Pregled tjedna

Bog i brojači nečije sreće

Sapunica, koja je trajala, 12 godina, nastavlja se. Nakon izbora u Mostaru i nakon što su se svi proglasili pobjednicima, kreće proglašavanje izdajnika.
Kolumna / Pregled tjedna | 28. 12. 2020. u 09:49 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

21.12. – Ponedjeljak

Balončići respiratorne sapunice nastavljaju se puhati. Optužnica je vraćena na doradu i sve je očitije da će školski primjer nemara i bahatosti vlasti, onih koji su joj bliski i onih koje vlast krije ostati samo školski primjer kako je država nesposobna i nevoljna rješavati krađe. Do tada, akteri ove sapunice mirno donose nove odluke i prosipaju novu pamet raspamećenom narodu.

I balončići svete serije zvane ikona nastavljaju pucati. Natežemo se oko porijekla ikone koja se iz svetog poklona pretvorila u vrući krumpir.

Sapunica, koja je trajala, 12 godina, nastavlja se. Nakon izbora u Mostaru i nakon što su se svi proglasili pobjednicima, kreće proglašavanje izdajnika.

Središnje izborno povjerenstvo BiH, koje nije pokazalo da ih zanima biranje u Mostaru pa nisu ni sebe i Mostarce pripremili za izborni proces, nastavljat će puhati postizborne balončiće. Nisu, naime, velikani praznika demokracije sposobni prebrojati nešto više od 100 tisuća glasova preko noći.

Dopuštaju tako brojači nečije sreće da se praznik demokracije, u kojem su građani kojima je loše izabrali isto, pretvori u još jedan cirkus i stavi točku na tamo gdje je nema.

22.12. – Utorak

Padaju obećanja u Mostaru tko će s kim i tko nikada neće s nekim. Neki se kaju što su prigrlili neke. Valjda će netko obećanja upamtiti. Zagrljaji se ionako zaboravljaju.

Mozgovi iz kriznih stožera ponovno su se prosuli. Umjesto da se netko sjetio na početku pandemije parlamentu prepustiti da se bavi zakonima, oni koji su uzeli igranje pameti sad se razvlače po sudu i padaju.

Neustavnim su još jednom proglašene odluke kojima su nas pametnjakovići koji donose mjere a ne pridržavaju ih se pokušali obraniti od virusa. Što će sada biti s onim što je proglašeno nezakonitim nitko ne zna. Zna se samo da i dalje jedino trpe đaci čiji su roditelji odustali od bunta a nastavnici se prepali prepadnutih ravnatelja i sindikata.

Bunt za normalno sutra kod nas je prošao već jučer.

23.12. – Srijeda

Rusija je vratila ikonu Bosni i Hercegovini. Samoizolirani Milorad Dodik još šuti. Doznajemo da je nakon trećeg testa pozitivan na Covid-19.

Tužiteljstvo HNŽ-a pokazalo je da može biti brzo. Formiran je predmet zbog izbornih prevara. Nažalost, ne ide im tako brzo kad su u pitanju predmeti postizbornih mućenja.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH, što bi u normalnoj državi trebao biti premijer, pohvalio se urađenim poslom u godinu koju privodimo kraju. Zoran Tegeltija je rekao kako će čovječanstvo ovu godinu željeti što prije zaboraviti. U BiH su sve godine takve. Kao najvažnije izdvojio je postizanje dogovora oko izbora u Mostaru  i donošenje Strategija javne uprave. Prvo vidimo na što je spalo, a za drugo skoro nitko nije ni čuo.

Zaboravio je prvi u Vijeću ministara spomenuti da je to tijelo, koje je ustoličeno 23. prosinca 2019., ispunilo tek jedno od 198 obećanja.

24.12. – Četvrtak

Migranti u BiH nisu više sexy. Ministar sigurnosti BiH, koji se razvlači po optužnicama, rekao je da bi, kada bi se njega pitalo, svi migranti bili vraćeni tamo od kud su došli. Nije Selmo Cikotić tako govorio kad je preuzeo dužnost, nego je u migrantima vidio turiste koji troše novac.

A onda se javlja velika SDA i traži od predsjedatelja Vijeća ministara da se uključi u rješavanje problema od kojeg su svi digli ruke kao da Cikotić ne sjedi u tom istom Vijeću.

Međunarodne organizacije digle su ruke od ovog problema shvativši da državu, dok je stranaca i stranih donacija, nije briga. Požarom se pokušala skrenuti pozornost na problem, ali to nije uspjelo. Nije ni snijeg otopio srca vlasti, ali ni onih koji, napaćeni, gledaju patnje drugih.

Dok se na Badnju večer slučaju priče o tome kako Svetoj Obitelji nitko nije htio pružiti utočište i kako su ti ljudi bili tvrdog srca pa se Isus morao roditi u štali, srca ostaju tvrda i licemjerna. Gdje je ona priča da je u svakom čovjeku Bog?

25.12. – Petak

Božić.

Pod božićna drvca nekima je pao veliki paketić. Naime, visoki predstavnik Valentin Inzko potvrdio je kako neće više spavati po događajima u BiH. Čovjek koji je uglavnom bio nijemi promatrač, a kad bi govorio govorio bi sve što mi već znamo, nikada se nije ispričao Mostaru. Ako ne u ime OHR-a zbog uništenih 12 godina, onda barem u svoje zbog toga što je preskočio čestitati gradu ulazak u finale za europsku prijestolnicu kulture ili medijima kojima nikad nije odgovorio na pitanje Zašto?.

No, ne odlazi cirkus iz ovog jadnog trokuta. Najavljen je novi visoki predstavnik i već kreću svađe čiji je on igrač. Bilo čiji da jest, ispada da više voli BiH od onih koji ga svojataju.

26.12. - Subota

Svijet bruji o novom cjepivu i novom soju novog virusa. Baba Vanga uvjerila nas je da smo i sami vidoviti: Teška godina je pred nama.

Gore još neki migrantski centri u BiH. Stomaci puni Božića ne mogu provariti tu priču.

27.12. – Nedjelja

Uživo prijenosi cijepljenja po regiji naživo šivaju bosanskohercegovačke rane.

Premijerka Srbije cijepila se, premijer Hrvatske nadzire cijepljenje a predstava ide tako daleko da gledamo naoružane do zubi hrvatske policajce kako prate distribuciju cjepiva širom zemlje.

Bosna i Hercegovina, to napaćeno ništa kojoj smeta svašta, gleda kako zločesti susjedi, koji joj se uvijek petljaju u život, prate svijet (ma kakav on bio) dok mi pratimo silu gravitacije.

Dok se svijet dočepao kakvog takvog rješenja ludila koje nas je pratilo od veljače, Bosnu i Hercegovinu iznenadio je opet snijeg na prometnicama. Zemlja još nema odgovora na krađe tijekom pandemije, na optužbe za namještenu pomoć u korona-zakonima iz kojeg su novac dobili oni koji ga imaju niti na to kako biti u bilo čemu normalna.

Protivnici cijepljenja izgubit će adute kad se uvede pravilo da je za bijeg iz trokutaste nakarade moguć samo uz cjepivo na ramenu. Tako to biva kad se sami protiv sebe cijepiti ne možemo.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close