Pregled tjedna

Bogata sirotinja i veliki jauk milenijskog projekta

Pojavila se misteriozna mapa rasporeda migranata po BiH. Mapu nitko nije vidio. Mapu ''kriju'' i oni što su ju ''dostavili'' medijima. Jezici u BiH se ne kriju i ne štede. S mapom i bez mape.
Kolumna / Pregled tjedna | 25. 06. 2018. u 10:28 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

18.6. – Ponedjeljak

Tužan je dan.

''Plaće i naknade troškova zaposlenih ostale su na istom nivou, kao u 2012. godini, čime je nastavljeno s uštedama na primanjima i materijalnim troškovima u institucijama BiH''.

Objavljeno je to na sjednici Vijeća ministara BiH. Uštedjeli su kažu. Ne kažu koliko je uz galamu o štednjama oglodan proračun nekim drugim mjerama i istim zubima.

Tužan je dan. Ispada da sirotinja vlada sirotinjom.

19.6. – Utorak

Pojavila se misteriozna mapa rasporeda migranata po BiH. Mapu nitko nije vidio. Mapu ''kriju'' i oni što su ju ''dostavili'' medijima. Jezici u BiH se ne kriju i ne štede. S mapom i bez mape.

Paranoja se nastavlja. Čelnik SDP-a BiH Nermin Nikšić tvrdi kako postoji posebna policija kojoj je cilj loviti SDP-ovce. Ne bi bilo loše kad bi postojale policije spremne i voljne pratiti one koji su zavlačili ruke u blagajne i opet ih žele zavlačiti.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, kiteći se počasnim doktoratom rekao je kako potiče ''sve oko sebe da mu svojim kritičkim osvrtom pomažu'' te da svi, koji imaju kazati nešto o njemu, kažu. Nastao je muk.

Muk je nastao i nakon najave mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića da kolektori koji su naljutili svijet – jer Mostarce ništa više ne može naljutiti – kreću s probnim radom. Zli jezici govorili su kako će građani biti pozvani da u isto vrijeme svi puste vodu. Ali nisu.

20.6. – Srijeda

Obradovala se lakoobradiva, neobrađena BiH nagađanjima da je kod Vareša pronađeno mnogo zlata i srebra. Kao da će bilo što od toga ostati nama.

Zakuhalo se u Zastupničkom domu. Hrvati su napustili zasjedanje, ostale stranke su usvojile Zakon o izbornim jedinicama. Novo klecanje države i novo puzanje do nove iznemoglosti. Kao da Zakon može proći kroz neke druge ruke. Zato može proći zakon koji će spasiti one što guraju svoje nad državne jasle. SDA-ovci bi mogli biti spašeni. Samo konju Amira Zukića spasa nema.

I dok federalna ministrica financija kaže kako ''nitko više nije spreman raditi za 700 KM'' revizija otkriva kako je 73 posto uposlenih u javnim poduzećima uposleno bez natječaja.

''U periodu 2014.-2016. godine, u devet javnih poduzeća iz uzorka, ukupno je zaposleno 2.282 nova radnika, od toga je 73 posto, odnosno 1.674 radnika primljeno bez javnog natječaja/oglasa'', kažu revizori.

Dokaz je to da uistinu nitko ne želi raditi za 700 KM.

21.6. – Četvrtak

Hrvatska razbila Argentinu.

22.6. – Petak

Mostarce je čitav dan zabavljalo rupičarenje po gradu. Radnici zatvore, kiša otvori rupu. I po tko zna koji put tako. A onda točka na i u nečemu što se zove mostarski radovi. Otvorila se zemlja od srama na sred ceste i zinula u veliki jauk milenijskog projekta.

A onda je odjeknuo novi skandal u mostarskom Aluminiju. Voda curi kroz mostarske rupe, cure snimke, curi vrijeme.

23.6. – Subota

Trump je opet iznenadio svijet. Pukla je ljubav sa Sjevernom Korejom. Nas ništa ne može iznenaditi. Osim gužve na granicama prema moru.

24.6. – Nedjelja

Bakir Izetbegović je među prvima uputio čestitku turskom predsjedniku na još jednoj pobjedi na izborima, objavili su mediji zaduženi da čelnik SDA uvijek bude među prvima.

Bosna ostaje u amanetu.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close