Pregled tjedna

BiH više nije i njihova, i naša i njihova

Policajci su uvjeravali građane da ne smije ostavljati automobile na sred ulice. To je bila jedina borba države protiv zakašnjelog bunta građana zbog poskupljenja goriva.
Kolumna / Pregled tjedna | 11. 06. 2018. u 10:22 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

4.6. – Ponedjeljak

Nije baš svečano prošla dodjela 12 ključeva stanarima Mikačića kuće u Mostaru. Javili su se stanari zgrade Ćiro kojima je namijenjen treći kat u obnovljenoj zgradi. No, oni su ostali bez ključeva jer nema pravnih uvjeta da zamjene stanove kako im je obećano.

Grad je gradio, ali se nije uskladio sa zakonom. Nije ni stubište ispred zgrade uskladio s potrebama onih koji se ne mogu penjati.

Nakon stotina sumnjivih dizanja, još jedan kat u Mostaru visi u zraku.

5.6. – Utorak

Bez puno buke i galame, bez preglasavanja, vitalnih interesa i pritiska stranaca nedavanjem kredita, i bez grižnje savjesti, parlamentarci su usvojili Odluku o uvjetima i načinu korištenja godišnjih odmora.

Nisu se potezali govori i kafanski pokliči zastupnika, nije se čulo protivljenje niti su se potezali zapjenjeni napadi na državu. Parlamentarci su dogovorili da se ide na odmor. Zaslužili su osunčati svoja tjelesa i odmoriti umove koji nas bez galame mogu odvesti jedino odvesti mislima na njihov odmor.

6.6. – Srijeda

Znaju se često prizvati upomoć stranci, pogotovo za kafanskim stolovima gdje je sve dopušteno reći, i u kafanskim govorima onih koji bi trebali upravljati državom. A onda zanijemimo kad nam stranci kažu da pojma nemamo što radimo, što trebamo raditi ali i da nam neće previše pomagati da mućkamo glavama. Oni mućkaju za sebe.

''Čini se da interesima Rusije najbolje služi ukoliko u ovoj regiji vlada kaos'', rekao je zamjenik pomoćnik državnog tajnika SAD-a Matthew Palmer.

Počeli su, otvorenije nego ikada govoriti kako se koplja opet lome preko nas. A mi kad stanemo lomiti, onda lomimo.

7.6. – Četvrtak

''Bošnjaci morati u skoroj budućnosti izboriti za prestanak diktature manjine nad većinom'', pale su teške riječi Bakira Izetbegovića u intervjuu u kojem se čelniku SDA lopta poprilično namještala.

A onda je Izetbegović opalio volejom. Iako smo godinama slušali da je BiH zajednička, i njihova, i njihova i njihova, odjednom, nakon toliko desetljeća galama o suživotu, krenula je priča kako će većina pokazati zube ravnopravnim manjinama.

Izetbegović, iako će se zavući u sjenu vrućeg predizbornog ljeta i u sjenu nakon izbora, očito je da će dodavati ulje na vatru.

8.6. – Petak

A Izetbegovićevo ulje kao da je partnerski dogovor s Draganom Čovićem kojemu Bakirove teške riječi nisu ostavile ništa drugo nego da se ponovno kandidira za člana Predsjedništva BiH.

Nije, doduše, HDZ BiH, odnosno HNS, imao boljeg. Ali i sve neostvareno, a zacrtano, past će u vodu nakon Izetbegovićevih poziva. Ulje se dolijeva i lopte se namještaju.

Čini se kako boljih igrača nema i da nas čekaju klizeći startovi nakon kojih slijedi grljenje u svlačionicama.

9.6. – Subota

Šutljivi Grad Mostar uspio je godinu dana ignorirati Svjetsku banku i šutjeti joj na pitanje zašto pročistač otpadnih voda ne radi. Prešutjeli su to nedavno i švedskom veleposlaniku. Prešutjeli su to i šutljivim građanima.

Uspio je šutljivi Grad, nakon godina stranog novca uloženog u razne obnove, dovesti se u takvu situaciju da strani novac nikada ne uđe više u njega. Banka je, Svjetska, izgubila živce i ne da joj se raditi s onima koji šute. I trpaju.

10.6. – Nedjelja

Policajci su uvjeravali građane da ne smije ostavljati automobile na sred ulice. To je bila jedina borba države protiv zakašnjelog bunta građana zbog poskupljenja goriva.

Dakle, prosvjedovalo se. Tek kad je sve gotovo, automobili su zaustavljeni u znak prosvjed protiv visokih cijena goriva. Kad se dizalo ruke za poskupljenje goriva, nitko se nije zaustavljao i dizao. Sad one koji dižu ruke više ne zanima. Ni one koji su im rekli da ih dignu.

Kasno palimo. Nakon poskupljenja goriva, nećemo paliti nikako.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close