Pregled tjedna

BiH je stvarno neki drugi svijet

Bosna i Hercegovina još jednom dokazuje kakav je cirkus bez šatora. Naime, samo u ovoj zemlji državna je tajna diploma prvog obavještajca u zemlji.
Kolumna / Pregled tjedna | 13. 07. 2020. u 10:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

6.7. - Ponedjeljak

Dužni smo osam milijardi maraka, a za to nas vrijeme uvjeravaju kako smo dobili još jednu novčanu pomoć. No, zašutjeli su kad se otkrilo da se ne radi o pola milijarde pomoći nego pola milijarde kredita. Nama se o našim džepovima ništa ne govori.

Još se poneko sjeti afere s respiratorima. Oni koji prate, mogu naslutiti kako sve vodi u smjeru da svi u mreži nabavke beskorisnih aparata budu nevini. Jer, što je nama deset milijuna?

Još uvijek nitko ne zna kako je talijanski otpad završio u BiH.

7.7. – Utorak

Gledamo reprize repriziranih repriza. BiH zbog presude za ratne zločine zateže odnose sa Srbijom. U raspodjeli fotelja, najvažnijoj stvari vladajućih koja je tek sada došla na stol stranačkih bogova, opet je zapelo. Kao i uvijek, slušamo koje boje mora biti fotelja. Nismo nikad čuli, a niti ćemo – jer nam nije do slušanja i našeg sutra – kako se iznose planovi za pojedine aktivnosti iz gladnih fotelja, kako se sukobljavaju planovi i vizije, kako se lideri šamaraju programima budućih foteljaša.

Čuli smo samo kako nešto pripada nekome i kako sve to odzvanja u nebrigu koju ćemo živjeti u još jednom mandatu.

Ako se netko sjeća Civilne zaštite u koju smo gledali za vrijeme pandemije, a koja nam nije dala mnoge odgovore, za novu borbu u HNŽ-u u džepovima će imati 1,2 milijuna maraka. Čisto da znate kad opet bude trebalo slati sms-ove pomoći.

8.7. – Srijeda

Što se tiče izbornih pravila za Mostar, ruke su dignute i Mostarci će napokon moći birati vlast. Ako se uspije dogovoriti oko novca. Grad koji je zaboravio što znače promjene na bolje tako bi napokon trebao iz grada slučaja prerasti u normalan grad u kojem je moguće od onih u gradskim odajama očekivati da rade poslove za koje su izabrani.

Bosna i Hercegovina još jednom dokazuje kakav je cirkus bez šatora. Naime, samo u ovoj zemlji državna je tajna diploma prvog obavještajca u zemlji. Nikada nećemo saznati kakvu je školu završio Osmica niti ćemo moći dokučiti fenomen kako država od svojih stanovnika pravi potpune idiote koji pristaju na ovakvo nešto dok svojoj djeci govore kako ih samo škola može spasiti.

Nama, našim glavama i našim životima spasa nema. Sve ostalo je državna tajna.

9.7. – Četvrtak

Plješće se iz BiH prosvjedima u Srbiji bez grižnje savjesti što se, osim ponekog palca na društvenim mrežama, nitko u nas ne usudi pobrojati afere na koje nismo dobili ni o od odgovora a kamoli izađi na ulicu i zagalamiti za bolje sutra. U nas se ipak kola plešu i galami za neko daleko jučer zbog kojeg nikakvog sutra nemamo.

10.7. – Petak

Godinu dana prošlo je od gašenja Aluminija. Nagalamljenih pokretanja proizvodnje još nema kao ni radnih mjesta osim rezerviranih na neke nove sinove nekih starih otaca.

Nitko ne spominje ni istrage koje bi trebale pokazati tko je i kako polagano palio mrak u mostarskom divu niti se tko od politike oglasio povodom mraka koji džepovima Hercegovine pomalo dolazi na naplatu. Samo šest ljudi okupilo se i položilo vijenac pred tvornicu. Nikom više ni do čega nije stalo. Osim, kao i uvijek, da se nekom netko ne zamjeri.

11.7. – Subota

Kao i svake godine, odgledali smo licemjerje onih koji se kunu u nečije živote govoreći o uzaludnim smrtima. Licemjeri su oni koji se kunu u žrtve, dižući sebe na prvo mjesto onih koji ih štuju iako ih iz džepova izvlače po potrebama i koji pričaju o smrtima dok gaze živote.

Kostima ubijenih, popločan je put licemjera na vlasti do milijuna.

12.7. – Nedjelja

Dok stožeri u kojima sjede nama nepoznati ljudi, broje i uzdišu za pravilima koja nitko ne poštuje, raste broj zaraženih. BiH kuka kako joj je Hrvatska zatvorila granice, a ustvari se radi o potezu Europske unije koja ne želi neke tamo zemlje, koje se ni zdrave ne znaju prebrojati, da joj remete brojke.

Kuka BiH kako nije neka tamo zemlja i kako je ona bolja od ostalih pa će se popišati u susjedovo more i krenuti za nekim drugim ljetom. A, ako krenete iz zabranjene destinacije put naše tvrdoglave zemlje, uvjerit ćete se da je BiH stvarno neki drugi svijet.

Iz svjetla doći će te u mrak na granicama i neoznačene ceste i taj mrak će vas pratiti sve do nekog drugog izlaza. Ako za BiH izlaz postoji.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close