Pregled tjedna

Brojevi su važniji od slova

U zemlji neprebrojanih nezaposlenih, netko je prebrojao da će nestati 3.000 rudara. Nitko neće da kopa osim onih što nas ukopavaju.
Kolumna / Pregled tjedna | 11. 01. 2021. u 10:04 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

4.1. – Ponedjeljak

Optužnica u aferi respiratori je potvrđena. Unatoč tome, vrh Federacije ostaje na vrhu i, unatoč optužbama da su varali, u rukama im ostaje sloboda za donošenje odluka i mogućnost novog varanja.

S druge strane, drugi neki vrhovi u aferi 'Sigurnosne provjere' ostali su sigurni pa će ministar sigurnosti BiH i prvi obavještajac ostati sigurni jer je sud odbio optužnicu tužiteljstva. Iako se pravosuđe kod nas prilično dobro sakriva, odgledali smo još jednu predstavu.

A predstava u Mostaru ne prestaje. Nitko, čini se, ne priznaje rezultate izbora pa ni izborno povjerenstvo samo sebi ne vjeruje mrcvareći listiće s tiskarskom greškom do iznemoglosti.

Iznemoglosti se igra i tehnička Vlada HNŽ-a sa zdravstvenim djelatnicima koji ne odustaju od štrajka, a igrači su i parlamentarci koji sjednicu o migrantima čekaju od šestog mjeseca prošle godine.

U zemlji neprebrojanih nezaposlenih, netko je prebrojao da će nestati 3.000 rudara. Nitko neće da kopa osim onih što nas ukopavaju.

5.1. – Utorak

BiH ne može dobiti nogometnog izbornika niti nove vlade u Federaciji BiH i u pojedinim kantonima, ali može po treći put u dvoje godine Vladu Kantona Sarajevo.

Uhodana priča o naljućenom partneru je opet na vidiku. Stranka Fahrudina Radončića opet bi mogla okrenuti leđa Bakiru Izetbegoviću tvrdeći sada da su pokradeni u Mostaru. Ljubav će opet puknuti. Više puta nego u najzamršenijim meksičkim balončićima.

Milorad Dodik napustio je bolnicu i čini se da je imao puno vremena za razmišljati čime će zapljusnuti javnost kad prvi put nakon hospitalizacije stane pred mikrofone. Nikome nije ostao dužan. Osim Rusu ikonu.

6.1. – Srijeda

Nakon ovakvog cirkusa s križaljkama, optužbama, procesima i blebetanjima, Mostarcima bi bilo bolje da nisu ni glasovali.

Zabavlja nas divljanje u Americi. Opet imamo teorije da smo mi pametniji od njih. Mi, eto, ma koliko nas tlačili, ne upadamo nigdje.

Krizni stožer Federacije BiH skoro godinu dana nakon početka pandemije, u kojoj su se izredali likovi koji su završavali u pritvorima i u vicevima, sjetio se napraviti reklamu o tome kako se rukujemo.

Smiješno i tužno i isti tren bilo je gledati spot u kojem likovi prolaze jedan pored drugog dok nam se trpa u glavu kako je to novi način pozdravljanja.

Ako ćemo iskreno, zakašnjeli spot je najbolji prikaz društva. Znojan, ''običan'' čovjek na ulici ugleda nekoga iz vlasti i pun pitanja, tražeći barem jedan odgovor, sprema se na susret. No, hladnokrvan i neoznojen, čovjek s druge strane mirno prolazi kraj njega odmahujući mu. Prava je to slika koju je nesvjesno prikazao tužan uradak još tužnijeg stožera.

7.1. – Četvrtak

Da cirkus bude veći, političari iz BiH upućuju pisma zabrinutosti zbog stanja u Americi.

Nastava će, na radost ušućenih roditelja, krenuti po modelu zbog kojeg su se roditelji bunili. Bune se novinari jer savjetnik Željka Komšića vrijeđa kolege redom igrajući se tviterašenja. Komšić, koji ne odvaja prst od lica, ne govori ništa.

Zabavljamo se, svakim danom sve dužniji, štivom o tome kako je kći Bakira Izetbegovića došla do prvog milijuna. Zaboravljamo punce, zetove, supruge čiji džepovi vrište od natrpanosti dok mi vrisak za svoje grebanje po dnu još čekamo.

8.1. – Petak

Vlada federacije BiH naložila je stožeru da ispita mjere koje je donio kao da će nakon tog ispitivanja nestati sva šteta koju su upravljači našim životima gurnuli na stol. Istodobno, vlada, koja tehnički vlada s optuženim ljudima na čelu, odredila je neke prioritete. Jedan od njih, a sigurno najvažniji, je prikupljanje naknada.

Mostarski listići ponovno će se brojati. Ludilo izbornog procesa u Mostaru nikako da prestane. Stranke, koje su osuđene na to da u budućem Gradskom vijeću budu glavni partneri šamaraju se optužbama. Među stotinjak tisuća listova probrat će se oni za novo brojanje sve dok nas ne vrate na staro.

9.1. – Subota

Kad više ne znamo što ćemo od svoga jada, pretvaramo kćerku Milorada Dodika u novu političku zvijezdu, a djevojku s kalašnjikovom, buduću ženu, majku kraljicu u heroinu koja zna pokazati ljubav.

Mostarci, narod kojem je u venama urezana ljubav prema okolišu, tuguju nad drvoredom koji je preko noći nestao kako bi napravio prostora za zamišljenu prometnicu kojoj je lakše srušiti hlad nego nelegalne objekte. Sanjaju neki da će, čim se prebroje, novi gradski oci dignuti svoje blažene ruke i spasiti grad od svih budućih vrućina.

A kao šlag na torti mostarskog cirkusa dolazi svjedočanstvo u kamere vezano za sporne prijave prebivališta. Čovjeka su samo fino zamolili.

10.1. – Nedjelja

Isprosipao se prosuti Mostar po tko zna koji put. Ovoga puta tende koje su kupili za hladovinu, kad već stabala neće biti, otkrila su svu pismenost ionako pismenog općenja Grada s građanima. Onima što se čude gradskim slovima, treba biti jasno da su brojevi ipak važniji.

Kažu da se Zemlja okreće brže nego ikad i da će ova godina biti kraća od drugih. Bilo kako bilo, sigurno je da ćemo mi stajati na mjestu.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close