Strahovi

Zar ima netko da ga se oni boje?

Budite sigurni da se stara garda naših vječitih poslanika i ministra koji svoj suverenitet vuku od Abrahama, a možda i od samoga Boga Oca, najviše boji mladih i sposobnih članova vlastite stranke. Oni su trenutno jedini koji ih mogu smijeniti.
Kolumna / Kolumne | 20. 02. 2019. u 10:18 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blago zemlji u kojoj je sav problem sanitarno čišćenje, a ne etničko. U našoj su problem ne samo prvo, ne samo drugo, već oba. Po svemu sudeći, tako će, na našu žalost, i ostati. Proteklog vikenda, kažu, dogodio se debakl na lokalnim (re)izborima po Republici Srpskoj. Oni koji tako govore, jasno daju do znanja da je politika Milorada Dodika valjda to što čini debakl, no razmislimo, je li baš tako?!

Samo Mile Lukača Spasava

E dobro, nije u Republici Srpskoj oporba dobila priželjkivani zamah. Nije da se oporba pokazala nešto učinkovitom niti na proteklim izborima u čitavoj Bosni i Hercegovini. Bilo da se radi o srpskoj, hrvatskoj, bošnjačkoj, graDŽanskoj oporbi, čime su to pokazali da zaslužuju da nas vode?! U Srpskoj oporba ako nije šutila, onda je pričala o Davidu Dragičeviću. To nije nešto na čemu se dobivaju izbori. Budimo krajnje iskreni, to je pogreška čitavog sustava, ne čini tu nikakvu razliku je li odgovorni iz SNSD-a ili bilo koje druge stranke. Odgovornost je na čelu policije. Odgovornost je na čelu pravosuđa.

Istina, mogao je SNSD pritisnuti labave karike u svojim redovima, no znamo da to niti jedna stranka nikada ne bi sama sebi učinila. Zamislite samo kulu od karata da Mile Lukača izgura i sve onda krene nizbrdo, raskopa se rupa i Mile upa'ne u nju. Koliko se sjećam, čak je Lukač izazvao Dodika da ga smijeni... Pa naravno da ne smije. Bilo kakvo rotiranje unutar velikih sustava povuče nepredviđene kamenčiće i šarafiće i znamo svi da bi to bili zadnji dani Miletovi. Iskreno, niti bi to odobrio Mile, niti bi to odobrila Međunarodna zajebnica. Jer sjetite se tko je Mileta doveo. Ameri, dabome. Ako niste već imućni, barem ste promućurni.

Možda nam dođe I(go)kea

Hrvatski oporbenjaci su jedna najobičnija smijurija, mogli bismo ih nazvati nedraganovim sektorom, jer otprilike su kao i nevladin sektor, ono službeno nisu pri vladi, a financiraju se projektima što domaće vlasti, što danske, švedske, norveške, japanske, turske, američke vlade. Šipak nevladin. Sektor itekako nečije vlade.

Postoje dva stožera u Hrvata Bosne i Hercegovine. Ovaj jedan, HDZ BiH okuplja sijaset strančica, nekakvih haespeovčića, seljačića, kršćanskih demokrata, a realno možeš reći nedraganovih organizacija. Drugi je stožer HDZ 1990 koji isto okuplja oko sebe nekoliko strančica, ali je ovaj stožer otprilike kao ona zmijurina na znaku apoteke, ne bi se ona imala popeti na čem da nije prvog HDZ-a, onog Bosne i Hercegovine. Svaka njihova poruka pred izbore upućena je protiv prvoga HDZ-a, a svaka njihova poruka poslije izbora izvire iz koalicijskog sporazuma ili HNS-a.

Bošnjaci čak imaju najozbiljniju oporbu, ali je problem bošnjačke oporbe što se pogrešno zove i sama nekad ne zna koga bi okupljala. Njihov je glavni takmac svima SDA, a oni se nerijetko zovu raznoraznim imenima, graDŽanskim i socijademokratskim i vašim i našim, a zapravo se najbolje mogu opisati kroz primjer ovog jednog Zeničanina Fude koji, brat bratu, nije više SDA, ali ne pade jabuka daleko od stabla. Sve u pet deka. I kako onda očekivati da oporba smijeni ovu itekako lošu vlast?!

U mračnoj zemlji upaljena svijeća

Žalosno je da najozbiljniju oporbu unutar vladajuće trojke čine njihovi članovi. Mladi, sposobni, inteligentni, elokventni... Budite sigurni da se stara garda naših vječitih poslanika i ministra koji svoj suverenitet vuku od Abrahama, a možda i od samoga Boga Oca, najviše boji mladih i sposobnih članova vlastite stranke. Oni su trenutno jedini koji ih mogu smijeniti.

A zašto oni? Inteligentni i sposobni (sebe ovdje očito ne računam) već su otišli u treće zemlje, sada dostojanstveno žive bez Mileta, bez Gagog, bez Bake. Oni neće svrgnuti trojicu. Oni su zaboravili BiH, oni su zaboravili ovdje ovu sirotinju, ne mislite da će vam dijaspora ikada izglasati promjene. Oni su ih sebi izglasali. Malobrojne budaletine koje su ovdje ostale, poput recimo mene, nemaju kada svrgavati oligarhiju. Treba kruha zaraditi, treba platiti kiriju, treba struju poravnati, treba... treba... kaćeš promjene? Nemam ti kad.

Vječitog poslanika Genjca može skinuti samo mlad i blesavo odvažan član SDA, vječitog načelnika Ljubu može skinuti samo mlad i blesavo hrabar član HDZ-a... I tako redom. Budite sigurni, strmokuri se mlada mudonje najviše plaše. Ovo vas samo podsjećam, bit će opet neki lokalni (re)izbori. A ne budite ludi da se rugate mladima tada. Oni su jedini hrabri i ludi da vas spase.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close