosipanje pameti i potvrdu da se ovdje nikad ništa riješiti neće. Rastavio je Ratnik Iz Trezora ZAVNOBiH na proste faktore i konstitutivnost tako da sve ono na čemu počivamo možemo pobrisati Bakirovom gumicom i ustrojiti zemlju kako Očev Sin to želi.

I dok nas Bakir uvodi u zaplet bez raspleta, objavljeno je kako je BiH u zadnjih sedam godina godišnje gubila 45.000 stanovnika. Unija za održivi povratak, koja je valjda izgubila smisao pa broji odlaske, izbrojila je da je u zadnjih sedam godina iz BiH otišlo 315.000 ljudi. Puno je to glasova.

Za one koji već dvadesetak godina tapkaju na istom mjestu, stiglo je proljeće. Cjepivo još nije.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close