Pregled tjedna

15 godina i jedno štucanje

Državu ne zanima previše korupcije. Prošle je godine pred pravosuđem bio samo jedan slučaj. Naravno, tuženi je oslobođen. Pljačkati se smije.
Kolumna / Pregled tjedna | 08. 06. 2020. u 09:44 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

1.6. – Ponedjeljak

Nastavlja se dijeljenje pravde preko medija. SDA se trudi svim silama udarati na udar pravosuđa na jedan narod. Jedan narod šuti i trpi jer je naučen da je to kad te kradu tvoji sasvim normalno.

Glavna tužiteljica, koja se prije slučaja 3F i nije toliko rastrgla da lovi nekog velikog, dobila je prijetnje smrću. Kriminal pada u sjednu političkih mudrovanja tko je čiji. Narodi nikako da shvate da je sve to ipak njihov novac.

Svi drugi se pravdaju kako nisu imali pojma o respiratorima, o nabavci i o mućkama koje će otkriti što je to pravi virus koji izjeda ovu zemlju. Čini se kako nitko ovdje ne radi svoj posao nego da se posao radi sam od sebe.

2.6. - Utorak

U medijima se provlače izjave političara o bivšem ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću kao da je ovaj umro, a ne po tko zna koji put napustio dužnost i presjekao ljubavni lanac u koaliciji.

Radončić je dao ostavku i u medije pustio transkript sjednice Predsjedništva. Bilo bi nam bolje da nismo otkrili kako trojka koja sjedi za stolom sa četiri čaše raspravlja o važnim pitanjima za ovu zemlju.

HDZ dijeli lekcije SDA i govori kako pred narodom peru ruke. Ako je tako, onda HDZ pred ''svojim'' narodom pere i noge.

Dogodilo se čudo. Federalni ministar pravde Mato Jozić obratio se javnosti priopćenjem. Morat ćemo još malo pričekati da mu čujemo glas. Kome se da, može prebrojati koliko je ministara u BiH izgubilo moć govora i kako je jaka maca koja papa jezik.

Vlada HNŽ-a, nemoćna pred liječenjem korona-rana u gospodarstvu pravda se kako odluka o nabavci računalne opreme za 400 tisuća KM konačna i da će ostati kusura jer od kusura se jedino i živi. Novac od MMF-a konačno su raspodijelili oni koji su ga iskoristili za pokazivanje političkih zubi. Najžalosnije u svemu je što se pozajmica od 330 milijuna eura, koji će propasti u bezdan bh džepova, zove Instrument za brzo financiranje. To je ta naša brzina.

3.6. – Srijeda

U sjeni respiratora i galame kako su samo jedni na tapetu, diže se novo povećalo nad SDA. Afera Asim trebala bi pred istražitelje pa da svima jasno bude kako to radi Kum u SDA. Vjerojatno kao i svi kumovi u svim drugim strankama koje misle da su nedodirljive.

Mostar, o kojem se raspravlja u tajnosti, je opet proglašen crnom mrljom. Mostar to ne zanima.

Državu ne zanima previše korupcije. Prošle je godine pred pravosuđem bio samo jedan slučaj. Naravno, tuženi je oslobođen. Pljačkati se smije.

4.6. – Četvrtak

U sjeni svih galama, curi kako je u Federaciji sumnjivo podijeljeno 250 milijuna KM. To je puno više od respiratora sa puno manje prašine. Cure i detalji iz istrage pa se zabavljamo time kako mobitel Fadila Novalića putuje preko granica. Zaboravljamo da nikada nećemo saznati tko je žena iz objavljene prepiske.

Tužiteljstvo je izuzelo papire iz bolnica zbog afere s respiratorima. Bilo je dovoljno vremena da se papiri poslože. Cure papiri i iz istrage o Aluminiju. Hoće li navijači za pravosuđe nastaviti navijati?

Inspekcija će češljati mostarsku Gradsku upravu i vidjeti kakav je to novi raspored napravljen po mostarskim odjelima o kojem građani ništa ne znaju niti ih zanima sve dok smeće mogu bacati kako im drago.

Sanjar iz '86., Bakir Izetbegović, rekao je kako SDA nema problema s pravosuđem, nego s krivosuđem. Provjereni je to model obrtanja. Tako SDA nema problema ni s medijima pa umjesto novinara napada kamere, i umjesto pljuski zbog laganja o diplomama dijele promaknuća.

Svi smo mi krivi, samo je SDA prav. I pravi se da je praviji od svih drugih neproblematičnih klaunova u ovom cirkusu.

5.6. – Petak

Izblamirala se BiH s humanitarnom pomoći. Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, čiji sin ostaje netaknut, potrudila se zahvaliti Ujedinjenim Arapskim Emiratina na novoj donaciji. A onda je dobila pljusku: To što slijeće u Sarajevo je pomoć za Crnu Goru.

Počeli smo se sramotiti od silnog prošenja. Sreća pa su nam đon i obraz isti.

Dragan Čović proslavio je 15 godina na čelu stranke. Došli su gosti, prosute su iste one priče koje se godinama, svih onih 15, govore u mikrofone s mostarskih govornica. Samo možda nitko nije štucao kao hrvatski Premijer Andrej Plenković pred novinarima i to baš kad je slavljenik pričao o jako važnim stvarima.

A onda je pao kamen temeljac za tvornicu koja je bila jedan od aduta u prošloj kampanji i koja će, kako su zavrištale naslovnice, zaustaviti iseljavanje. S istih se naslovnica nekada vrištalo da je iseljavanje laž.

6.6. – Subota

I dok je Sud zadovoljio Tužiteljstvo u slučaju respiratori da se osumnjičeni ne smiju sastajati s nekim s kim bi mogli pričati o respiratorima, ulovljen je Fahrudin Solak u Mostaru kako prima torbu od Ane Bavrke.

Ona, privremena djelatnica Srebrene maline, i televizijska kolegica Izetbegovićevog heroja Fikreta Hodžića nije valjda jedna od onih koja ne smije blizu osumnjičenima ili je 50 metara udaljenosti nemjerljivo.

7.6. – Nedjelja

Izvještaj iz Aluminija je očito procurio da zabavlja javnost jer ga je ona dobila prije Tužiteljstva.

Svijet gleda kako se širi bunt iz Amerike. Pala je statua robovlasnika. No, robovlasnici stoje uspravno.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close